Standard.

nedjelja oktobar 20

Ulicu i drogu zamijenila fakultetom i sportom

Marija Zogović, prva je djevojka koja je ušla i izašla iz Centra za tretman zavisnica na Kakarickoj gori. Uspjela je da izađe iz paklenog lavirinta i petnaestogodišnju "aktivnu fazu“ zamijeni…

258 hits

nedjelja oktobar 20

Evo do kada će trajati miholjsko ljeto

Već 15 dana u Crnoj Gori je tzv. miholjsko ljeto koje karakteriše stabilno vrijeme, neuobičajeno visoke temperature za ovaj period godine i deficit padavina.

132 hits

nedjelja oktobar 20

Povoljni uslovi za vožnju, evo gdje su radovi

U Crnoj Gori jutros su povoljni uslovi za saobraćaj, dok je po kotlinama u sjevernim predjelimazbog magle mjestimično smanjena vidljivost, saopštili su iz Auto moto saveza (AMSCG).

53 hits

subota oktobar 19

Pljevlja: Prihodovaće do 3 miliona eura od ekološke naknade

Pljevlja će od naredne godine prihodovati do tri miliona eura po osnovu ekološke naknade, koju će najveći zagađivači uplaćivati u lokalni budžet. Taj novac, kako je za TVCG kazao prvi…

169 hits

 
 
 
 
petak, 22 decembar 2017 07:10

Zabranjen uvoz 28,40 kilograma dodataka za hranu

Inspektori su u novembru spriječili da u našu državu uđe 28,40 kilograma dodataka za hranu koji su sadržali nedozvoljenu količinu zaslađivača aspartam piše u izvještaju Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

 

Ovaj zaslađivač koristi se kao zamjena za šećer u hrani i piću i registrovan je pod kodom E951.

Pošiljka je pronađena na uvozu i uništena je na propisan način, jer nije bila usaglašena sa propisanim zahtjevima bezbjednosti precizirano je u izvještaju za prethodni mjesec. Kada je u pitanju unutrašnja kontrola, inspektori su kontrolisali 217 objekata i utvrdili 87 nepravilnosti.

"Nepravilnosti su se najčešće odnosile na nehigijensko rukovanje hranom tokom obrade, prerade i čuvanja, neodržavanje higijene uređaja, prostorija, opreme, neposjedovanje rješenja za obavljanje djelatnosti proizvodnje i prometa hrane izdatog od nadležnog organa", navodi se u dokumentu.

Kako dodaju, urađene su i kontrole objekata za javnu ishranu i objekata za proizvodnju hljeba i peciva (25 pekara).

Radi provjere efikasnosti uspostavljenih postupaka pranja, čišćenja i dezinfekcije radnih površina, opreme i ruku zaposlenih u objektima u kojima se posluje hranom uzeta su 73 brisa sa radnih površina, opreme i ruku zaposlenih u ugostiteljskim objektima i pekarama. Zbog utvrđenih nepravilnosti inspektori su preduzeli 57 upravnih mjera i radnji. Izdata su četiri rješenja o privremenoj zabrani upotrebe prostorija za obavlj anj e djelatnosti pripremanja hrane do otklanjanja utvrđenih nepravilnosti, kao i jedno rješenje o zabrani proizvodnje peciva zbog neispunjavanja propisanih infrastrukturnih, opštih i posebnih zahtjeva higijene piše u izvještaju.

Kako su dodali, inspektori su izdali i 17 rješenja o otklanjanju infrastrukturnih neusaglašenosti u određenom roku, četiri rješenja o stavljanju van prometa i uništavanju nebezbjede hrane zatečene u prometu i dat je 31 ukaz o otklanjanju nedostataka manjeg rizika, a za čije otklanjanje je potrebno vrlo kratko vrijeme.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.