Standard.

srijeda novembar 20

Slučaj odbjegle tinejdžerke uzdrmao javnost: "Kad zataji porodica i društvo, dijete traži utjehu u zabludi, lažnoj slobodi i kriminalu"

Crnogorsku javnost prije samo nekoliko dana uzdramala je vijest da policija tri dana traga za dvanaestogodišnjom djevojčicom. Srećom, djevojčica je pronađena živa i zdrava, ali je sjutra javnost dočekao javni…

180 hits

srijeda novembar 20

Suhih poručio: Sačekati sa poskupljenjem vode

Izjednačavanje cijena vode između fizičkih i pravnih lica sada bi imalo više negativnih nego pozitivnih efekata i podržavam stav Glavnog grada da malo treba sačekati sa tim, ocijenio je Đorđe…

58 hits

srijeda novembar 20

Dajbabska gora markirana suvomeđom i časnom trpezom

Srpska pravoslavna crkva na vrhu Dajbabske gore u Podgorici, iznad Manastira Dajbabe, sazidala je dva postolja, svojevrsni oltar, gdje njihovo sveštenstvo povremeno služi i taj prostor oivičila suvomeđom, odnosno, stiče…

53 hits

srijeda novembar 20

Eskpertima protiv falsifikovanih diploma

Ministarstvo prosvjete predložilo je izmjenu Zakona o priznavanju inostranih obrazovnih isprava kojom namjeravaju da promijene kriterijume izdavanje diploma i angažuju eksperte koji će davati mišljenje o ispravi stečenoj u inostranstvu,…

64 hits

 
 
 
 
nedjelja, 10 novembar 2019 17:27

Oko 2 hiljade zaposlenih traži otpremnine, evo koliko će otprilike iznositi i ko se prijavio

Sporazumni prekid radnog odnosa, uz isplatu otpremnina, tražilo je 1 900 zaposlenih u javnoj upravi. Ministarka javne uprave Suzana Pribilović za Prvu televiziju kaže da najviše zahtjeva stiže iz resora gdje ima najviše zaposlenih – prosvjete, zdravstva, oblasti rada i socijalnog staranja, finansija, unutrašnjih poslova. Međutim, još se ne zna koliko će njih za to dobiti saglasnost svog starješine i otići iz javne uprave.

"Od tog broja 1500 i nesto je bilo na centralnom nivou i 322 na lokalnom nivou. Iz onih resora gdje je prepoznat najveći broj zaposlenih upravo je pristigao najveći broj zahtjeva – tu prednjače prosvjeta, zdravstvo, resor rada i socijalnog staranja, finansija i unutrašnjih poslova", kazala je ministarka Pribilović.

Koliko ce zaposlenih otići iz državnih resora zavisi od starješine organa. Kada se potpiše Sporazum, na to radno mjesto ne može doći novi zaposleni, već mora biti izbrisano iz Sistematizacije.

"Tu moramo imati u vidu da je ograničenje ukoliko starješina procijeni da mu je taj zaposleni neophodan za nesmetano funkcionisanje organa i obavljanje svih obaveza i dužnosti, nije u mogućnosti da zaključi sporazum sa tim zapsolenim. U toku je ocjenjivanje tih zahtjeva, donošenje odluka i ja se nadam u najskorijem vremenu da ćemo imati broj tih zaključenih sporazuma”, kazala je Pribilović.

Plan je da otpremnine isplaćuju organi iz svojih budžeta. Ukoliko za to nemaju novca za pomoć se mogu obratiti Ministarstvu finansija koji je u tu svrhu obezbijedio 2 miliona 700 hiljada eura.

"Iznos otpremnine zavisi od bruto zarade prosječne, godine staža, ne možemo govoriti koji je to najmanji i najveći iznos otpremnine. Ali ono što vam mogu reći je da je okvirno prosječan iznos otpremnine negdje oko 10 hiljada i 500 eura”, kaže ministarka javne uprave.

Oni koji odu, pet godina nakon isplate otpremnine neće moći da rade u javnoj upravi. Ministarka napominje da je ovo tek početak procesa. Zainteresovani zaposleni zahtjeve mogu podnositi do kraja 2020.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.