Standard.

ponedjeljak decembar 16

Đukanović: Ubistvo policajca opomena da i dalje živimo u vremenu nepredvidivih bezbjednosnih izazova

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je telegram saučešća porodici policajca Milutina Lekovića, koji je juče ubijen na dužnosti, u kome je poručio da će Država učiniti sve da joj pomogne da…

516 hits

nedjelja decembar 15

Njujork: Brčvak i Mijač potpisali osnivački akt za Fondaciju “Dijaspora Crnoj Gori”

Objavljeno u: Društvo

by Lejla

Biznismeni Hajriz Hačko Brčvak (Njemačka) i Veselin Mijač (Švedska) potpisali su danas u prostorijama Generalnog konzulata Crne Gore u Njujorku akt o osnivanju Fondacije “Dijaspora Crnoj Gori”.

244 hits

nedjelja decembar 15

Ministarstvo zdravlja: U zatvorenom prostoru dozvoljena upotreba bezdimnih duvanskih proizvoda

Kada su u pitanju elektronske cigarete čijom se upotrebom proizvodi duvanski dim, odnosno koje funkcionišu na bazi sagorijevanja, iste nije moguće koristiti u zatvorenom prostoru u kojem se služe hrana…

801 hits

nedjelja decembar 15

Podgorica: Dejana Karadžić još nije pronađena

Dejana Karadžić, koja je nestala 9. decembra, još nije pronađena, pišu crnogorski mediji.

451 hits

 
 
 
 
subota, 16 novembar 2019 11:01

Vojinović: Dubina Biogradskog jezera od 12 do šest metara

Država će uraditi sve da u mjeri mogućeg očuva Biogradsko jezero, čija dubina u sušnom periodu iznosi svega šest metara, kazala je generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu Ivana Vojinović.. Kako podsjeća Vojinović, nauka je već dokazala da su lednička jezera ugrožena i da im prijeti nestanak.

Sudbina ledničkih jezera je neizvjesna, a kako dodaje Vojinović, dubina Biogradskog jezera se drastično smanjila.

Pri najvišem vodostaju dubina jezera je oko 12 metara, a u sušnom periodu i do šest metara”, kazala je Vojinović, u Jutarnjem programu TVCG.

U proteklih nekoliko decenija rađena su mnoga istraživanja o tom problemu. Kako navodi Vojinović u petogodišnjem Planu upravljana NP Biogradsko jezero apostrofiran je problem gubitka vode iz jezera i definisani su načini sanacije.

Identifikovana su tri ključni uzroka.

"Dolazi do poniranja jezera zbog postojanja velikog broja izvora ponora na sjevernom kraku i mi ćemo u saradnji sa Zavodom za hidrometeorologiju i seizmologiju raditi na tome da identifikujemo te izvore”, navela je Vojinović.

Pored toga jezero se stalno nasipa nanosima iz rijeke, dok su treći uzrok smanjenja nivoa jezera, klizišta i erozija.

"Plan je da se izvrši revizija svih dokumenata koja su rađena tokom 70-ih i 80-ih godina. Plan je da se izvrši snimanje jezera, da se utvrde novi uzroci gubitka vode, da se počne sa sanacijom i angažuje multidisciplinarni tim", kazala je Vojinović i dodala da je to kompleksan problem.

"Vjerujem da će u narednom priodu to biti jedan od prioriteta, da Biogradsko jezero, kao jedan od ponosa države, u mjeri mogućeg bude očuvano”, zaključila je Vojinović.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.