Standard.

nedjelja oktobar 20

Ulicu i drogu zamijenila fakultetom i sportom

Marija Zogović, prva je djevojka koja je ušla i izašla iz Centra za tretman zavisnica na Kakarickoj gori. Uspjela je da izađe iz paklenog lavirinta i petnaestogodišnju "aktivnu fazu“ zamijeni…

242 hits

nedjelja oktobar 20

Evo do kada će trajati miholjsko ljeto

Već 15 dana u Crnoj Gori je tzv. miholjsko ljeto koje karakteriše stabilno vrijeme, neuobičajeno visoke temperature za ovaj period godine i deficit padavina.

126 hits

nedjelja oktobar 20

Povoljni uslovi za vožnju, evo gdje su radovi

U Crnoj Gori jutros su povoljni uslovi za saobraćaj, dok je po kotlinama u sjevernim predjelimazbog magle mjestimično smanjena vidljivost, saopštili su iz Auto moto saveza (AMSCG).

49 hits

subota oktobar 19

Pljevlja: Prihodovaće do 3 miliona eura od ekološke naknade

Pljevlja će od naredne godine prihodovati do tri miliona eura po osnovu ekološke naknade, koju će najveći zagađivači uplaćivati u lokalni budžet. Taj novac, kako je za TVCG kazao prvi…

165 hits

 
 
 
 
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 545
nedjelja, 24 decembar 2017 08:14

Zabrinjavajući podaci ZZZCG: Bez posla 68 ljekara

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) trenutno se nalazi 68 nezaposlenih lica sa zanimanjem doktor medicine. Na evidenciji je i šest nezaposlenih specijalista i to dvoje sa zanimanjem specijalista pedijatrije, jedan specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije, specijalista ginekologije i akušerstva i dvoje specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, piše Dan.

 

Dok u Crnoj Gori desetine ljekara ne uspijevaju da pronađu posao, onda i ne čudi podatak koji je ranije objavio Sindikat doktora medicine da je u poslednjih pet godina iz Crne Gore otišlo više od 40 ljekara.

Sidnikat doktora medicine je u Analizi stanja sistema javnog zdravstva Crne Gore ukazao da crnogorski sistem zdravstva karakteriše i deficit specijalističkog kadra, a državi nedostaje čak 700 specijalista. Do deficita kadra je, kako navode, došlo kako usled njegove nedovoljne proizvodnje i odliva u inostranstvo. Pojašnjavaju da odliv kadra dovodi u pitanje postojanje cijelih klinika u KCCG, a najveći deficit se bilježi u urgentoj medicini 400 odsto, fizikalnoj (350), neurologiji (250), dermatovenerologiji (150), oftalmologiji (125), anesteziologiji (100), internističkim granama (100), ortopediji (100), psihijatriji (70) i opštoj hirurgiji (60 odsto).

"Osnovni problem Vlade u vođenju kadrovske politike je neispunjavanje akcionih planova koje sama donosi. Tako je Planom za period od 2013. do 2017. planiran upis 400 studenata medicine. Plan je ostvaren ispod 50 odsto što će neminovno stvoriti značajne probleme u funkcionisanju sistema zdravstva u budućnosti jer se predviđa da će shodno trenutnom trendu upisa studenata broj ljekara u javnom sistemu zabilježiti pad na 1.309 do 2022. godine", precizira se u analizi.

U Sindikatu smatraju da loše upravljanje ljudskim resursima već pogađa korisnike sistema javnog zdravstva.

"Kao primjer navešćemo da u javnim zdravstvenim ustanovama nema nijednog dječjeg alergologa, oftalmologa, reumatologa i psihijatra, dok u cijeloj Crnoj Gori ordiniraju po jedan dječji anesteziolog, ORL, neurolog, gastroenterolog i hematolog", konstatuju u sindikatu.

U izvještaju se ističe da je crnogorski zdravstveni sistem glomazan, a pritom neefikasan.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.