Standard.

srijeda oktobar 16

Od side preminulo 56, oboljelo 277 osoba

Prema najnovijim podacima iz registra za HIV/AIDS Instituta za javno zdravlje, od početka epidemije 1989. godine do kraja 2018. godine, u Crnoj Gori je registrovano ukupno 277 osoba inficiranih sidom,…

282 hits

srijeda oktobar 16

Maloljetnički zatvor nije u funkciji jer fali službenika

Preporuka da se za maloljetnike koji izdržavaju kaznu zatvora obezbijede prostorije koje će biti fizički odvojene od prostorija u kojima borave punoljetni zatvorenici nije ispunjena, navodi se u nedavno objavljenom…

172 hits

srijeda oktobar 16

Rekonstrukcija dva zdravstvena objekta do kraja godine

U okviru projekta ''Za ljepše zdravstvene ustanove'', koji je predviđen Memorandumom o saradnji između Ministarstva zdravlja, Radio Televizije Crne Gore i Kompanije „Cerovo“, biće rekonstruisana dva zdravstvena objekta do kraja…

225 hits

srijeda oktobar 16

Studenti neće dodatno plaćati tezu, rok još dvije godine

“Ministarstvo prosvjete je nedavno organizovalo sastanak sa predstavnicima studenata, na kome je jasno saopštilo svoj, ali i stav Vlade u odnosu na sva otvorena pitanja u vezi sa statusom zatečenih…

257 hits

 
 
 
 
četvrtak, 10 oktobar 2019 07:20

Ruska tajna jedinica nastala 2009, otkriven identitet 20 članova

Ruska tajna jedinica pod nazivom Jedinica 29155 nastala je 2009. godine, a istraživačka mreža Belingket do sada je identifikovala 20 njenih članova, tvrdi istraživač mreže Belingket Hristo Grozev, prenosi Pobjeda.

Američki Njujork tajms objavio je da su pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, trovanje ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Engleskoj, trovanje trgovca oružjem u Bugarskoj, akcije koje su izveli pripadnici iste ruske tajne grupe pod nazivom Jedinica 29155.

Istraživač britanske mreže, ekspert za odnose Rusije i Jugoistočne Evrope Hristo Grozev, kazao je Pobjedi da je Belingket o Jedinici 29155 izvještavala kao o elitnoj međunarodnoj operativnoj jedinici. Grozev, koji je dobitnik evropske nagrade za istraživačko novinarstvo za 2019. godinu, tvrdi da je Belingket do sada identifikovao oko 20 članova ovog tima.

Jedinica je, kaže Grozev, nastala 2009. godine, a svi tajni identiteti njenih članova su, tvrdi on, nastali u periodu od 2009. do 2010. godine.

“Zapravo, ovo je jedinica o kojoj smo izvještavali kao o “elitnoj međunarodnoj operativnoj jedinici”. Do sada smo identifikovali oko 20 članova ovog tima, sa operacijama širom svijeta, posebno u Zapadnoj i Istočnoj Evropi (uključujući Crnu Goru), Tadžikistanu, Uzbekistanu, Turskoj, Bliskom istoku, pa čak i Kini”, rekao je Grozev u razgovoru za Pobjedu.

Prema pisanju Njujork tajmsa, zapadne obavještajne agencije su nakon pokušaja državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine prvi put identifikovale tajnu rusku jednicu, takozvanu Jedinicu 29155, a njen cilj je, prema pisanju američkog lista, uključivao zavjeru dva oficira ove jedinice koji su željeli da ubiju premijera zemlje i zauzmu zgradu parlamenta.

U tekstu pod nazivom “Tajna ruska jedinica koja je pokušala destabilizaciju Evrope”, koji je objavljen u američkom časopisu, detaljno je opisano djelovanje ovih ruskih specijalaca, koji, kako navodi autor, djeluju širom Evrope najmanje deceniju.

Grozev tvrdi da su svi tajni identiteti članova Jedinice 29155 stvoreni u periodu 2009-2010.

“Većina saznanja Njujork tajmsa podudara se sa našim istraživanjima, iako su izvori očigledno različiti. Oni su očigledno koristili “ljudsku inteligenciju” informacije dobijene iz obavještajnih izvora, dok su naše informacije dobijene iz otvorenih izvora i drugih vladinih baza podataka”, objasnio je Grozev.

Tvrdi i da su neke od informacija objavljene u tekstu Njujork tajmsa pogrešne jer su, kako navodi, zastarjele.

“Na primjer, nije tačno da šef jedinice vozi stari sovjetski automobil i on, kao i svi članovi tima, voze skupe zapadne automobile većina njih čak ima dva skupa automobila, jedan pod pravim identitetom, a drugi koriste kao pokriće. Sve u svemu, izvještaji Njujork tajmsa odgovaraju našim nalazima”, zaključio je Grozev.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.