Standard.

nedjelja januar 19

Jak zemljotres ponovo pogodio Albaniju, osjetio se i u Crnoj Gori

Zemljotres jačine 4,5 stepeni po Rihteru pogodio je danas Albaniju.

601 hits

nedjelja januar 19

Igor Prenkić doplivao prvi do krsta, klicalo se Srbiji i Kosovu, pjevalo "Milo lopove" i "Ne damo svetinje"

Tradicionalno plivanje za časni krst, povodom praznika Bogojavljanje, održano je na ušću Ribnice u Moraču u Podgorici. Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije osveštao je vodu, u koju je zaplivalo više od 100…

550 hits

nedjelja januar 19

2000 studenata znanje steklo vani

Objavljeno u: Društvo

by Vasilj

Oko 2.000 studenata, nastavnog i administrativnog osoblja u sklopu odlazne mobilnosti boravilo je na fakultetima u inostranstvu, u periodu od 2015. do 2019. godine, rekla je za Pobjedu šefica nacionalne…

109 hits

nedjelja januar 19

Kiša i "gospodin sjever" pročisitiće vazduh

Objavljeno u: Društvo

by Vasilj

Kiša, kao i vjetar koji nas očekuje tokom noći i sjutra biće popraviće kvalitet vazduha, kazao je klimatolog Dragan Burić.

146 hits

 
 
 
 
utorak, 10 decembar 2019 07:19

Agencija za ljekove upozorila: Metotreksat dovodo do smrtnog ishoda

Agencija za ljekove i medicinska sredstva CALIMS izdala je upozorenje medicinskim radnicima koje se odnosi na primjenu lijeka „metotreksata“ u liječenju reumatoidnog artritisa, psorijaze i Kronove bolesti, u kojem se navodi da njegova svakodnevna upotreba može dovesti do smrtnog ishoda kod pacijenata, piše Dan.

Iz Agencije se navodi da su prijavljene ozbiljne kontraindikacije ukoliko se taj medikament, koji se nalazi na osnovnoj listi ljekova, uzima svakodnevno.

“Greške u doziranju sa ozbiljnim posledicama, uključujući smrtne ishode, prijavljene su kada je „metotreksat” namijenjen za primjenu jednom nedjeljno za li ječenje inflamatornih bolesti uziman svakodnevno”, naglasili su iz CALIMS-a.

“Metotreksat”, kako ističu, treba da propisuju samo ljekari sa stručnim znanjem o primjeni ljekova koji sadrže metotreksat.

-“Zdravstveni radnici koji propisuju ili izdaju lijek „metotreksat“ za liječenje inflamatornih bolesti treba da: obezbijede pacijentu potpuna i jasna uputstva o doziranju jednom nedjeljno; pažljivo provjere prilikom propisivanja svakog novog recepta/izdavanja lijeka da li je pacijent/razumio da se lijek mora koristiti jednom nedjeljno; odluče zajedno sa pacijentom/ njegovateljem kojeg dana u nedjelji će pacijent uzimati „metotreksat”; obavijeste pacijenta/njegovatelja o znakovima predoziranja i upute ih da bez odlaganja potraže medicinski savjet u slučaju sumnje da je došlo do predoziranja” naveli su u CALIMS-u.

Upozoravaju da je „metotreksat“ odobren u Evropskoj uniji i Crnoj Gori za dvije različite grupe indikacija, od kojih svaka ima svoj režim doziranja.

Tako, za liječenje karcinoma učestalost zavisi od režima i može biti potrebna svakodnevna primjena „metotreksata“.

S druge strane, za liječenje inflamatornih bolesti, uključujući reumatoidni artritis, psorijazu i Kronovu bolest, doziranje „metotreksata” je jednom nedjeljno.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.