Standard.

četvrtak decembar 12

Papa Franjo: Zakon neće biti potvrđen bez saglasnosti svih vjerskih zajednica

Zakon o vjerskim slobodama mora da bude donesen po demokratskim principima, da ga prihvate sve vjerske zajednice, kazao je papa Franjo, prenosi sajt Mitropolije.

87 hits

četvrtak decembar 12

Nuhodžić nagradio pripadnike Nacionalnog tima za traganje i spašavanje iz ruševina

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić danas je novčano nagradio pripadnike Nacionalnog tima za traganje i spašavanje iz ruševina koji su pružali pomoć stanovništvu Albanije nakon zemljotresa i pokazali da je…

49 hits

četvrtak decembar 12

Rakočević: Odlazak ljudi moguće spriječiti ako se poprave uslovi rada

Proces radnih migracija nije sam po sebi negativna karakteristika tržišta rada, već se mobilnost radne snage podstiče i radi obezbjeđenja radnika za poslodavce na čitavoj teritoriji Crne Gore. Radne migracije…

154 hits

četvrtak decembar 12

KCCG traži još 18 miliona za plate i opremu

Klinički centar Crne Gore (KCCG) tražio je od Fonda za zdravstveno osiguranje povećanje budžeta za čak 18.000.000, odnosno ukupno 85.000.000 eura za 2020. godinu, saopšteno je Danu iz te ustanove.

92 hits

 
 
 
 
petak, 08 novembar 2019 07:21

Na oklopna vozila ugrađuju sistem za daljinsko upravljanje vatrom

Ministarstvo odbrane planira da na oklopna vozila, koja će nabaviti za potrebe deklarisanih jedinica Vojske Crne Gore, ugradi sistem za daljinsko upravljanje vatrom. U Ministarstvu odbrane smatraju da će ovaj sistem znatno povećati vatrenu moć jedinica, u skladu sa ispunjavanjem ciljeva sposobnosti Vojske, piše Pobjeda.

Crna Gora i Sjedinjene Američke Države potpisale su prošle nedjelje ugovor o nabavci 67 lakooklopnih patrolnih vozila, čija je vrijednost 36 miliona dolara.

- Na vozilima je planirana ugradnja sistema za daljinsko upravljanje vatrom, što će znatno povećati vatrenu moć jedinica, a sve u skladu ispunjavanja ciljeva sposobnosti Vojske Crne Gore - kazali su za Pobjedu u Ministarstvu odbrane.

Vojni analitičar Aleksandar Radić objašnjava da se radi o sistemu koji omogućava daljinsko rukovanje sredstvom koje se nalazi na vozilu, a to je mitraljez.

- Vozila JLTV, koja će nabaviti Crna Gora, imaju tipično M153 sredstvo koje sad imaju JTLV i to je univerzalna daljinska upravljačka borbena stanica i ona omogućava da se džojstikom sa prenosom slike na ekran iz vozila dejstvuje, a na to se stavlja mitraljez 762 ili automatski bacač granata – objasnio je Radić za Pobjedu.

Ministar odbrane Predrag Bošković kazao je nedavno u emisiji ,,Živa istina“ da će sa nekom od izraelskih vojnih kompanija sklopiti ugovor o opremanju lakooklopnih vozila ovim sistemima. Na pitanje novinara da li je sklapanje ugovora o kupovini vozila sa američkom kompanijom neka vrsta političkog udvaranja SAD-u, Bošković je kazao da za vojsku nabavljaju ono što je za nju najbolje u datom trenutku.

- Prošle godine smo sklopili ugovor sa Kanađanima o nabavci helikoptera, za kupovinu uniformi - ugovor sa Turcima, a ugovor o nadogradnji vozila borbenim sistemima sklopićemo sa Izraelcima - rekao je Bošković.

Iz Ministarstva, međutim, nijesu precizirali o kojoj je izraelskoj kompaniji govorio Bošković, već su kazali da se prva isporuka ovih vozila očekuje u drugoj polovini 2020. godine, nakon čega će se pristupiti ugradnji odgovarajućih oružnih sistema.

- Ministarstvo odbrane Crne Gore je u prethodnom periodu vršilo istraživanje tržišta prema zahtijevanim tehničkim karakteristikama ovih sistema. Trenutno pregovaramo sa nekoliko kompanija koje su u mogućnosti ispuniti tehničke zahtjeve koje je radni tim VCG i MO postavio. U skladu sa dosadašnjim pregovorima, očekuje se da će dogovor o nabavci, obezbjeđenju i ugradnji ovih sistema, obuka ljudstva i održavanje i njihovo koštanje biti definisani do kraja godine - navode iz Boškovićevog resora.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.