Standard.

ponedjeljak decembar 16

Đukanović: Ubistvo policajca opomena da i dalje živimo u vremenu nepredvidivih bezbjednosnih izazova

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je telegram saučešća porodici policajca Milutina Lekovića, koji je juče ubijen na dužnosti, u kome je poručio da će Država učiniti sve da joj pomogne da…

514 hits

nedjelja decembar 15

Njujork: Brčvak i Mijač potpisali osnivački akt za Fondaciju “Dijaspora Crnoj Gori”

Objavljeno u: Društvo

by Lejla

Biznismeni Hajriz Hačko Brčvak (Njemačka) i Veselin Mijač (Švedska) potpisali su danas u prostorijama Generalnog konzulata Crne Gore u Njujorku akt o osnivanju Fondacije “Dijaspora Crnoj Gori”.

244 hits

nedjelja decembar 15

Ministarstvo zdravlja: U zatvorenom prostoru dozvoljena upotreba bezdimnih duvanskih proizvoda

Kada su u pitanju elektronske cigarete čijom se upotrebom proizvodi duvanski dim, odnosno koje funkcionišu na bazi sagorijevanja, iste nije moguće koristiti u zatvorenom prostoru u kojem se služe hrana…

800 hits

nedjelja decembar 15

Podgorica: Dejana Karadžić još nije pronađena

Dejana Karadžić, koja je nestala 9. decembra, još nije pronađena, pišu crnogorski mediji.

451 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 04 novembar 2019 09:52

U Hramu u Pogorici krštena prva trans osoba: Blagoslov dao i mitropolit Amfilohije

U Hramu u Pogorici krštena prva trans osoba: Blagoslov dao i mitropolit Amfilohije Foto: Facebook

U Crnoj Gori juče je ispisana istorija kada se radi o pravima LGBTIQ osoba u našoj zemlji! Naime, u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici obavljeno je prvo krštenje trans osobe, i to ni manje ni više, uz blagoslov mitropolita Amfilohija. Kako je za Standrad kazala predsjednica LGBT Foruma Progres Bojana Jokić, u pitanju je Vuk, trans momak koji još uvijek nije kompletirao cjelokupnu tranziciju.

"Veoma sam srećna i ponosna jer se moj dragi prijatelj Vuk krstio. Mitropolija crnogorsko primorska, uz blagoslov mitropolita Amfilohija, pokazala mu je raširene ruke. Vuku u krštenici stoji ime koje je sam izabrao, a ne ono koje mu je dodijeljeno rođenjem", kazala je Jokić.

Prema njenim riječima, Crna Gora onemogućava promjenu imena i rodnih oznaka u zvaničnim dokumentima, dok se ne kompletiraju sve faze procedure prilagođavanja pola rodu.

"Od hormonske terapije, sa svim svim propratnim operacijama. Glavni proces tranzicije je donja operacija. Ona još uvijek važi za krucijalnu u poimanju promjene pola", pojasnila je Jokić.

75299989 2170991326336313 8452955964532850688 n

Foto: Facebook

Krštenje prve trans osobe u Crnoj Gori je istorijski događaj, posebno što zvanična Crna Gora, uz sve težnje ka euro-atlanskim integracijama, transrodnim osobama onemogućava potvrdu identiteta, ponekad i po nekoliko godina.

Ona navodi da je sa druge strane Mitropolija, ovim simboličnim korakom, napravila nevjerovatno progresivan korak prihvatanja i potvrde identiteta često najugroženijih među nama! 

Ovaj nevjerovatan potez Mitropolije crnogorsko-primorske malo je ko očekivao. Često se u našoj zemlji potencira nazadnost religijskih institucija, ali kako kaže Jokić, jučerašnji događaj dokazao je upravo suprotno.

U ovom slučaju crkva je pokazala da je spremna za zagrljaj, za svu svoju djecu.

J.L.

Posljednji put izmijenjeno ponedjeljak, 04 novembar 2019 10:26

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.