Standard.

ponedjeljak decembar 16

Đukanović: Ubistvo policajca opomena da i dalje živimo u vremenu nepredvidivih bezbjednosnih izazova

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je telegram saučešća porodici policajca Milutina Lekovića, koji je juče ubijen na dužnosti, u kome je poručio da će Država učiniti sve da joj pomogne da…

514 hits

nedjelja decembar 15

Njujork: Brčvak i Mijač potpisali osnivački akt za Fondaciju “Dijaspora Crnoj Gori”

Objavljeno u: Društvo

by Lejla

Biznismeni Hajriz Hačko Brčvak (Njemačka) i Veselin Mijač (Švedska) potpisali su danas u prostorijama Generalnog konzulata Crne Gore u Njujorku akt o osnivanju Fondacije “Dijaspora Crnoj Gori”.

244 hits

nedjelja decembar 15

Ministarstvo zdravlja: U zatvorenom prostoru dozvoljena upotreba bezdimnih duvanskih proizvoda

Kada su u pitanju elektronske cigarete čijom se upotrebom proizvodi duvanski dim, odnosno koje funkcionišu na bazi sagorijevanja, iste nije moguće koristiti u zatvorenom prostoru u kojem se služe hrana…

800 hits

nedjelja decembar 15

Podgorica: Dejana Karadžić još nije pronađena

Dejana Karadžić, koja je nestala 9. decembra, još nije pronađena, pišu crnogorski mediji.

451 hits

 
 
 
 
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 548
petak, 22 novembar 2019 07:41

Jelovac: Reforma je pogubna za znanje i zaposlenje studenata

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore Danilo Jelovac kazao je za Dan da novi model studiranja ni nakon dvije godine od početka primjene nije usklađen za propisima iz oblasti obrazovanja i rada, zbog čega može izazvati kontraefekat koji bi bio poguban po studente, kvalitet nastave, nezaposlenost i organizaciju predavanja.

Jelovac ističe da je položaj studentske populacije u Crnoj Gori značajno unaprijeđen poslednjih godina, ali postoji veliki prostor za napredak u narednom periodu.

“Mislim da kontunirano treba raditi na tome da studenti dobiju još bolji položaj u društvu, a to se prije svega odnosi na činjenicu da se mora svim snagama raditi na tome da se smanji broj nezaposlenih sa stečenom diplomom, ali i da studenti budu uključeni u sve društvene procese i da u pravom smislu predstavljaju snagu koja je pokretač crnogorskog društva. Što se propisa tiče, oni još uvijek nisu usklađeni sa novim modelom studiranja. Reformisani model je mnogo složeniji u smislu organizacije i finansiranja nego što se možda čini na prvi pogled”, navodi on.

Nedosledna primjena stručne prakse i velika opterećenost ispitima u jednom semestru samo su neki od problema koje sa sobom nosi reforma.

“Novi model zvuči sjajno i najavljuje korjenite promjene na papiru, ali, ukoliko se sve to ne sprovede u djelo, može se očekivati kontraefekat. Kvalitet visokog obrazovanja bez sumnje nije na adekvatnom nivou, odnosno na nivou na kojem svi težimo da bude. Prostor za napredak postoji i upravo će jedan od prioritenih ciljeva ovog saziva SPUCG biti podizanje kvaliteta studija na svim univerzitetskim jedinicama “, ističe Jelovac.

Kaže da postoji širok spektar pitanja sa kojima im se obraćaju studenti, od onih koja se tiču pravila studiranja, do pokretanja nekih suštinskih inicijativa kao što su izmjene zakonskih propisa ili pokretanje kapitalnih projekata u dijelu infrastukture u objektima gdje se izvodi nastava.

“Na početku studijske godine najčešći su problemi u vidu broja mjesta na specijalističkim i magistarskim studijama, odnosno inicijative za proširenje mjesta na tim nivoima studija, kako bi oni koji su stekli Bečelor diplomu nastavili studije na tom fakultetu. Tokom akademske godine bavimo se pitanjem poštovanja pravila studiranja, nastojeći da kroz predan rad studentskih vijeća pratimo da li se sve odredbe dosledno primjenjuju i da li su studenti uskraćeni za neko od svojih prava”, ocijenio je Jelovac.

On je istakao dvije uspješno riješene inicijative Studentskog parlamenta, a to su produžetak upisa specijalističkih studija i rješavanje situacije nastale na magistarskim studijama.

“Otvoreni smo za sve inicijative koje dolaze od studenata, i za ponos je činjenica da imamo visok procenat uspješnosti u rješavanju problema i poteškoća sa kojima nam se obraćaju studenti sa svih 19 jedinica najstarije i najbrojnije ustanove visokog obrazovanja u našoj državi”, zaključuje Jelovac.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.