Standard.

subota januar 25

MCP: Grub pokušaj manipulacije premijera Markovića

Zamjenik predsjednika Demokratske partije socijalista i predsjednik crnogorske Vlade Duško Marković je juče učinio grub pokušaj manipulacije građanima proglasivši Mitropolita Amfilohija za čelnika nekog političkog pokreta, uzevši kao argument za…

306 hits

subota januar 25

Amfilohije: Nadam se da će se vlast vratiti časnom krstu

Mitropolit SPC Amfilohije poručio je kako se nada da će se crnogorska vlast, kako je rekao, izliječiti od opake bolesti - brozomore i vratiti časnom krstu.

130 hits

subota januar 25

Nuhodžić: Crna Gora je spremna da ponudi pomoć i podršku Turskoj

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić uputio je telegram saučešća turskom kolegi Sulejmanu Sojluu.

203 hits

subota januar 25

Rakčević igranje rukometa zamijenio vinarstvom

Objavljeno u: Društvo

by Vasilj

Da se poljoprivreda u Crnoj Gori sve više prepoznaje kao šansa za unosan biznis, a jednako i prilika za oživljavanje porodičnih imanja i valorizaciju potencijala ruralnih područja,pokazuje i primjer našeg…

219 hits

 
 
 
 
utorak, 14 januar 2020 16:39

Blažić: Crna Gora je vjekovima, baš kao i danas, bila dom svih njenih građana u kojem nikome nije tijesno

"Crna Gora je vjekovima, baš kao što to čini i danas, baštinila vrijednosti na kojima počivaju savremena multikonfesionalna društva. To je naša naslijeđena tekovina, suština postojanja današnje Crne Gore, ali i temelj njene budućnosti”, rekao je državni sekretar Ministarstva kulture Dražen Blažić.

Prema njegovim riječima, kulturna baština svake države, pa i naše Crne Gore, najbolje svjedočanstvo istorije i kulture naslijeđene od prethodnih generacija i da država ima odgovornost da shodno Ustavu Crne Gore, štiti i afirmiše naslijeđene kulturne vrijednosti svih kulturnih dobara koja se nalaze na njenoj teritoriji.

"Vlada Crne Gore je pokazala da je zaštita kulturnih dobara obaveza koja nema alternativu. Zato, zaštita i očuvanje kulturnih dobara i njihovo prenošenje budućim generacijama, u autentičnom obliku, nedvosmisleno je prioritet svake odgovorne državne i kulturne politike“, naglasio je državni sekretar Blažić.

Istakao je da smo Zakonom o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, stvorili preduslov za značajno veća finansijska izdvajanja za očuvanje autentičnosti i integriteta sakralnih objekata koji imaju status kulturnog dobra.

"U proteklih par decenija, upravo sakralni objekti znali su biti izloženi značajnim promjenama, često uz zabrinjavajuće promjene autentičnosti i integriteta kulturnog dobra. Zato kao odgovorna Vlada, želimo da zajedno sa svima koji izraze spremnost za to, doprinesemo očuvanju naše kulturne baštine, kako bi je u autentičnom obliku prenijeli na generacije koje dolaze“, rekao je Dražen Blažić uz objašnjenje da nam upravo to i omogućava novi Zakon o slobodi vjeroispovjesti, navode iz Ministarstva kulture.

Naveo je i da i u samoj porodici, kao nukleusu svakog pa i crnogorskog društva, možemo imati drugačija mišljenja i poglede na neke stvari, ali da to u današnjoj Crnoj Gori nije i ne smije biti razlog za podjelu, već su tekovine slobode i različitosti je ideja koja nas spaja.
"To je izraz zrelosti, principa i tradicije svojstvene Crnoj Gori, koja je vjekovima, baš kao i danas, bila dom svih njenih građana u kojem nikome nije tijesno“, istakao je Blažić.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.