Standard.

petak oktobar 18

Pažin: Zakonito postupanje policije je temelj pravne države

Crnogorske institucije moraju iskoristiti presude Evropskog suda da nastave da unapređuju nacionalne mehanizme zaštite ljudskih prava i snažno afirmišu nultu toleranciju prema svim slučajevima zloupotrebe službenih ovlašćenja u sprovođenju zakona,…

106 hits

petak oktobar 18

Turci naoružavaju crnogorsku vojsku

Tursko Ministarstvo odbrane postaće glavni donator Vojske Crne Gore sa 16 miliona eura u sljedećih pet godina, a sredstva će biti potrošena na izradu terenskih vozila za potrebe crnogorske vojske…

195 hits

petak oktobar 18

Gradiće se nova bolnica u Pljevljima

Vlada Crne Gore podržala je inicijativu Ministarstva zdravlja o izgradnji nove bolnice u Pljevljima. Vlada je na jučerašnjoj sjednici zadužila Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo finansija i Upravu javnih radova da u…

107 hits

petak oktobar 18

Nuhodžić: Ne tolerišemo ugrožavanje ljudskih prava građana – Svako ko prekorači policijska ovlašćenja biće sankcionisan

„Ministarstvo unutrašnjih poslova ne toleriše i neće tolerisati ugrožavanje ljudskih prava građana i istrajno je u stavu da se ljudska prava u policijskoj službi moraju poštovati. Svi koji su prekoračili…

179 hits

 
 
 
 
četvrtak, 10 oktobar 2019 13:21

Šehović: I ove godine pola miliona za Fond za talente

Šehović: I ove godine pola miliona za Fond za talente Foto: Ministarstvo prosvjete

I ove godine budžet Fonda za kvalitet i talente iz koga se dodjeljuju nagrade najboljim učenicima i nastavnicima biće oko pola miliona eura, prosječna nagrada iznosiće 1000 eura, a biće ih dodijeljeno oko 500, rekao je ministar prosvjete Damir Šehović na današnjem obilježavanju početka ovogodišnje kampanje u vezi sa Fondom.

Iz Ministarstva prosvjete su saopštili da je konkurs za ovogodišnju dodjelu nagrada u toku i trajaće do kraja oktobra, a odluka o dobitnicima biće donijeta do kraja novembra.

Pored ministra Šehovića, o Fondu su govorile i prošlogodišnje dobitnice: Sanja Ognjanović, nastavnica biologije u gimnaziji "Slobodan Škerović" i Sofija Musić, učenica trećeg razreda škole "Vasa Pavić".

Kako je rekao ministar, ispostavilo se da je Fond sjajan način ne samo nagrađivanje, već i promovisanje najboljih, koji treba da isplivaju u katkad iskrivljenom sistemu vrijednosti.

"Nastavnici su noseći stub društva, ali treba da budu i idoli i uzori mlađima. No, obično se o njihovim uspjesima van zbornice ne govori, kako zbog njihove skromnosti, tako i usljed katkad iskrivljenog sistema vrijednosti. Upravo zato što ne želimo da se oni utope u prosjek i da se za njih ne čuje, pokrenuli smo Fond i kampanju koja ga prati", rekao je Šehović.

Posebno je istaknuto da je u međuvremenu povećan jedan dio konkursnih kriterijuma, "kako bismo još bolje obradili neke oblasti, poput sporta, umjetnosti i slično, te da bi se na konkurs mogao prijaviti što veći broj nastavnika i djece koji su u prethodnoj školskoj godini postigli zapažene rezultate".

Najavio je i da će selekciju i ove godine vršiti komisija sastavljena od predstavnika Sindikata, nevladinog sektora, Zavoda za školstvo, Centra za stručno obrazovanje, Ispitnog centra, Unije srednjoškolaca, Ministarstva prosvjete, škola, a na čelu Komisije i ove godine će biti akademik Ljubiša Stanković.

Sanja Ognjanović, nastavnica u gimnaziji "Slobodan Škerović" i prošlogodišnja dobitnica nagrade iz Fonda rekla je:

"Osnivanje Fonda za kvalitet i talente je prava podrška najboljim učenicima i prosvjetnim radnicima. Dobiti nagradu iz Fonda za kvalitet i talente je velika privilegija imajući u vidu veliki broj izuzetno kvalitetnih prosvjetnih radnika u našem obrazovnom sistemu. Nadam se da Fond neće biti kratkog daha i da će se kolege bez imalo ustručavanja prijaviti i osvajati zaslužene nagrade".

Ona se osvrnula i na ustanovu u kojoj je zaposlena.

"Zahvalna sam mojim takmičarima koji su na najbolji mogući način predstavili Gimnaziju osvojivši prva tri mjesta iz biologije školske 2017/2018. god., a posebno učeniku Šušić Marku koji je 2019. prvi put u istoriji crnogorskog obrazovanja osvojio bronzanu medalju na Internacionalnom takmičenju iz biologije u konkurenciji 285 takmičara iz 78 zemalja", poručila je.

"Iz moje perspektive, formiranje Fonda je veoma dobar potez Ministarstva prosvjete. Ova nagrada mi mnogo znači, jer predstavlja priznanje za moj cjelokupni, dosadašnji rad, a takođe služi kao motivacija za dalje usavršavanje", kazala je Sofija Musić, učenica trećeg razreda škole "Vasa Pavić" i takođe dobitnica nagrade iz Fonda prošle godine.

U tom kontekstu, istakla je i da su ovakve nagrade finansijska podrška đacima koji žele da učestvuju na nekom od međunarodnih takmičenja:

"Meni lično je ova nagrada omogućila da učestvujem na međunarodnom muzičkom takmičenju Flame u Parizu na kome sam osvojila II nagradu, kao i na takmičenju Sante Centurione u Italiji na kome sam osvojila i premiju. Zato mi je drago što učenici umjetničkih škola dobijaju ovakve prilike kao i učenici svih ostalih škola. I ove godine planiram da konkurišem za dodjelu nagrade i nadam se rezultatu od prošle godine, koji će mi omogućiti da opet učestvujem na nekom prestižnom takmičenju", kazala je ona.

Kriterijumi za učenike će se, između ostalog, odnositi na: uspjeh u školi, nagrade na takmičenjima u prethodnoj godini, osvojenu medalju na državnom sportskom takmičenju u organizaciji Crnogorskog školskog sportskog saveza u prethodnoj godini, članstvo u reprezentaciji, članstvo u učeničkom parlamentu, vannastavne aktivnosti i drugo, čime se pokazuje da smo i dalje čvrsto na poziciji da ne treba uzimati u obzir samo i isključivo uspjeh u školi, već svestranost, talente i interesovanja djece.

Kada je riječ o kriterijumima za nastavnike, između ostalog, vrednovaće se autorstvo udžbenika i nastavnog sredstva, učešće u komisijama za izradu predmetnih i obrazovnih programa, recenzija udžbenika i nastavnog sredstva, izvođenje nastave na stranom jeziku, mentorstvo učenicima koji su osvojili neko od prva tri mjesta na takmičenjima, autorstvo i realizacija programa stručnog usavršavanja nastavnika, učešće u vannastavnim aktivnostima, objavljivanje rada u stručnom časopisu, učestvovanje u projektima koji su podržani od strane relevantnih međunarodnih organizacija ili relevantnih nacionalnih institucija, stručno usavršavanje i drugo, dodaju u saopštenju.

I ove godine jedan dio nagrada iz Fonda biće dodijeljen po automatizmu, nezavisno od konkursa, i to svim onim učenicima koji su osvojili neko od prva tri mjesta na državnom takmičenju u organizaciji Ispitnog centra Crne Gore i Centra za strucno obrazovanje Crne Gore, te međunarodnom u koordinaciji Ispitnog centra Crne Gore.

"Apelujemo na sve zainteresovane da pažljivo pročitaju konkursne uslove. Važno je naglasiti da se uzima u obzir dokumentacija koja se odnosi na rezultate postignute u prethodnoj školskoj godini, odnosno dokumentacija za koju se nesporno može utvrditi da se odnosi na rezultate od prethodne godine", navode iz Ministarstva prosvjete.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.