Standard.

četvrtak oktobar 17

Pojedinac deponovao životinjski otpad od klanja na rijeci Lim, Uprava traži pomoć u pronalaženju

Objavljeno u: Društvo

by Jovana

Životinjski otpad na obali Lima najvjerovatnije je deponovao nesavjesni pojedinac, utvrdila je Uprava za bezbjednost hrane. Kako se navodi u saopštenju, povodom pojave veće količine živinskog otpada na obali rijeke…

30 hits

četvrtak oktobar 17

Svako sedmo dijete nevakcinisano

Ključni nalazi MIKS istraživanja Zavoda za statistiku (MONSTAT) i Unicefa, koje je rađeno 2018. godine, pokazalo je da na sjeveru vakcinu nije primilo 15 odsto djece mlađe od pet godina,…

43 hits

četvrtak oktobar 17

Svako sedmo dijete nevakcinisano

Objavljeno u: Društvo

srijeda oktobar 16

Od side preminulo 56, oboljelo 277 osoba

Prema najnovijim podacima iz registra za HIV/AIDS Instituta za javno zdravlje, od početka epidemije 1989. godine do kraja 2018. godine, u Crnoj Gori je registrovano ukupno 277 osoba inficiranih sidom,…

284 hits

srijeda oktobar 16

Maloljetnički zatvor nije u funkciji jer fali službenika

Preporuka da se za maloljetnike koji izdržavaju kaznu zatvora obezbijede prostorije koje će biti fizički odvojene od prostorija u kojima borave punoljetni zatvorenici nije ispunjena, navodi se u nedavno objavljenom…

173 hits

 
 
 
 
srijeda, 09 oktobar 2019 10:42

Hrapović: Potpuno izvjesno povećanje plata zdravstvenim radnicima

Ministarstvo zdravlja je u intezivnim pregovorima sa reprezentativnim sindikatima i ministrstvom finansija Darkom Radunovićem i da očekujemo da je povećanje zarada zdravstvenim radnicima potpuno izvjesno, saopštio je ministar zdravlja Kenan Hrapović tokom konsultativnog saslušanja na Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

"Od trenutka stupanja na dužnost ministra zdravlja, snažno podržavam povećanje plata ljekarima i medicinskom osoblju i odmah da vam kažem, moja glavna aktivnost u narednom periodu biće rad na povećanju zarada zdravstvenim radnicima", rekao je ministar.

Način i model uvećanja zarada su, dodaje on, predmet razgovora, koji traju od jula.

"U svim aktivnostima koje je Vlada Crne Gore i Ministarstvo zdravlja sprovodilo u proteklom periodu uvijek smo bili svjesni činjenice da snaga jednog sistema leži u kvalifikovanim i motivisanim ljudima, a oslonac i suština zdravstvenog sistema jesu zadovoljni zdravstveni radnici. Bez njih nema uspješnih reformskih procesa, nema efikasnog zdravstvenog sistema, nema kvalitetne zdravstvene usluge", rekao je Hrapović. 

Prema riječima ministra, trenutno se na specijalizaciji i užoj specijalizaciji nalazi 405 ljekara iz Crne Gore, za čije školovanje država izdvaja oko tri miliona eura godišnje, obezbjeđujući i dodatna sredstva za odvojeni život i zarade.

Država je, ističe Hrapović, u protekle tri godine i za realizaciju Programa kontinuirane medicinske edukacije izdvojila 1,9 miliona eura, koji je omogućio, osim ljekarima, stručno usavršavanje i medicinskim sestrama i tehničarima.

"U kontinuitetu smo ulagali u poboljšanje uslova rada zaposlenih nabavkom nove savremene medicinske opreme, za koju je samo iz kapitalnog budžeta države uloženo 10,3 miliona eura. Dodatno, kroz projekat energetske efikasnosti u protekle 3 godine u adaptaciju zdravstvenih ustanova uloženo je 5 miliona eura. U toku je druga faza projekta, kroz koji će u zdravstvene objekte biti uloženo dodatnih šest miliona eura", zaključio je ministar zdravlja.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.