Standard.

subota decembar 07

Lidija Đukanović otvorila diplomatski Božićni bazar

Objavljeno u: Društvo

by Samir

Prva dama Crne Gore Lidija Đukanović otvorila je jutros 11. diplomatski Božićni bazar, koji organizuje Međunarodni klub žena Crne Gore. Na ovogodišnjem bazaru učestvuje 24 ambasade, kompanije i organizacije i…

293 hits

subota decembar 07

Novi zemljotres, epicentar u Jadranskom moru, Glavatović za Standard: Još će da se trese, ali ne preko 6 rihtera

Objavljeno u: Društvo

by Samir

Novi zemljotres zabilježen je u Jadranskom moru kasno sinoć, oko 23:18 minuta. Potres jačine 3,6 stepena po Ricteru zabilježen je u Jadranskom moru, 50-ak kilometara od Tirane. Ovaj zemljotres osjetio se u većem…

587 hits

subota decembar 07

Akademik Momir Đurović: Oni koji odlučuju o obrazovanju takmiče se da djecu opterete što je moguće više

Objavljeno u: Društvo

by Samir

Crna Gora ima jednu upornu težnju mnogo više želi da popravlja prošlost nego da planira budućnost i mislim da je to veoma opasno za njen razvoj ocijenio je predsjednik Crnogorske…

247 hits

subota decembar 07

Otvoren park ispred Rektorata u Podgorici

Objavljeno u: Društvo

by Samir

Ispred Rektorata Univerziteta Crne Gore otvoren je park, u okviru kog je zasađeno više od 60 sadnica obezbijeđenih kroz projekat EU4ME. Park, u kom je postavljen i parking za bicikla, zvanično…

244 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 02 decembar 2019 13:08

Bolji uslovi za zdravstvene radnike i pacijente u Baru i Ulcinju

Bolji uslovi za zdravstvene radnike i pacijente u Baru i Ulcinju Foto: PR Centar

Građani i zaposleni u Opštoj bolnici Bar i Domu zdravlja Ulcinj osjetiće boljitak nakon završetka radova na unapređenju energetske efikasnosti tih zdravstvenih objekata, čija je vrijednost 1,4 miliona eura.

To su danas saopštili predstavnici Ministarstva zdravlja i Ministarstva ekonomije, koji su obišli radove na Opštoj bolnici Bar i Domu zdravlja Ulcinj u sklopu Projekta „Energetska efikasnost u Crnoj Gori - druga faza”.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Milovan Vujović rekao je da je do sada, kroz projekat, u zdravstvene objekte uloženo oko 8,15 miliona eura i da je energetski adaptirano 19 zdravstvenih objekta.

„Danas se nalazimo u radnoj posjeti barskoj bolnici i Domu Zdravlja Ulcinj. Sprovodi se toplotna izolacija spoljašnjih zidova, toplotna izolacija plus hidroizolacija ravnog krova, zamjena vrata i prozora, zamjena kotolova i sve ono što što pripada energetskoj efikasnosti“, naveo je Vujović.

On je rekao da se u sklopu projekta, u barskoj bolnici, rekonstruiše i odjeljenje pedijatrije.

„Tako da će to odjeljenje i sa unutrašnje strane biti do kraja rekonstruisano i obnovljeno. Sprovodeći ove projekte, nadamo se da će građani uspjeti da osjete boljitak u korišćenju datih objekata i da će se osjetiti i zadovoljstvo zaposlenih“, rekao je Vujović.

Politika Vlade je, kako je ukazao, da se nastavi sa realizacijom projekta i da se stvore što bolji uslovi za dalji rad i korišćenje zdravstvenih objekata.

Generalni direktor Direktorata za energiju i energetsku efikasnost Ministarstva ekonomije Marko Radulović kazao je da je Ministarstvo ekonomije 2009. počelo implementaciju projekta „Energetska efikasnost u Crnoj Gori“, koji se realizuje na osnovu kredita sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj.

U okviru prve faze projekta (MEEP1), koja se završila u martu prošle godine, kako je kazao, energetski je adaptirano 25 javnih objekata.

„Smanjena je potrošnja energije u prosjeku za 42,5 odsto. Rashodi javne potrošnje smanjeni su oko 600 hiljada eura godišnje. U prvoj fazi smo investirali 9,6 miliona eura za obrazovne i zdravstvene objekte“, kazao je Radulović.

On je rekao da je druga faza projekta počela je 1. septembra 2018. i da će trajati do 31. decembra 2023. godine, a planirano je da se investira šest miliona eura.

„Predmet MEEP2 je poboljšanje energetskih karakteristika novih 20 zdravstvenih objekata, a radiće se na uspostavljanju Monitoring sistema za praćenje, koji će na prvom mjestu pratiti nivoe komfora u zdravstvenim objektima i Održivog sistema finansiranja projekata energetske efikasnosti u javnom sektoru“, pojasnio je Radulović.

Održivi sistem finansiranja, kako je rekao, omogućiće da se nakon realizacije druge faze projekta, radovi na primjeni mjera energetske efikasnosti u ostalim zdravstvenim objektima, finansiraju iz ušteda koje se ostvaruju u adaptiranim zdravstvenim objektima.

„Do sada smo u okviru MEEP2 završili radove na unapređenju energetskih karakteristika tri doma zdravlja u Beranama, Plavu i Rožajama, ukupne vrijednosti 650 hiljade eura“, rekao je Radulović.

Prema njegovim riječima, vrijednost ugovora za radove na unapređenju energetske efikasnosti na Opštoj bolnici Bar i Domu zdravlja Ulcinj iznosi 1,4 miliona eura.

„Za adaptaciju Opšte bolnice Bar je izdvojeno 950 hiljada, a za Dom zdravlja Ulcinj oko 450 hiljada eura. Ugovor se odnosi na zamjenu fasadne bravarije, postavljenju termo izolacije na fasadi, postavljanje termoizolacije krovnih ravni, zamjena i unapređenje sistema za pripremu sanitarne tople vode, unapređenju sistema osvjetljenja i sistema za grijanje“, naveo je Radulović.

Direktor Opšte bolnice Bar Dragoslav Tomanović rekao je da je planirano da na godišnjem nivou bolnica uštedi oko stotinu hiljada eura, a vrijeme vraćanja uloženih sredstava je sedam godina.

„Svaka ušteda je dobrodošla i omogućiće nam da uložimo sredstva u opremu i u nešto što je potrebno pacijentima i zaposlenima“, kazao je Tomanović.

Direktor Doma zdravlja Ulcinj, Pavle Marniković rekao je da je rok završetka radova stotinu dana, ali da je potrebno uzeti u obzir vremenske uslove.

„Veliki dan za Dom zdravlja Ulcinj. Radovi su počeli. Ovaj veliki projekat će nama zaposlenima donijeti bolje uslove za rad, a posebno se radujem zbog pacijenata, jer će imati prijatniji boravak ovdje“, kazao je Marniković.

Izvor: PR Centar

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.