Standard.

srijeda oktobar 16

Od side preminulo 56, oboljelo 277 osoba

Prema najnovijim podacima iz registra za HIV/AIDS Instituta za javno zdravlje, od početka epidemije 1989. godine do kraja 2018. godine, u Crnoj Gori je registrovano ukupno 277 osoba inficiranih sidom,…

280 hits

srijeda oktobar 16

Maloljetnički zatvor nije u funkciji jer fali službenika

Preporuka da se za maloljetnike koji izdržavaju kaznu zatvora obezbijede prostorije koje će biti fizički odvojene od prostorija u kojima borave punoljetni zatvorenici nije ispunjena, navodi se u nedavno objavljenom…

172 hits

srijeda oktobar 16

Rekonstrukcija dva zdravstvena objekta do kraja godine

U okviru projekta ''Za ljepše zdravstvene ustanove'', koji je predviđen Memorandumom o saradnji između Ministarstva zdravlja, Radio Televizije Crne Gore i Kompanije „Cerovo“, biće rekonstruisana dva zdravstvena objekta do kraja…

223 hits

srijeda oktobar 16

Studenti neće dodatno plaćati tezu, rok još dvije godine

“Ministarstvo prosvjete je nedavno organizovalo sastanak sa predstavnicima studenata, na kome je jasno saopštilo svoj, ali i stav Vlade u odnosu na sva otvorena pitanja u vezi sa statusom zatečenih…

255 hits

 
 
 
 
srijeda, 09 oktobar 2019 17:04

Završen prvi Montenegro Creative Forum: Crnogorska kultura ima snažan kreativni i ekonomski potencijal

Nacionalna konferencija Montenegro Creative Forum: A Step Forward, koja je u prethodna dva dana okupila eminentne stručnjake iz oblasti umjetnosti kao i brojne zainteresovane pojedince, završena je danas. Ministar kulture Aleksandar Bogdanović izrazio je zadovoljstvo uspješnom organizacijom ističući da ključni zaključci pokazuju da filmska industrija u Crnoj Gori ima snažan kinematografski, ali i ekonomski potencijal i da je pored prirodnih ljepota neophodno stvoriti infrastrukuru u vidu filmskog studija. Shodno tome Ministarstvo kulture će posvećeno raditi na stvaranju uslova za generisanje što više stranih produkcija i ko-produkcija.

Kada je riječ o muzici i festivalima kao nezaobilaznim segmentima kulture, ministar je kazao da oni kao takvi ne generišu samo lokalnu publiku, već jačaju prisustvo i identitet naše zemlje u svijetu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

“Zaključili smo da festivali mogu privući i publiku iz regiona, što predstavlja ozbiljan ekonomski potencijal. Pored toga, Ministarstvo će podržati i motivisati lokalne autore da preuzmu aktivno učešće u predstavljanju Crne Gore na međunarodnom nivou i svojim nastupima dodatno afirmišu kompletan sektor”, saopštio je ministar.

Kao jedna od vodećih kulturnih politika Vlade i Ministarstva kulture, sektor kreativnih industrija je pokazao kapacitet i potencijal naše kreativne scene.“Diskusije na Montenegro Creative Forumu su nedvosmisleno ukazale da je veza između kreativnog sektora i preduzetništva neraskidiva, što nas posebno ohrabruje da predano nastavimo da radimo na ovoj, izuzetno važnoj javnoj politici. Sa druge strane savremeno stvaralaštvo i vizuelna umjetnost u Crnoj Gori, sve više dobijaju međunarodnu pažnju i u tom kontekstu Ministarstvo kulture će zajedno sa partnerima nastaviti sa organizacijom foruma ovog formata, jer samo zajedničkim diskusijama i dijalogom možemo kreirate kvalitetne javne politike i vizije na polju kulture u Crnoj Gori”, zaključio je Bogdanović.

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova zahvalila se učesnicima što svojim djelovanjem otvoraju nove perspektive razvoja kreativnih industrija. Sumirajući zaključke konferencije, ona je ukazala da kultura prevazilazi sve granice i govori univerzalnim jezikom.

„Iz vaše diskusije tokom ova dva dana, moglo se čuti koje su prednosti sticanja međunarodnih iskustava, izloženosti svjetskim tokovima i mobilnosti umjetnika. Taj uticaj je dvojak: doprinosi razvoju vještina i obrazovanja, ali ujedno pomaže i u pozicioniranju Crne Gore u svijetu. Jedan od modaliteta koje treba slijediti je promocija zemlje kao filmske i festivalske destinacije, gdje je Crna Gora već privukla pažnju međunarodne javnosti. Ova grana ima tendenciju da privuče više posjetilaca, generiše veće prihode i produži turističku sezonu. Ovim se unapređuje vidljivost zemlje i kompetitivnost ekonomije. Iskustva drugih malih ekonomija, poput Sjeverne Irske, svjedoče kako filmska industrija može otvoriti nova radna mjesta u vezanim sektorima, ne samo u kulturi i umjetnosti, za dobrobit lokalne zajednice. Crna Gora može ovaj primjer dobre prakse da izdigne na viši nivo i u drugim granama kreativne industrije”, zaključila je Gašparikova.

 

Posljednji put izmijenjeno srijeda, 09 oktobar 2019 17:08

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.