Standard.

nedjelja oktobar 20

Ulicu i drogu zamijenila fakultetom i sportom

Marija Zogović, prva je djevojka koja je ušla i izašla iz Centra za tretman zavisnica na Kakarickoj gori. Uspjela je da izađe iz paklenog lavirinta i petnaestogodišnju "aktivnu fazu“ zamijeni…

251 hits

nedjelja oktobar 20

Evo do kada će trajati miholjsko ljeto

Već 15 dana u Crnoj Gori je tzv. miholjsko ljeto koje karakteriše stabilno vrijeme, neuobičajeno visoke temperature za ovaj period godine i deficit padavina.

129 hits

nedjelja oktobar 20

Povoljni uslovi za vožnju, evo gdje su radovi

U Crnoj Gori jutros su povoljni uslovi za saobraćaj, dok je po kotlinama u sjevernim predjelimazbog magle mjestimično smanjena vidljivost, saopštili su iz Auto moto saveza (AMSCG).

51 hits

subota oktobar 19

Pljevlja: Prihodovaće do 3 miliona eura od ekološke naknade

Pljevlja će od naredne godine prihodovati do tri miliona eura po osnovu ekološke naknade, koju će najveći zagađivači uplaćivati u lokalni budžet. Taj novac, kako je za TVCG kazao prvi…

167 hits

 
 
 
 
petak, 22 decembar 2017 14:21

Održano predavanje o zaštiti ljudskih prava učenicima u OŠ "Božidar Vuković"

U Osnovnoj školi “Božidar Vuković - Podgoričanin” juče je održano prvo, od dva planirana predavanja, na temu "Protiv predrasuda i diskriminicacije“ u sklopu projekta ,,Protiv predrasuda i diskriminacije“ NVU „Romi u sportu“ iz Podgorice, koji finansira Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Učesnici u ovoj fazi projekta su kompetentni predavači Ekan Jasavić, službenik Uprave kriminalističke policije, Milena Miljanović, advokat iz Podgorice i Branislav Kažić, profesor, kao i učenici JU Osnovna škola “Božidar Vuković - Podgoričanin”.

Jasavić je u okviru teme ,,Protiv predrasuda i diskriminicacije“ upoznao učenike sa propisima koje zabranjuju diskriminaciju koji štite ljudska prava.

U toku predavanja Milena Miljanović je učenike uputila u osnovne pojmove diskriminacije i zaštite ljudskih prava i sloboda kroz primjere diskriminacije, stavljajući akcenat na Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Takođe, upoznala ih je sa mogućnošću obraćanja Zaštitniku ljudskih prava u slučaju povrede ljudskih prava i diskriminacije i proceduri prijave povrede ljudskih prava.

Profesor Kažić je govorio o mjerama koje bi trebali preduzeti prilikom vaspitanja i obrazovanja djece kako bi se se suzbila diskriminacija kod djece i mladih.

On je posebno ukazao na potrebu uključivanja mladih pripadnika romske populacije u obrazovanje, sport i druge sfere društvenog života, kao načina za prevazilaženja barijera i diskriminacije.

Naredno predavanje i manifestacija, na kojoj će učenici koji su pripadnici romske populacije predstaviti svoju kulturu, je zakazana za februar 2018. godine.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.