Standard.

petak novembar 22

Komunalna policija oduzela taksi legitimaciju: Djed vozio taksi na unukovu licencu

Komunalna inspekcija oduzela je od preduzetnika taksi legitimaciju i vratila je Sekretarijatu za saobraćaj jer je tokom kontrole utvrđeno da vozač ima preko 67 godina pa ne ispunjava zakonske uslove…

173 hits

petak novembar 22

Jelovac: Reforma je pogubna za znanje i zaposlenje studenata

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore Danilo Jelovac kazao je za Dan da novi model studiranja ni nakon dvije godine od početka primjene nije usklađen za propisima iz oblasti obrazovanja…

195 hits

petak novembar 22

Zbog pušenja u javnom prostoru izdato 34.000 novčanih kazni

Nadležne inspekcije Uprave za inspekcijske poslove za kontrolu primjene novog Zakona o sprečavanju upotrebe duvanskih proizvoda, od 14. avgusta od kad je na snazi do juče obavile su ukupno 2.770…

258 hits

petak novembar 22

Zbog odrona put Mojkovac - Đurđevića Tara zatvoren

U Crnoj Gori jutros se saobraća uz smanjenu vidljivost zbog magle kazali su iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG) i dodali da je saobraćaj na putu Mojkovac - Đurđevića…

188 hits

 
 
 
 
srijeda, 09 oktobar 2019 07:23

U školama mjesečno angažovana 333 asistenta

Obuka asistenata u nastavi od ove školske godine sprovodi se po novoj proceduri, koja uključuje 70 časova praktične i teorijske nastave u okviru 11 dana, a realizuje je licencirani centar za obrazovanje odraslih podgoričke Gimnazije Slobodan Škerović. Pobjedi su iz Ministarstva prosvjete kazali da obuku sprovode licencirani nastavnici iz oblasti koje su povezane sa razvijanjem traženih vještina.

Prema evidenciji Ministarstva, mjesečno su angažovana 333 asistenta u nastavi.

“Zakonom su jasno definisani uslovi koje osoba mora da ispunjava da bi radila ovaj odgovoran posao. Upravo u odnosu na to smo prošle godine otišli korak dalje, te je centar za obrazovanje odraslih Gimnazije „Slobodan Škerović“ sada licenciran za obuke za asistenata u nastavi. S obzirom na to da te osobe ulaze u obrazovni sistem i rade sa djecom i u blizini djece, vjerujemo da takav pristup, koji podrazumijeva stalno unapređenje procesa obuke asistenata, može i treba da naiđe na odobravanje”, kazala je portparolka Ministarstva prosvjete Milica Lekić.

Asistent u nastavi je, pojašnjava, razvijena kvalifikacija, te ovaj sertifikat može steći svako ko cijeni da će mu jednog dana biti od koristi. Za sticanje kvalifikacije kroz obuku koju sada sprovodi podgorička gimnazija treba izdvojiti 250 eura.

“Ovo je program obuke odraslih, kao i svaki drugi, koji podrazumijeva kvalifikaciju više u biografiji, a time i mogućnost da se sjutra eventualno prijavite na neki od konkursa za asistenta u nastavi. Naravno, izbor osoba koje konkurišu je u nadležnosti samih ustanova”, precizirala je Lekić.

Iz Gimnazije su pojasnili da program obuke obuhvata tri jedinice kvalifikacije predmetne oblasti.

“Pružanje podrške djetetu/ djeci sa posebnim obrazovnim potrebama u procesu usvajanja znanja, vještina i kompetencija u skladu sa IROP-om i instrukcijama nastavnika različitih predmeta, pružanje podrške djeci sa posebnim obrazovnim potrebama u kretanju i aktivnostima, brige o sebi i pružanje podrške djeci sa posebnim obrazovnim potrebama u komunikaciji i socijalnoj uključenosti. Obuka se realizuje u grupama od 10 do 15 polaznika”, naveli su iz Gimnazije.

Do sada je proces obuke rađen u saradnji sa nevladinim organizacijama po akreditovanom programu. Cijena obuke bila je 50 eura.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.