Standard.

srijeda januar 22

Selaković: Preduzećemo pravne mjere u zaštiti srpskog naroda u Crnoj Gori

Generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković izjavio je da Srbija dosta toga čini i “preduzima neke pravne instrumente”, kao i da će u narednom periodu preduzimati upravo takve akte i…

81 hits

srijeda januar 22

Za osam dana odluka: Prekid postupka ili novi dokazi u slučaju Lakićević-Đuranović

Sudija Osnovnog suda u Podgorici Nada Rabrenović u narednih osam dana odlučiće da li da prekine sudski postupak protiv suspendovane profesorice Pravnog fakulteta Bojane Lakićević Đuranović ili će prihvatiti predlog Osnovnog državnog tužilaštva da…

59 hits

srijeda januar 22

Rođeno sedam beba

U porodilištu Kliničkog centra u protekla 24 sata rođeno je sedam beba, saopšteno je iz KCCG.

33 hits

srijeda januar 22

Rođeno sedam beba

Objavljeno u: Društvo

utorak januar 21

Zagađen vazduh u Pljevljima, Nikšiću i Bijelom Polju

Prema posljednjim mjerenjima, prekoračenje koncentracija PM10 čestica zabilježeno je u Pljevljima, Bijelom Polju i Nikšiću, dok je u Podgorici u dozvoljenim granicama.

180 hits

 
 
 
 
subota, 07 decembar 2019 07:58

U 2019. samo jedan sudija kažnjen: Manja plata zbog nepoštovanja rokova

Od početka godine Sudskom savjetu podnijet je jedan predlog za utvrđivanje disciplinske odgovornosti sudije i u tom slučaju utvrđena je disciplinska odgovornost, a sudija je kažnjen smanjenjem zarade 20 odsto za tri mjeseca, saopšteno je Vikend novinama iz Sekretarijata Sudskog savjeta.

Odlukom disciplinskog vijeća Sudskog savjeta sudiji Osnovnog suda u Baru Zoranu Lekiću izrečena je disciplinska mjera u vidu novčane kazne, odnosno umanjenje zarade u visini od 20 odsto u trajanju od tri mjeseca.

Naime, disciplinsko vijeće je 28. juna ocijenilo da je sudija Lekić odgovoran zato što je u pet predmeta bez opravdanog razloga prekoračio trostruki zakonom propisani rok za izradu odluke.

U jednom predmetu odluku je donio 142 dana nakon zaključene rasprave, u drugom 136 dana od dana zaključene rasprave, te u trećem predmetu 126 dana, u četvrtom 105 dana, a u petom za dan više.

Počinio je teži disciplinski prekršaj iz člana 108 stav 3 tačka 3 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama. Vijeće je cijenilo i navode odbrane sudije L. da je veću pažnju posvećivao složenijim predmetima, a da se u konkretnom slučaju radi o tzv. ‘komunalnim’ predmetima, kao i da mu je saradnica zapisničarka bila odsutna izvjesno vrijeme zbog bolničkog liječenja, pa je našlo da su isti neprihvatljivi. Ovo iz razloga što je sudija dužan da se svakom predmetu, bez obzira na njegovu složenost i vrijednost spora, maksimalno posveti i da jednako postupa u svakom od njih, vodeći računa o ažurnosti i zakonom propisanim rokovima”, zaključak je odluke disciplinskog vijeća.

 

Kako je iz Sekretarijata Sudskog savjeta saopšteno, za prvih 11 mjeseci ove godine pokrenuto je 12 postupaka po inicijativama za utvrđivanje povrede Etičkog kodeksa od strane sudija. U dva od pokrenutih 12 postupaka utvrđena je povreda, dok u šest postupaka povrede nije bilo, tri inicijative su odbačene i jedna je u toku.

U 2018. godini, Komisiji za Etički kodeks sudija je podnijeto 15 inicijativa za utvrđivanje povrede Etičkog kodeksa sudija, a nakon sprovedenih postupaka u jednoj inicijativi utvrđena je povreda, dok je u 14 inicijativa utvrđeno da sudija nije počinio povredu Etičkog kodeksa. Takođe u prošloj godini, Sudskom savjetu su podnijete 144 pritužbe, što je za devet pritužbi nego 2017. Najveći broj pritužbi, ukupno 103, odnosio se na rad/postupanje osnovnih sudova. Prošle godine nije bilo predloga za utvrđivanje disciplinske odgovornosti sudije, po kome bi postupao disciplinski tužilac, za razliku od 2017, kada je disciplinskom tužiocu podnijet jedan predlog za utvrđivanje disciplinske odgovornosti sudije.

Tako je 2017. disciplinsko vijeće donijelo odluku da je sudija odgovoran za učinjeni prekršaj i izrečena mu je disciplinska mjera umanjenje zarade u visini od 20% zarade u trajanju do tri mjeseca. U 2017. Sudski savjet je prihvatio zahtjev disciplinskog tužioca za privremeno udaljenje jednog sudije Osnovnog suda u Podgorici, protiv kojeg je pokrenut krivični postupak zbog produženog krivičnog djela falsifikovanja službene isprave, kao krivičnog djela koje bi ga činilo nedostojnim za vršenje sudijske funkcije.

Naime, sudija podgoričkog Osnovnog suda Danilo Jegdić suspendovan je zbog optužbi da je falsifikovao zapisnike sa suđenja, na način što je potpisivao zapisnike umjesto stranaka za ročišta koja nijesu ni bila održana.

U toku 2017. godine, Komisiji za etički kodeks sudija je podnijeto ukupno 18 inicijativa za utvrđivanje povrede Etičkog kodeksa sudija i samo u jednom postupku utvrđena je povreda.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.