Standard.

srijeda januar 29

Šehović: Naša djeca neće u školama biti žrtve agresivnih političkih uticaja!

S obzirom na nekoliko incidenata u vezi sa obrazovnim sistemom u prethodnim danima, gdje su se škole stavljale u politički kontekst ili bile mjesto političkih ikonografija, pa do direktnog i…

89 hits

srijeda januar 29

Nuhodžić: Odgovornost države je da štiti mir

Objavljeno u: Društvo

by Vasilj

Mininstar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić rekao je u razgovoru za Dnevne novine da država ima odgovornost da štiti mir u kojem će se prevladati političke i ideološke razlike.

106 hits

srijeda januar 29

Eraković: Spremni smo za korona virus

Objavljeno u: Društvo

by Vasilj

Crnogorski zdravstveni sistem i Klinički centar Crne Gore kao nosilac zdravstvenog sistema, mora biti spreman za sve izazove u svijetu, kazao je Danu direktor KCCG Jevto Eraković.

69 hits

srijeda januar 29

Vlada će doprinijeti jačanju Institucije Ombudsmana

Objavljeno u: Društvo

by Vasilj

Vlada Crne Gore razumije značaj i ulogu Institucije Zaštitnika ljudskih prava i doprinosiće njenom daljem jačanju.

39 hits

 
 
 
 
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 548
srijeda, 11 decembar 2019 07:57

Kavarić: Djeci treba više sna nego što većina roditelja misli

Ukoliko prijedlog direktora Javne predškolske ustanove “Đina Vrbica” Vuka Stanišića o promjeni režima ishrane i dnevnih aktivnosti djece u vrtićima dobije zeleno svjetlo od Upravnog odbora ove predškolske ustanove, od naredne godine mališanima odmor poslije ručka neće podrazumijevati obavezno spavanje, a biće određen novi jelovnik, piše Pobjeda.

U Savjetu roditelja djece koja pohađaju JPU Dina Vrbica nijesu unaprijed negativno određeni prema ovom konceptu, ali imaju bojazan kako će sve da izgleda u praksi, zbog manjka prostornog kapaciteta i kadra. Prijedlog o ukidanju obaveznog spavanja djece u vrtićima izazvao je burnu polemiku među roditeljima. Neki su za to da djeca treba da spavaju, drugi smatraju da treba svima dozvoliti da odlučuju hoće li njihovo dijete spavati ili ne, dok treći misle da o ovim pitanjima ne bi trebalo da odlučuje ni direktor ustanove, ni vaspitačice, niti roditelji i djeca, nego isključivo stručni kadar.

Tim povodom svoje mišljenje iznio je direktor Doma zdravlja Podgorica, pedijatar Nebojša Kavarić.

“Većini djece treba dosta sna, često mnogo više nego što im roditelji dozvoljavaju”, poručio je Kavarić.

On smatra da roditelji, a prvenstveno majke, veoma dobro znaju kakve su navike djeteta u pogledu spavanja i kako dužine sna tako i vremenskog rasporeda potrebnogspavanja.

“Ako dijete ima loše navike spavanja, odbija da spava preko dana ili ne ode na spavanje prije 22 sata, njegovi roditelji će pretpostaviti da mu ne treba puno sna,što definitivno nije tačno. Vjerovatnije je da takvo dijete, lišeno sna, ima problem s hiperaktivnošću i daje preumorno kada dođe vrijeme za spavanje”, objasnio je Kavarić.

Kada je riječ o režimu odmora poslije ručka (13 sati), planirano je da spavaju ona djeca koja su umorna adase drugoj djeci, uz saglasnost njihovih roditelja, omogući da kroz mirne aktivnosti (crtanje i si.) provedu odmor. Povodom promjena režima ishrane planirano je da razmak između dva glavna obroka (doručka i ručka) bude četiri, a ne kao do sada dva i po sata, a da užina bude između obroka.

Posljednji put izmijenjeno srijeda, 11 decembar 2019 08:22

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.