Standard.

četvrtak decembar 12

Papa Franjo: Zakon neće biti potvrđen bez saglasnosti svih vjerskih zajednica

Zakon o vjerskim slobodama mora da bude donesen po demokratskim principima, da ga prihvate sve vjerske zajednice, kazao je papa Franjo, prenosi sajt Mitropolije.

87 hits

četvrtak decembar 12

Nuhodžić nagradio pripadnike Nacionalnog tima za traganje i spašavanje iz ruševina

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić danas je novčano nagradio pripadnike Nacionalnog tima za traganje i spašavanje iz ruševina koji su pružali pomoć stanovništvu Albanije nakon zemljotresa i pokazali da je…

49 hits

četvrtak decembar 12

Rakočević: Odlazak ljudi moguće spriječiti ako se poprave uslovi rada

Proces radnih migracija nije sam po sebi negativna karakteristika tržišta rada, već se mobilnost radne snage podstiče i radi obezbjeđenja radnika za poslodavce na čitavoj teritoriji Crne Gore. Radne migracije…

154 hits

četvrtak decembar 12

KCCG traži još 18 miliona za plate i opremu

Klinički centar Crne Gore (KCCG) tražio je od Fonda za zdravstveno osiguranje povećanje budžeta za čak 18.000.000, odnosno ukupno 85.000.000 eura za 2020. godinu, saopšteno je Danu iz te ustanove.

92 hits

 
 
 
 
petak, 08 novembar 2019 09:45

Profesorica Gimnazije živi od 47 eura: Jede svaki drugi dan, izvršitelji joj uzeli skoro cijelu platu

"Ko radi, ne boji se gladi". Ovoj poslovici su nas još kao male učili, ali da nije baš tako, nego naprotiv, da se od rada može gladovati na svom primjeru je osjetila profesorica podgoričke Gimnazije Jasminka Milošević. Ova redovna profesorica filozofije zbog raznih nedaća, živi mjesečno sa 47 eura u džepu. Obrok ima, vjerolavi ili ne, svaki drugi ili treći dan. Plata joj je samo 47 eura, jer joj izvršitelji skidaju novac zbog raznih dugovanja. 

Svoju muku profesorica je podijelila sa prijateljima na društvenoj mreži Fejsbuk.

"Večeras ću imati prvi obrok posle dva dana. Iako gladujem, jer mi je plata 47 eura, ja redovno obavljam svoje dužnosti, čak i one na Facebooku. Ne govorim ovo da bi me neko sažaljevao, takve šaljem đe im je mesto. Samo iznosim stanje stvari. Jedem svakog drugog ili trećeg dana", napisla je Milošević, nakon čega je njen status postao viralan u Crnoj Gori. 

Na konstataciju jednog od kornisnika Fejsbuka da nema niko pravo da joj više od pola plate uzima, ona je kratko napisala da će kontaktirati advokata i obudsmana.

Uz svu muku profesorica je podstanar i svakoga jutra iz Bara dolazi u Podgorici da predaje djeci.

"Situacija je mnogo gora. Podstanar sam, sin mi plaća stanarinu i dio računa, više od toga ne može. Muž mi je veoma bolestan, ne radi. Imao je operaciju koju smo morali platiti. Mnogi profesori su u takvoj situaciji", objasnila je ona. 

Obraćala se i predsjedniku sindikata škole, ali je pomoć izostala.

"Nisam član sindikata, kada sam našem školskom predsjedniku sindikata tražila pomoć, napao me, izvrijeđao i rekao da ja stalno nešto tražim", tvrdi ona. 

Profesorici pomoć je stigla sa svih strana, ali ona je izričita da ne traži milostinju, već pravdu. 

Takođe, profesorica koja je i danas na nastavi, nije željela da daje izjave za medije jer će, kako kaže, objaviti cjelokupu priču, od početka do kraja, u toku dana na svoj Fejsbuk profilu.  

Profesorica nije objelodanila koji izvršitelji i zbog čega joj skidaju skoro cjelokupnu platu, a crnogorski Zakon o obezbjeđenju i izvršenju je jasan.

Članom 103 je definisano da više od pola plate ne smije biti skinuto sa računa.

"Izvršenje na zaradi i penziji, kao i naknadi umjesto zarade može se odrediti i sprovesti do iznosa od jedne polovine tih primanja. Na minimalnoj zaradi koju izvršni dužnik prima u skladu sa zakonom izvršenje se može sprovesti do iznosa od jedne trećine te zarade", glasi član 103 pomenutog zakona.

Posljednji put izmijenjeno petak, 08 novembar 2019 11:14

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.