Standard.

nedjelja oktobar 20

Ulicu i drogu zamijenila fakultetom i sportom

Marija Zogović, prva je djevojka koja je ušla i izašla iz Centra za tretman zavisnica na Kakarickoj gori. Uspjela je da izađe iz paklenog lavirinta i petnaestogodišnju "aktivnu fazu“ zamijeni…

201 hits

nedjelja oktobar 20

Evo do kada će trajati miholjsko ljeto

Već 15 dana u Crnoj Gori je tzv. miholjsko ljeto koje karakteriše stabilno vrijeme, neuobičajeno visoke temperature za ovaj period godine i deficit padavina.

113 hits

nedjelja oktobar 20

Povoljni uslovi za vožnju, evo gdje su radovi

U Crnoj Gori jutros su povoljni uslovi za saobraćaj, dok je po kotlinama u sjevernim predjelimazbog magle mjestimično smanjena vidljivost, saopštili su iz Auto moto saveza (AMSCG).

35 hits

subota oktobar 19

Pljevlja: Prihodovaće do 3 miliona eura od ekološke naknade

Pljevlja će od naredne godine prihodovati do tri miliona eura po osnovu ekološke naknade, koju će najveći zagađivači uplaćivati u lokalni budžet. Taj novac, kako je za TVCG kazao prvi…

155 hits

 
 
 
 
subota, 23 decembar 2017 09:00

Poglavlje 23: Stručnost ne može iza usavršavanja

Sudski savjet je odlučio da naredne godine treba ocjenjivati rad 47 sudija osnovnih sudova, što je obaveza iz Poglavlja 23 tokom pregovora sa Evropskom unijom, pišu Vijesti.

Ocjenjivanje sudija treba da ukaže na njihovu stručnost i profesionalnost, kao i na osnov za napredovanje.

Iako Evropska komisija očekuje da sve sudije, izuzev onih u Vrhovnom sudu, budu ocijenjene, to je ocijenjeno kao nemoguće jer bi blokiralo rad sudova, zbog velikog broja angažovanja sudija u vijećima za ocjenjivanje.

Sudski savjet je prije dva dana donio Odluku o redovnom ocjenjivanju sudija u 2018. Na osnovu nje ocjenjivače se 47 sudija osnovnih sudova, koji imaju 5 do 10 godina sudijskog staža, jer su najbrojniji.

U Nezvaničnom radnom dokumentu o trenutnom stanju u poglavljima 23 i 24, koji je nedavno objavljen, piše da "skepticizam u sudstvu prema redovnoj profesionalnoj ocjeni i dalje zabrinjava i prijeti da odloži sprovođenje redovne profesionalne ocjene.

Radna grupa Sudskog savjeta je već Ministarstvu pravde dostavila Predlog izmjena Zakona o sudovima i SS, koji obuhvata i ocjenjivanje sudija.

Jer, iskustvo iz Pilot projekta ocjenjivanja sudija pokazala su da je zakonski predlog loš, jer najviše bodova tokom ocjenjivanja dobijaju sudije koje su prošle edukacije, umjesto oni koji su stručniji.

Podaci Sudskog savjeta pokazali su da je od 13 sudija Osnovnog suda u Nikšiću, gdje je taj projekat sprovođen, šestoro njih dobilo nezadovoljavajuću ocjenu. Loše ocjene posljedica su činjenice da se sudije nisu stručno usavršavale i da nisu učestvovale u raznim stručnim aktivnostima, navodi se u dokumentima Sudskog savjeta.

Dio Zakona koji se odnosi na ocjenjivanje sudja počeo je da važi od januara.

U Okviru Poglavlja 23, sugestije za ocjenjivanje sudija tiču se i tužilaca. Tužilaštvo je ranije saopštilo da su ocijenjeni tužioci, ali je odbilo da objavi ocjene.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.