Standard.

ponedjeljak decembar 16

Đukanović: Ubistvo policajca opomena da i dalje živimo u vremenu nepredvidivih bezbjednosnih izazova

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je telegram saučešća porodici policajca Milutina Lekovića, koji je juče ubijen na dužnosti, u kome je poručio da će Država učiniti sve da joj pomogne da…

514 hits

nedjelja decembar 15

Njujork: Brčvak i Mijač potpisali osnivački akt za Fondaciju “Dijaspora Crnoj Gori”

Objavljeno u: Društvo

by Lejla

Biznismeni Hajriz Hačko Brčvak (Njemačka) i Veselin Mijač (Švedska) potpisali su danas u prostorijama Generalnog konzulata Crne Gore u Njujorku akt o osnivanju Fondacije “Dijaspora Crnoj Gori”.

244 hits

nedjelja decembar 15

Ministarstvo zdravlja: U zatvorenom prostoru dozvoljena upotreba bezdimnih duvanskih proizvoda

Kada su u pitanju elektronske cigarete čijom se upotrebom proizvodi duvanski dim, odnosno koje funkcionišu na bazi sagorijevanja, iste nije moguće koristiti u zatvorenom prostoru u kojem se služe hrana…

800 hits

nedjelja decembar 15

Podgorica: Dejana Karadžić još nije pronađena

Dejana Karadžić, koja je nestala 9. decembra, još nije pronađena, pišu crnogorski mediji.

451 hits

 
 
 
 
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 548
petak, 22 novembar 2019 07:43

Zbog pušenja u javnom prostoru izdato 34.000 novčanih kazni

Nadležne inspekcije Uprave za inspekcijske poslove za kontrolu primjene novog Zakona o sprečavanju upotrebe duvanskih proizvoda, od 14. avgusta od kad je na snazi do juče obavile su ukupno 2.770 pregleda i zbog utvrđenih nepravilnosti izdale prekršajne naloge u ukupnom iznosu od 33.900 eura, pišu Dnevne novine.

Zbog konzumiranja duvanskih proizvoda u radnom i javnom prostoru, školama, vrtićima, trgovinskim radnjama, te sudovima, ministarstvima, ali i zdravstvenim ustanovama turistička, sanitarna i zdravstvena inspekcija Uprave za inspekcijske poslove izdale su ukupno 134 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 33.900 eura, kazali su Dnevnim novinama iz Uprave za inspekcijske poslove.

Od 14. avgusta od kada je u primjeni novi Zakon o sprečavanju upotrebe duvanskih proizvoda, do 19. novembra turistička inspekcija je kontrolisala ugostiteljske objekte i tokom 2.263 kontrole, kako su kazali, utvrdila 106
nepravilnosti.

“Izdato je 119 prekršajnih naloga u iznosu od 30.490 eura, a podnijeto je i šest zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka”, kazali su Dnevnim novinama iz UIP.

Utvrđene nepravilnosti odnosile su se na davanje dozvole za konzumiranje duvanskih proizvoda u radnom i javnom prostoru, ne isticanje oznaka o zabrani pušenja i, kako su rekli, ne opremanje prostorije za pušenje uređajima za ventilaciju.

“Upravi za inspekcijske poslove se obraća veliki broj poslovnih subjekata pitanjima u vezi sa primjenom ovog zakona, interesuju se kako bi svoje postupanje, u ovoj oblasti, uskladili sa zakonom i tako izbjegli kazne. Takođe, dobijamo i prijave od građana o pušenju na zabranjenim mjestima, koje inspektorima pomažu u nadzoru”, kazali su iz UIP

Sanitarni inspektori su, od 14. avgusta do 19. novembra, izvršili 381 inspekcijski pregled u cilju kontrole primjene odredbi Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda i izdali devet prekršajnih naloga ukupne vrijednosti 1.610 eura.

Kontrolisani su vaspitnoobrazovni objekti, odnosno škole i vrtići, trgovinska djelatnost, objekti u kojima se priređuju igre na sreću, kao i radni prostori u kojima poslove obavljaju državni organi, organi državne uprave, organi uprave, organi lokalne samouprave, organi lokalne uprave i službe, kao i druga pravna lica koja vrše javna ovlašćenja (sudovi, ministarstva, uprave, službe u opštinama, pravna lica koja vrše javna ovlašćenja).

“Zbog nepoštovanja odredbi zakona u javnim i radnim prostorima izdato je devet prekršajnih naloga u iznosu od 1.610 eura i to: jednom pravnom licu i jednom odgovornom licu javne ustanove, jednom preduzetniku i jednom odgovornom licu i dva fizičkim licima u organu lokalne samouprave, jednom odgovornom licu u organu uprave, jednom pravnom licu i jednom odgovornom licu poslovnog subjekta”, precizirali su za Dnevne novine iz UIP

Za tri mjeseca primjene Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda zdravstveni inspektori izvršili su 126 inspekcijskih pregleda i izdali šest prekršajnih naloga u iznosu od 1.800 eura.

Kontrole su vršene u objektima u kojima se obavlja zdravstvena djelatnost u javnom i privatnom sektoru i to u Kliničkom centru, institutima, bolnicama sa pripadajućim odjeljenjima, zavodima, poliklinikama, domovima zdravlja sa pripadajućim ambulantama, opštim i specijalističkim ambulantama, laboratorijama, objektima za promet ljekova i medicinskih sredstava u javnom i privatnom sektoru. Zbog nepoštovanja odredbi zakona u javnim ustanovama u kojima se obavlja zdravstvena djelatnost izdato je šest prekršajnih naloga u iznosu od 1.800 eura i to pravnim i odgovornim licima zdravstvenih ustanova u Podgorici i Nikšiću.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.