Standard.

petak decembar 06

Vrtić Đina Vrbica ukida spavanje i mijenja režim ishrane

Djeca srednjeg i starijeg uzrasta Javne predškolske ustanove Đina Vrbica od sledećeg polugodišta neće imati popodnevni odmor u vrtiću. Uprava ove ustanove odlučila je da ukine spavanje djeci, ali ističu…

165 hits

petak decembar 06

Vlada imala prečih tema od istopolnih brakova

Iako je predloženi zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola juče trebalo da bude na dnevnom redu sjednice Vlade, o tom aktu se, prema saznanjima Pobjede, izvršna vlast, ipak, nije…

130 hits

petak decembar 06

Danas oblačno, popodne kiša

U našoj zemlji danas umjereno oblačno. Poslijepodne sa juga naoblačenje sa kišom, na jugu sa pljuskovima i grmljavinom.

110 hits

petak decembar 06

Danas oblačno, popodne kiša

Objavljeno u: Društvo

četvrtak decembar 05

Vlada utvrdila Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, Pažin: Ne želimo nikoga da iseljavamo iz hramova, niti da ih otimamo

Vlada Crne Gore utvrdila je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja o pravnom položaju vjerskih zajednica. Potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran…

349 hits

 
 
 
 
srijeda, 04 decembar 2019 13:19

Poboljšanje životnog standarda zdravstvenih radnika prioritet

Osnivanje Komore medicinskih sestara, babica i tehničara, Ministarstvo zdravlja uvrstilo je u Predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji se sada nalazi na javnoj raspravi.

 

Osnivanjem Komore doprinijeće se poboljšanju uslova za obavljanje profesije, zaštiti profesionalnih interesa, unapređenju zdravstvene etike, a samim tim i unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite, najavio je ministar zdravlja Kenan Hrapović, otvarajući treću Regionalnu konferenciju medicinskih sestara i babica, koja se danas i sjutra održava u Podgorici.

On je istakao da je utvrđena i Lista regulisanih profesija, što će omogućiti da crnogorske medicinske sestre i babice imaju iste mogućnosti kao i njihove kolege iz zemalja EU. 

"Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa Udruženjem medicinskih sestara i tehničara Crne Gore, svojim aktivnostima, nastoji da unaprijedi vašu profesiju primjenom politike za dugoročno obezbijeđenje zdravlja populacije. 

Pored povećanja zarada, koje je obezbijedila Vlada Crne Gore i koje će imati za rezultat, ubjeđen sam, obostrano zadovoljstvo, i zaposlenih u zdravstvenom sistemu Crne Gore sa jedne i Vlade Crne Gore kao poslodavca sa druge strane, uzimajući u obzir zahtjeve reprezentativnih sindikata – potpisnika Granskog kolektivnog ugovora, kao i realne i moguće finansijsko izdvajanje države, nastojaćemo svi zajedno, da boljom organizacijom rada, planiranjem, racionalnom potrošnjom sredstava, stvorimo mogućnost finansijskih preraspodjela u sistemu, koje će se reinvestirati u razvoj tehnologije, ali i za poboljšanje materijalnog statusa zaposlenih.

Sve ćemo uraditi, što je u granicama objektivnim finansijskih mogućnosti države i zakona, da se u bližoj perspektivi taj status još više popravi", poručio je ministar Hrapović.

On je naglasio da bez adekvatne zdravstvene njege, kao integralnog dijela zdravstvene zaštite, nema unapređenja zdravlja, pravilne prevencije bolesti i brige o fizički, mentalno i socijalno oboljelim licima svih uzrasta, kako u porodici tako i u zajednici i zdravstvenim ustanovama. 

"Posebnu važnost sestre imaju u liječenju onih koji su onesposobljeni, a još značajniju ulogu imaju u trenucima života kada nam je topla ljudska riječ najpotrebnija. Naše sestre su to shvatile, tako da je crnogorsko sestrinstvo krenulo krupnim koracima da razvija i unapređuje zdravstvenu njegu. Sve ovo se, a vi to znate najbolje, može postići samo adekvatnim obrazovanjem, nadogradnjom znanja i stučnim usavršavanjem. Samo takva, najbrojnija populacija u zdravstvu, ima snage da iznese teret odgovornosti tokom reforme zdravstva u Crnoj Gori. Zbog toga smo svi ponosni i zahvalni vama pripadnicima ove profesije.

 Crnogorske medicinske sestre i babice se u kontinuitetu usavršavaju i konstantno unapređuju i dograđuju svoje znanje i sposobnosti. Od oko tri hiljade medicinskih sestara i tehničara, koliko ih je zaposleno u crnogorskim zdravstvenim ustanovama, određeni broj njih je nastavio obrazovanje, kojim su stekli zvanje visoke medicinske sestre. Među njima danas imamo i magistara i doktora nauka, rekao je Hrapović.

On je istakao da će država, pored poboljšanja životnog standarda zaposlenih, nastaviti u kontinuitetu da radi na obezbjeđivanju optimalnih uslova za rad u zdravstvenim ustanovama, kroz rekonstukciju i modernizaciju objekata i nabavku medicinske opreme. 

Predsjednica Udruženja medicinskih sestara i babica Crne Gore Nada Rondović, rekla je da je ova nacionalna asocijacija, kroz svoj desetogodišnji rad, uključivanjem u rad Evropske asocijacije medicinskih sestara i zahvaljujući saradnji sa Norveškom asocijacijom medicinskih sestara, steklo zavidno znanje i iskustvo vezano za izazove koji se nameću državama koje pristupaju Evropskoj uniji, kada je u pitanju obrazovanje i rad medicinskih sestara i babica.

"Savremeno svjetsko i evropsko sestrinstvo je razvijeno, usklađeno i organizovano, jedinstvenog okvira obrazovanja, kvalifikacija, djelokruga rada, kompetencija i načina stručnog usavršavanja. Tako uređena sestrinstva u razvijenim zemljama su punopravne članice međunarodnih strukovnih asocijacija i sa pravom kreiraju i razvijaju globalnu politiku sestrinstva i ravnopravno učestvuju u zdravstvenim politikama", kazala je Rondović.

Ona je ocijenila da danas sestrinstvo treba da ima jedinstvenu profesionalnu samostalnost, kako bi se iskazalo sve ono što medicinske sestre kroz zdravstvenu njegu pružaju pojedincu i cjelokupnom društvu.

"Medicinske sestre treba da ostanu fokusirane na modernizaciju osnovnih zdravstvenih usluga, stvaranje najboljeg modela i implementaciju nacionalnih kliničkih programa zdravstvene njege, kao i na efikasnost i efektivnost u radu", naglasila je ona.

Konferencija, koju organizuje Nacionalno udruženje medicinskih sestara, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, pored crnogorskih okupila je predsjednike i članove nacionalnih udruženja sestara i udruženja babica država regiona Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine , Republike Srpske , Makedonije i Albanije, kao i Norveške organizacije sestara.

Posljednji put izmijenjeno srijeda, 04 decembar 2019 13:24

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.