Standard.

petak novembar 22

Komunalna policija oduzela taksi legitimaciju: Djed vozio taksi na unukovu licencu

Komunalna inspekcija oduzela je od preduzetnika taksi legitimaciju i vratila je Sekretarijatu za saobraćaj jer je tokom kontrole utvrđeno da vozač ima preko 67 godina pa ne ispunjava zakonske uslove…

170 hits

petak novembar 22

Jelovac: Reforma je pogubna za znanje i zaposlenje studenata

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore Danilo Jelovac kazao je za Dan da novi model studiranja ni nakon dvije godine od početka primjene nije usklađen za propisima iz oblasti obrazovanja…

171 hits

petak novembar 22

Zbog pušenja u javnom prostoru izdato 34.000 novčanih kazni

Nadležne inspekcije Uprave za inspekcijske poslove za kontrolu primjene novog Zakona o sprečavanju upotrebe duvanskih proizvoda, od 14. avgusta od kad je na snazi do juče obavile su ukupno 2.770…

231 hits

petak novembar 22

Zbog odrona put Mojkovac - Đurđevića Tara zatvoren

U Crnoj Gori jutros se saobraća uz smanjenu vidljivost zbog magle kazali su iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG) i dodali da je saobraćaj na putu Mojkovac - Đurđevića…

164 hits

 
 
 
 
petak, 08 novembar 2019 07:21

Na oklopna vozila ugrađuju sistem za daljinsko upravljanje vatrom

Ministarstvo odbrane planira da na oklopna vozila, koja će nabaviti za potrebe deklarisanih jedinica Vojske Crne Gore, ugradi sistem za daljinsko upravljanje vatrom. U Ministarstvu odbrane smatraju da će ovaj sistem znatno povećati vatrenu moć jedinica, u skladu sa ispunjavanjem ciljeva sposobnosti Vojske, piše Pobjeda.

Crna Gora i Sjedinjene Američke Države potpisale su prošle nedjelje ugovor o nabavci 67 lakooklopnih patrolnih vozila, čija je vrijednost 36 miliona dolara.

- Na vozilima je planirana ugradnja sistema za daljinsko upravljanje vatrom, što će znatno povećati vatrenu moć jedinica, a sve u skladu ispunjavanja ciljeva sposobnosti Vojske Crne Gore - kazali su za Pobjedu u Ministarstvu odbrane.

Vojni analitičar Aleksandar Radić objašnjava da se radi o sistemu koji omogućava daljinsko rukovanje sredstvom koje se nalazi na vozilu, a to je mitraljez.

- Vozila JLTV, koja će nabaviti Crna Gora, imaju tipično M153 sredstvo koje sad imaju JTLV i to je univerzalna daljinska upravljačka borbena stanica i ona omogućava da se džojstikom sa prenosom slike na ekran iz vozila dejstvuje, a na to se stavlja mitraljez 762 ili automatski bacač granata – objasnio je Radić za Pobjedu.

Ministar odbrane Predrag Bošković kazao je nedavno u emisiji ,,Živa istina“ da će sa nekom od izraelskih vojnih kompanija sklopiti ugovor o opremanju lakooklopnih vozila ovim sistemima. Na pitanje novinara da li je sklapanje ugovora o kupovini vozila sa američkom kompanijom neka vrsta političkog udvaranja SAD-u, Bošković je kazao da za vojsku nabavljaju ono što je za nju najbolje u datom trenutku.

- Prošle godine smo sklopili ugovor sa Kanađanima o nabavci helikoptera, za kupovinu uniformi - ugovor sa Turcima, a ugovor o nadogradnji vozila borbenim sistemima sklopićemo sa Izraelcima - rekao je Bošković.

Iz Ministarstva, međutim, nijesu precizirali o kojoj je izraelskoj kompaniji govorio Bošković, već su kazali da se prva isporuka ovih vozila očekuje u drugoj polovini 2020. godine, nakon čega će se pristupiti ugradnji odgovarajućih oružnih sistema.

- Ministarstvo odbrane Crne Gore je u prethodnom periodu vršilo istraživanje tržišta prema zahtijevanim tehničkim karakteristikama ovih sistema. Trenutno pregovaramo sa nekoliko kompanija koje su u mogućnosti ispuniti tehničke zahtjeve koje je radni tim VCG i MO postavio. U skladu sa dosadašnjim pregovorima, očekuje se da će dogovor o nabavci, obezbjeđenju i ugradnji ovih sistema, obuka ljudstva i održavanje i njihovo koštanje biti definisani do kraja godine - navode iz Boškovićevog resora.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.