Standard.

nedjelja novembar 17

Šundić: Članovi Savjeta zaštićeni „kao bijeli medvjedi“

Objavljeno u: Društvo

by Samir

Savjet Radio Televizije Crne Gore koji „vedri i oblači“ u ovoj kući, smjenjuje i postavlja menadžment i kome uprava „podnosi račune“  nevjerovatno je – nikome ne odgovara, samim tim ne…

45 hits

nedjelja novembar 17

Put Mojkovac - Đurđevića Tara i dalje zatvoren

Objavljeno u: Društvo

by Samir

U Crnoj Gori jutros se saobraća po mokrim i klizavim putevima, kazali su iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG) i dodali da je saobraćaj na putu Mojkovac - Đurđevića…

30 hits

subota novembar 16

Bogdanović učestvuje na 40. Generalnoj konferenciji UNESCO

Objavljeno u: Društvo

by Samir

Generalna konferencija UNESCO, 40. po redu, održaće se u Parizu od 12-27. novembra  a delegaciju Crne Gore predvodi ministar kulture i predsjednik Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO, Aleksandar Bogdanović.

212 hits

subota novembar 16

Vojinović: Dubina Biogradskog jezera od 12 do šest metara

Objavljeno u: Društvo

by Samir

Država će uraditi sve da u mjeri mogućeg očuva Biogradsko jezero, čija dubina u sušnom periodu iznosi svega šest metara, kazala je generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu Ivana Vojinović..…

235 hits

 
 
 
 
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 545
četvrtak, 18 januar 2018 14:28

Smijenjena rektorka Vojvodić se brani knjigom: Na 400 strana s kolegama opisala "političku egzekuciju"

Rijetko se u Crnoj Gori dešava da se neko za svoja prava bori knjigom. Ono što još nije uspjela da ispriča pred sudom jer se svaki za sad proglasio nenadležnim, bivša rektorka Univerziteta Crne Gore, Radmila Vojvodić ispričala je kroz knjigu na 400 stranica. Vojvodić je, sa profesorima Vladimirom Pešićem, Živkom Andrijaševićem i Predragom Stanišićem autorka knjige "U odbranu autonomije Univerziteta Crne Gore (93 dana borbe. Zašto?)" koja govori o sukobu s Vladom o statusu Visoke medicinske škole u Beranama,  poslije kog je smijenjena u oktobru prošle godine.

Profesor Pešić za Standard poručuje da se nada da ima onih koji će skupiti hrabrost da je uzmu u ruke.

26914325 10214488322629317 391728628 n

"Ova knjiga je zastavština budućim generacijama. Iz nje i država i Univerzitet treba da izvuku pouku. U tom smislu dožvljavam ovu knjigu. Ona je neobična za ove prilike i ima značaj i u ovom i u vremenu koje će doći. Napisali su je ljudi koji su zadužili Crnu Goru, a to se posebno odnosi na bivšu rektorku. Ja se nadam da će knjiga imati dobru publiku i da će biti interesantna onima koji budu imali hrabrosti da je pročitaju", kaže Pešić za Standard.

Vladimir Pesic Naucni Odbor 6 1000x555

Vojvodićka je sa kolegama ušla u poduhvat pisanja knjige jer su se sudovi, za sad, proglasili nenadležnim da odlučuju o njenoj tužbi protiv Univerziteta Crne Gore.

O "političkoj egzekuciji"

Izdavač knjige, kako je ranije saopšteno, je Otvoreni kulturni forum sa Cetinja, a urednik je Milorad Popović. Knjiga je već stigla na više stotina adresa u Crnoj Gori i regionu, a verzija na engleskom jeziku poslata je i akademskim institucijama u zemljama Evropske unije. Knjiga ima skoro četiri stotine stranica.

“Sadrži detaljan pregled svih dešavanja u sukobu Vlade i rukovodstva Univerziteta oko sjedišta Visoke medicinske škole. Na osnovu zvaničnih dokumenata objašnjava se kako je do sukoba došlo, kako je sukob tekao i kako je izvršena smjena rektorke Vojvodić. Poseban odjeljak knjige čini 66 dokumenata o ovom sukobu i razrješenju rekorke, od kojih se većina prvi put stavlja na uvid javnosti”, saopšteno je iz Otvorenog kulturnog foruma.

Dokumenta, kako smatraju, neposredno svjedoče o čitavom procesu i uvjerljivo pokazuju što je uzrok sukoba i kako je izvršena "politička egzekucija rektorke Vojvodić".

“Na osnovu dokumenata jasno se prepoznaju motivi, nalogodavci i izvršioci ove egzekucije. I što je jednako važno, pokazuje se kako je rukovodstvo Univerziteta, uz podršku dijela stručne javnosti, branilo autonomiju ove institucije. Tako su u okviru jedne knjige prikazani svi događaji, akteri i relevantni dokumenti o 'slučaju' koji predstavlja presedan u modernoj istoriji Crne Gore", objasnili su oni.

Istoriografska rekonstrukcija ovog višemjesečnog sukoba, koja je u knjizi objašnjena detaljno, uz zvanična dokumenta, kako dodaju, ne ostavlja mnogo prostora za dvojbe i nepoznanice, pa ni za drugačija tumačenja.

“Sa druge strane, knjiga sa saznajnog stanovišta predstavlja cjelovito svjedočanstvo o borbi rukovodstava UCG za zaštitu zakonitosti i akademskih principa, ali i svjedočanstvo o onima koji su zakonitost i akademske principe ugrožavali”, saopštio je izdavač.

Vojvodić je prva smijenjena rektorka u istoriji Univerziteta Crne Gore.

Milica Minić

Posljednji put izmijenjeno četvrtak, 18 januar 2018 14:33

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.