Standard.

nedjelja oktobar 20

Ulicu i drogu zamijenila fakultetom i sportom

Marija Zogović, prva je djevojka koja je ušla i izašla iz Centra za tretman zavisnica na Kakarickoj gori. Uspjela je da izađe iz paklenog lavirinta i petnaestogodišnju "aktivnu fazu“ zamijeni…

196 hits

nedjelja oktobar 20

Evo do kada će trajati miholjsko ljeto

Već 15 dana u Crnoj Gori je tzv. miholjsko ljeto koje karakteriše stabilno vrijeme, neuobičajeno visoke temperature za ovaj period godine i deficit padavina.

111 hits

nedjelja oktobar 20

Povoljni uslovi za vožnju, evo gdje su radovi

U Crnoj Gori jutros su povoljni uslovi za saobraćaj, dok je po kotlinama u sjevernim predjelimazbog magle mjestimično smanjena vidljivost, saopštili su iz Auto moto saveza (AMSCG).

33 hits

subota oktobar 19

Pljevlja: Prihodovaće do 3 miliona eura od ekološke naknade

Pljevlja će od naredne godine prihodovati do tri miliona eura po osnovu ekološke naknade, koju će najveći zagađivači uplaćivati u lokalni budžet. Taj novac, kako je za TVCG kazao prvi…

153 hits

 
 
 
 
subota, 23 decembar 2017 10:09

Vrtić "Đina Vrbica" prekršio zakon: U grupama i po 87 mališana

Javna predškolska ustanova "Đina Vrbica" ove školske godine prekršila je zakon kada je odlučila da u pojedinim vaspitnim grupama upiše čak i po 87 mališana na 20 metara kvadratnih, ocijenila je u mišljenju zamjenica ombudsmana Snežana Mijušković.

Prema Zakonu o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, u zavisnosti od uzrasta djece, broj upisanih mališana u vaspitnoj grupi može biti od osmoro do 20.

Mijušković je istakla u mišljenju da JPU "Đina Vrbic" nije ispoštovala ni standard prema kojem radna površina po djetetu treba da iznosi tri metra kvadratna.

Ovakvo mišljenje donijela je postupajući po pritužbi predstavnice roditelja u Upravnom odboru vrtića koja se požalila da brojnost djece onemogućava normalno funkcionisanje, kao i da u neuslovnom prostoru jedu, spavaju i igraju se.

"U vaspitnim jedinicama "Poletarac 1" i "Poletarac 2" previše je upisano djece. Ovakva situacija u mnogome može dovesti u pitanje sigurnost i bezbjednost mališana, kvalitet pruženih usluga, a samim tim i ostvarivanje najboljeg interesa djece i ne samo da otežava vaspitno obrazovni rad i zanemaruje individualni pristup djetetu, nego i pogoduje povećanju negativnih rizika po dobrobit djece", navela je Mijušković u mišljenju, koje prenosi Pobjeda.

Zatražila je od JPU "Đina Vrbica" da u saradnji sa nadležnim državnim organima hitno riješi ovaj problem, vodeći računa o preporučenim standardima i uslovima za boravak djece.

Uprava je, kako je istakla, takođe, u obavezi da sačini plan za prelazni period do gradnje novih objekata, odnosno da pronađe dodane prostore koji će moći da odgovore potrebama vaspitno obrazovnog rada i planiranog upisa za narednu godinu.

"Đina Vrbica" dužna je da nam dostavi izvještaj o radnjama i mjerama preduzetim na izvršenju preporuka, u roku od tri mjeseca, istakla je Mijušković.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.