Standard.

subota januar 25

MCP: Grub pokušaj manipulacije premijera Markovića

Zamjenik predsjednika Demokratske partije socijalista i predsjednik crnogorske Vlade Duško Marković je juče učinio grub pokušaj manipulacije građanima proglasivši Mitropolita Amfilohija za čelnika nekog političkog pokreta, uzevši kao argument za…

306 hits

subota januar 25

Amfilohije: Nadam se da će se vlast vratiti časnom krstu

Mitropolit SPC Amfilohije poručio je kako se nada da će se crnogorska vlast, kako je rekao, izliječiti od opake bolesti - brozomore i vratiti časnom krstu.

130 hits

subota januar 25

Nuhodžić: Crna Gora je spremna da ponudi pomoć i podršku Turskoj

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić uputio je telegram saučešća turskom kolegi Sulejmanu Sojluu.

203 hits

subota januar 25

Rakčević igranje rukometa zamijenio vinarstvom

Objavljeno u: Društvo

by Vasilj

Da se poljoprivreda u Crnoj Gori sve više prepoznaje kao šansa za unosan biznis, a jednako i prilika za oživljavanje porodičnih imanja i valorizaciju potencijala ruralnih područja,pokazuje i primjer našeg…

219 hits

 
 
 
 
utorak, 14 januar 2020 17:22

Bjeković - Veljović: Procesuiranje novinara na ovaj način mora biti krajnja nužna mjera,

Prateći aktuelnu situaciju u vezi sa ostvarivanjem medijskih prava i sloboda, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković razgovarao je sa direktorom Uprave policije Veselinom Veljovićem, povodom hapšenja urednika portala IN4S i Borba.

Iz kabineta Bjekovića su podsjetili da Zaštitnik nema ovlašćenja da mijenja, ukida i poništava akte državnih organa, a u okviru svojih ovlašćenja ranije je pokrenuo ispitni postupak po službenoj dužnosti, koji obuhvata niz događaja povezanih sa donošenjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

S tim u vezi, u razgovoru Zaštitnika sa direktorom Uprave policije ocijenjeno je da procesuiranje novinara na ovaj način mora biti krajnja nužna mjera, upotrijebljena nakon što su iscrpljene sve druge mogućnosti i trajati najkraće moguće.

Veljović je kazao da je policija primijenila ovlašćenja u skladu sa zakonom i nalogom Tužilaštva. On je istakao da su neupitni volja i angažman policije u pravcu obezbjeđivanja i unapređenja bezbjednog okruženja za rad novinara i medija u Crnoj Gori i da to ostaje jedan od prioriteta u sprovođenju policijskih dužnosti.

"Iako su prema standardima međunarodnog prava veoma široke granice uživanja i poštovanja slobode izražavanja i medijskih sloboda, važno je ukazati da one svakako podliježu ograničenju i nisu apsolutne. Iako tumačenje ovih normi u osjetljivim i tenzičnim društvenim momentima može biti teže i kompleksnije, potrebno je da ovako restriktivne mjere borbe sa dezinformacijama budu primijenjene i obrazložene samo u krajnje opravdanim uslovima, u skladu sa međunarodnom praksom, standardima i preporukama u ovoj oblasti, na koju je prethodnih dana ukazano sa brojnih relevantnih adresa. Takvo postupanje neophodno je iz razloga da se ne bi ugrozilo ili ograničilo pravo na slobodu izražavanja, kao jedno od temeljnih vrijednosti demokratskih društava i preduslova za ostvarivanje brojnih drugih prava i sloboda", navode iz kabineta Zaštitnika.
Kako dodaju, institucija Zaštitnika nastaviće da se zalaže za punu zaštitu novinara i obezbjeđivanje uslova za unapređenje uslova njihovog rada, "imajući u vidu ulogu i značaj koji su novinari imali i imaju u svim društvima i vremenima, podrazumijevajući da svoj posao obavljaju profesionalno, u skladu sa pravilima struke i etike".

"Nažalost, svjedoci smo i brojnih drugačijih primjera što je posebno izraženo kada na dnevni red dođu neka važna i osjetljiva pitanja, kada što je trenutni slučaj", zaključili su u saopštenju.

 

U situacijama kada neke teme dijele društvo i proizvode čitav niz povezanih događaja, zadatak svih koji na bilo koji način participiraju na javnoj sceni i kreiraju društveni diskurs jeste da daju svoj maksimum kako bi doprinijeli stabilizaciji odnosa, demokratskom odgovoru i najboljem rešenju za sve aktere u smirivanju tenzija. Uloga medija u ovom procesu je veoma važna i zato se Zaštitnik pridružuje apelu medijskih uduženja i organizacija koji su pozvali kolege novinare na profesionalno izvještavanje i poštovanje zakonskih i strukovih pravila i principa. S tim u vezi očekujemo da medijska zajednica u što skorije vrijeme kreira i pokrene aktivnosti u cilju suzbijanja poplave dezinformacija i propagande i jačanja medijske pismenosti.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.