Standard.

petak novembar 22

Komunalna policija oduzela taksi legitimaciju: Djed vozio taksi na unukovu licencu

Komunalna inspekcija oduzela je od preduzetnika taksi legitimaciju i vratila je Sekretarijatu za saobraćaj jer je tokom kontrole utvrđeno da vozač ima preko 67 godina pa ne ispunjava zakonske uslove…

171 hits

petak novembar 22

Jelovac: Reforma je pogubna za znanje i zaposlenje studenata

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore Danilo Jelovac kazao je za Dan da novi model studiranja ni nakon dvije godine od početka primjene nije usklađen za propisima iz oblasti obrazovanja…

175 hits

petak novembar 22

Zbog pušenja u javnom prostoru izdato 34.000 novčanih kazni

Nadležne inspekcije Uprave za inspekcijske poslove za kontrolu primjene novog Zakona o sprečavanju upotrebe duvanskih proizvoda, od 14. avgusta od kad je na snazi do juče obavile su ukupno 2.770…

237 hits

petak novembar 22

Zbog odrona put Mojkovac - Đurđevića Tara zatvoren

U Crnoj Gori jutros se saobraća uz smanjenu vidljivost zbog magle kazali su iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG) i dodali da je saobraćaj na putu Mojkovac - Đurđevića…

168 hits

 
 
 
 
petak, 08 novembar 2019 11:33

Profesorica Gimnazije živi od 47 eura: Jede svaki drugi dan, izvršitelji joj uzeli skoro cijelu platu

"Ko radi, ne boji se gladi". Ovoj poslovici su nas još kao male učili, ali da nije baš tako, nego naprotiv, da se od rada može gladovati na svom primjeru je osjetila profesorica podgoričke Gimnazije Jasminka Milošević. Ova redovna profesorica filozofije zbog raznih nedaća, obrok ima, vjerolavi ili ne, svaki drugi ili treći dan. Plata joj je samo 47 eura, jer joj izvršitelji skidaju novac zbog raznih dugovanja.

Svoju muku profesorica je podijelila sa prijateljima na društvenoj mreži Fejsbuk.

"Večeras ću imati prvi obrok posle dva dana. Iako gladujem, jer mi je plata 47 eura, ja redovno obavljam svoje dužnosti, čak i one na Facebooku. Ne govorim ovo da bi me neko sažaljevao, takve šaljem đe im je mesto. Samo iznosim stanje stvari. Jedem svakog drugog ili trećeg dana", napisla je Milošević, nakon čega je njen status postao viralan u Crnoj Gori.

Na konstataciju jednog od kornisnika Fejsbuka da nema niko pravo da joj više od pola plate uzima, ona je kratko napisala da će kontaktirati advokata i obudsmana.

Uz svu muku profesorica je podstanar i svakoga jutra iz Bara dolazi u Podgorici da predaje djeci.

"Situacija je mnogo gora. Podstanar sam, sin mi plaća stanarinu i dio računa, više od toga ne može. Muž mi je veoma bolestan, ne radi. Imao je operaciju koju smo morali platiti. Mnogi profesori su u takvoj situaciji", objasnila je ona.

Obraćala se i predsjedniku sindikata škole, ali je pomoć izostala.

"Nisam član sindikata, kada sam našem školskom predsjedniku sindikata tražila pomoć, napao me, izvrijeđao i rekao da ja stalno nešto tražim", tvrdi ona.

Profesorici pomoć je stigla sa svih strana, ali ona je izričita da ne traži milostinju, već pravdu.

Takođe, profesorica koja je i danas na nastavi, nije željela da daje izjave za medije jer će, kako kaže, objaviti cjelokupu priču, od početka do kraja, u toku dana na svoj Fejsbuk profilu.

Profesorica nije objelodanila koji izvršitelji i zbog čega joj skidaju skoro cjelokupnu platu, a crnogorski Zakon o obezbjeđenju i izvršenju je jasan.

Članom 103 je definisano da više od pola plate ne smije biti skinuto sa računa.

"Izvršenje na zaradi i penziji, kao i naknadi umjesto zarade može se odrediti i sprovesti do iznosa od jedne polovine tih primanja. Na minimalnoj zaradi koju izvršni dužnik prima u skladu sa zakonom izvršenje se može sprovesti do iznosa od jedne trećine te zarade", glasi član 103 pomenutog zakona.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.