Standard.

srijeda januar 29

Šehović: Naša djeca neće u školama biti žrtve agresivnih političkih uticaja!

S obzirom na nekoliko incidenata u vezi sa obrazovnim sistemom u prethodnim danima, gdje su se škole stavljale u politički kontekst ili bile mjesto političkih ikonografija, pa do direktnog i…

59 hits

srijeda januar 29

Nuhodžić: Odgovornost države je da štiti mir

Objavljeno u: Društvo

by Vasilj

Mininstar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić rekao je u razgovoru za Dnevne novine da država ima odgovornost da štiti mir u kojem će se prevladati političke i ideološke razlike.

93 hits

srijeda januar 29

Eraković: Spremni smo za korona virus

Objavljeno u: Društvo

by Vasilj

Crnogorski zdravstveni sistem i Klinički centar Crne Gore kao nosilac zdravstvenog sistema, mora biti spreman za sve izazove u svijetu, kazao je Danu direktor KCCG Jevto Eraković.

58 hits

srijeda januar 29

Vlada će doprinijeti jačanju Institucije Ombudsmana

Objavljeno u: Društvo

by Vasilj

Vlada Crne Gore razumije značaj i ulogu Institucije Zaštitnika ljudskih prava i doprinosiće njenom daljem jačanju.

29 hits

 
 
 
 
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 548
srijeda, 11 decembar 2019 07:17

Vlasnici pse puštaju bez povoca

Koliko često ste u Podgorici vidjeli vlasnika psa koji vodi računa o javnoj higijeni nakon što ljubimca izvede u park, travnjak, igralište, šetalište? Rijetko ili skoro nikada. Koliko ste puta ispred kuća vidjeli istaknutu tablu na svim kapijama da je unutra pas i boks ograđen sa svih strana u kojem je on zatvoren? Ne tako često. To dovoljno govori koliko vlasnici pasa poštuju odluke i zakone koji im nalažu da moraju počistiti za psom, a ne ostaviti prljav trotoar ili park, te da moraju voditi računa o bezbjednosti drugih građana.

Oprema nije skupa tako da problem nije novac, uostalom držanje ljubimca nije neophodno, već je to stvar izbora. Jednostavno ljudi nemaju naviku da pored hrane za pse kupe i ostalo.

U nadležnosti Komunalne inspekcije je da kažnjava vlasnike koji se ne ponašaju skladu sa odlukama i zakonom. Međutim, gledajući stanje na terenu i učinak inspektora reklo bi se da je napisan nedovoljan broj kazni.

Ulicama psi šetaju bez povoca, djeca bježe sa trotoara na ulicu iz straha, i obično uslijedi standardna rečenica vlasnika „Ne boj se. Neće ti ništa”. Upravo ovakve vlasnike no gradu inspektori ne kontrolišu.

U poslednje vrijeme psi lutalice sve manje napadaju građane. Sada to rade vlasnički psi, a napada je iz dana u dan sve više. Tome se mora stati na kraj.

Vladimir Stijepović rešenje vidi u formiranju posebnih parkova za kućne ljubimce.

“Skupljam često, naročito od kad su postavljene korpe za izmet. Prije toga nisam. Mislim da ovaj način održavanja higijene u gradu ni je zaživio. Najbolje bi bilo odvojiti parkove u koje mogu da se izvode ljubimci i to bi popravilo situaciju sigurno”, kaže Stijepović.

Dragana Vukčević kaže da redovno skuplja izmet za kućnim ljubimcem, a naročito vodi računa da ga ne izvodi u parkovima gdje ima djece.

“Nije me do sada niko upozoravao ili kažnjavao. Ima mnogo nesavjesnih vlasnika pasa koji ne vode računa ni o higijeni grada, ali ni o kućnim ljubimcima i treba ih kažnjavati”, kaže Vukčević.

Kako su saopštili iz Komunalne inspekcije načijem čelu je Branislav Radusinović psi kao kućni ljubimci u skladu sa Odlukom o držanju i kućnih ljubimaca, izvode se iz dvorišta i posebnih djelova stambene zgrade samo na povocu koji odgovara snazi i veličini psa.

“Svakodnevno se izriču usmene naredbe za vođenje pasa na povocu što konkretno znači da lica postupaju no ukazu inspektora na ni je uvjek ni potrebno izricati novčanu kaznu. Prijavljeno nam je više puta da su vlasnički psi bili van dvorišta i tada su inspektoriupozoravali vlasnike za prekršaje, a u 11 slučajeva smo donijeli rešenja kojim smo naredili da se pas vakciniše, jer nije bio. Gotovo svakodnevno imamo službenika na Gorici koji kontroliše da li se kućni ljubimci drže i izvode u šetnju u skladu sa odlukom. Što se tiče prijava u zgradama i načinu držanja pasa, ovaj organ je odgovorio na svaku prijavu građana i izvršio kontrolu da li je svaki od tih vlasničkih pasauredno vakcinisan, kao i da se drži us lovno u stanu”, kažu iz Komunalne inspekcije.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.