Standard.

nedjelja januar 26

Mihailo: Grb, zastavu, himnu i slavu Crne Gore pronijeli ste širom Evrope

Mitropolit CPC Mihailo čestitao je vaterpolistima osvajanje bronzane medalje na Evropskom prvenstvu u Budimpešti.

232 hits

nedjelja januar 26

(FOTO - VIDEO) Održane litije širom Crne Gore: U Podgorici molitveni hod predvodio Amfilohije

Litije povodom protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti, održavane su i danas u više gradova u Crnoj Gori. U Podgorici je litiju predvodio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, a kretala se…

185 hits

nedjelja januar 26

Đukanović čestitao vaterpolistima: Crna Gora je ponosna na vas, vratili ste naš trofejni sport na najsjajnije staze

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, povodom sjajnog uspjeha naših vaterpolista i osvajanja bronzane medalje na Evropskom prvenstvu, uputio je najsrdačnije čestitke vaterpolistima i cijelom timu.

53 hits

nedjelja januar 26

Marković: Crna Gora slavi i diči se svojom Reprezentacijom

Predsjednik Vlade Duško Marković čestitao je vaterpolo reprezentaciji Crne Gore na osvojenoj bronzanoj medalji na Evropskom prvenstvu u Budimpešti.

48 hits

 
 
 
 
nedjelja, 15 decembar 2019 08:08

Ona je prva žena koja je upravljala vozom, evo šta kaže za prugu Bar-Beograd

Ona je prva žena koja je upravljala vozom, evo šta kaže za prugu Bar-Beograd FOTO: Prva TV

Vjera Boljević, 70-ih godina prošlog vijeka, postala je prva žena u Jugoslaviji koja upravlja vozom. Tada je imala 28 godina. Danas je u penziji, ali se rado prisjeća života na šinama.

"Nedostaje mi ono vrijeme, jer danas je ipak malo drugačije, te '77 i uopšte kad je puštena pruga mi smo imali dva dnevna voza, jedan je bio brzi jedan je bio poslovni, onda smo imali tri noćna voza, pa tri međunarodna voza, pa smo imali sezonske vozove i plus ove lokalne vozove. Tada se stvarno radilo, i bilo je puno posla", priča za Prvu TV inženjerka elektro-vuče u penziji.

Bilo je u to vrijeme nezamislivo vidjeti ženu da obavlja teške, tipično muške poslove, prisjeća se ona. Ipak je u svemu, imala podršku porodice. Prijatelji su joj se divili, a kolege su je uvažavale.

"Oni su smatrali da imam malo više hrabrosti pošto sam se u to upustila", kaže Boljević.

Prešla je desetine hiljada kilometara po cijeloj Jugoslaviji. Za prugu Bar - Beograd kaže da je najzahtjevnija, zato je radije birala ravničarske terene.

"Meni je odgovarala relacija Beograd - Zagreb i odgovarao mi je voz Helas ekspres koji je išao na liniji Atina Dortmund, on je iz Beograda polazio u 8:05, a u isto vrijeme i iz Zagreba je u to vrijeme polazio, tako da smo se ukrštali u putu, ta vožnja je trajala 5 sati", kaže ona.

Uspomene sa šina i dalje su žive. Prvo putovanje nikada neće zaboraviti, veličanstveni voz pred njom i pomiješana osjećanja.

"Pošla u Zagreb i povela sina i majku sa sobom i onda je majka otišla kod brata u Zagreb i moj sin sa njom i onda sam prvo sjela, smjestila ih u voz, a ja sam pošla i vozila voz, a moj sin dok je bio u kupeu sve vrijeme je ponavljao moja mama vozi voz, moja mama vozi voz", prisjeća se ona.

Vjera Boljević, kao jedina inženjerka elektro-vuče, bila je i instruktor, čiju je obuku prošlo više od 80 mašinovođa. Radni vijek završila je u Željezničko-transportnom preduzeću i otišla u penziju kao glavna inženjerka za eksploataciju lokomotiva.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.