Standard.

petak januar 24

Bogdanović: Zakonom niko ništa nikome ne otima

Zakon o slobodi vjeroispovijesti nije zakon protiv bilo koga i nijednom vjerniku ili posjetiocu tih sakralnih objekata neće biti uskraćena prava koja ima danas, poručio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

105 hits

petak januar 24

Jokić: Redovnim pregledima spriječiti karcinom grlića materice

U Crnoj Gori su porazne stope obolijevanja i umiranja od karcinoma grlića materice, jer se pacijentkinje javljaju kasno, kada je bolest uznapredovala, zbog čega je neophodno da žene dolaze na…

60 hits

četvrtak januar 23

Održane litije širom države, Perović poručio: Nama nema molitve bez Cetinjana, niti ima njima Crne Gore bez nas

Litije povodom protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti, održavane su i večeras širom Crne Gore. 

677 hits

 
 
 
 
srijeda, 04 decembar 2019 14:12

Crveni krst: Od početka godine podršku dobilo preko 5.000 ljudi

Crveni krst Crne Gore je kroz različite projekte, od januara 2019. pa sve do danas, pružila podršku za preko 5.000 korisnika – tražilaca azila/osoba u integraciji na brojne načine. Kako su saopštili, humanitarnu pomoć (paket hrane, higijene ili set prve pomoći) je dobilo 4650, dok su 436 osobe dobile lijekove.

 

Kako naglašavaju, Crveni krst, u okviru svog humanitarnog mandata, od 2015. aktivno pruža različite vidove pomoći i podrške migrantima, tražiocima azila i licima sa međunarodnom i subsidijarnom zaštitom.

“Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije, od početka godine do danas je registrovan 7661 stranac koji je izrazio namjeru za traženjem međunarodne zaštite u Crnoj Gori. Dosadašnji trendovi su pokazali da je najveći broj ovih lica u tranzitu. Međutim, bez obzira na to, oni na svom putu ka boljoj i bezbjednijoj budućnosti prolaze kroz puno rizičnih i stresnih situacija i podrška je neophodna, naročito kada su u pitanju ranjive kategorije: djeca, žene, starija lica…”, navodi se u saopštenju Crvenog krsta.

Asistencije i usluge koje Crveni krst Crne Gore pruža korisnicima se odnose na distribuciju humanitarne pomoći (hrana, higijenski setovi, setovi prve pomoći i polovna garderoba i obuća); pomoć u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu (zakazivanje pregleda kod ljekara, prevoz korisnika na pregled, usluga prevođenja prilikom pregleda, nabavka lijekova propisanih od strane ljekara); preventivno-edukativne radionice (prva pomoć, promocija higijene, borba protiv trgovine ljudima, uspostavljanje porodičnih veza, pomoć prilikom izrade domaćih zadataka, kursevi jezika…); pomoć u ostvarivanju prava na obrazovanje (upis djece u škole, uspostavljanje komunikacije između roditelja i škole i sl); podrška procesu zapošljavanja (asistencija/prevođenje na sastancima sa savjetnicima sa Zavoda za zapošljavanje, potencijalnim poslodavcima itd); psiho-socijalna podrška prilikom redovnih posjeta i drugo.

Pomenute aktivnosti se sprovode uz podršku brojnih donatora, a u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i nadležnim direkcijama za smještaj ili integraciju ovih lica, kao i sa Upravom policije.

“Tim koji je stalno angažovan, u okviru projekta koji se implementira uz podršku UNHCR-a, čine: dva socijalna radnika, dva prevodioca arapskog jezika, dva terenska radnika, jedan psiholog i 10 aktivnih volontera, a prisutna je i stalna podrška stručnih službi Crvenog krsta Crne Gore.

Oni svakog dana pružaju psiho-socijalnu podršku i pomoć u ostvarivanju zdravstvene zaštite, a pored toga posebne aktivnosti se sprovode i u cilju integracije ove ciljne grupe, kako za tražioce međunarodne zaštite koji su smješteni u nekom od prihvatnih centara ili u privatnom smještaju, tako i za lica koja su dobila dozvolu boravka u Crnoj Gori (status izbjeglice ili lica sa međunarodnom zaštitom). Uz to se sprovode aktivnosti u cilju pomoći licima koja nijesu još uvijek ušla u sistem azila – informisanje migranata o sistemu azila u Crnoj Gori, asistencija Graničnoj policiji u komunikaciji sa migrantima i slično“, dodaje se u saopštenju-

Crveni krst Crne Gore, uz podršku ostalih donatora obezbjeđuje ovim ljudima humanitarnu podršku.

“Od početka godine, uz pomoć malih nacionalnih društava Crvenog krsta (Luksemburg, Island, Lihtenštajn, Monako i San Marino), Italijanskog Crvenog krsta, Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, kao i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Crveni krst Crne Gore je obezbijedio sredstva za nabavku paketa hrane, higijene, setova prve pomoći, organizovanja edukativno-preventivnih radionica, naročito u oblasti sprječavanja trgovine ljudima, promocije higijene i sprječavanja zaraznih bolesti, što je od velikog značaja, imajući u vidu duga putovanja kojima su ova lica izložena”, zaključuju iz Crvenog krsta.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.