Standard.

petak januar 17

VDT: Bez samostalnog Državnog tužilaštva ne možemo govoriti o vladavini prava

Objavljeno u: Društvo

by Lejla

Povodom Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu koji je Skupštini Crne Gore podnio Raško Konjević, poslanik Socijaldemokratske partije Crne Gore, proširena Sjednica Vrhovnog državnog tužilaštva i…

222 hits

petak januar 17

Šehović dobitnicama "Oktoiha": Heroji našeg doba, imaće po čemu da vas pamte

“Vi, nastavnici, ste spona između prošlog i budućeg. Preplet među različitostima. Most među razdvojenima. Veza među rastavljenima. Vi mlade učite gradivu, ali ništa manje ni otvorenosti, toleranciji, poštovanju i objektivnosti.…

263 hits

petak januar 17

KCCG saopštio: Aparat za magnetnu u kvaru, molimo pacijente za razumijevanje i strpljenje

Klinički centar Crne Gore (KCCG) saopštio je da aparat za magnetnu rezonacu nije u funkciji, te da ovlašćeni serviser radi na otklanjanju kvara.

265 hits

petak januar 17

Stanković - Liu Jin: Zaključiti Memorandum o saradnji između tužilaštava Crne Gore i Kine

V.d. Vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković razgovarao je u kineskoj rezidenciji u Podgorici sa ambasadorom NR Kine Liu Jinom, saopšteno je iz Tužilaštva.

236 hits

 
 
 
 
četvrtak, 08 februar 2018 13:46

Donacija organa - šansa za novi život

Ministar zdravlja Kenan Hrapović izrazio je zadovoljstvo obnavljanjem Sporazuma o međusobnoj saradnji na području davanja i presađivanja organa između Crne Gore i Hrvatske, kojim je predviđeno da se državljani naše zemlje mogu upisati na listu čekanja Hrvatske za presađivanje organa pri Eurotransplantu, fondaciji koja povezuje donore sa primaocima organa, saopšteno je iz ovog resora.

On je razgovarao sa ljekarima iz Hrvatske, Željkom Kaštelanom i Jasnom Brezak, uz čiju podršku se sprovodi transplantacioni program u Crnoj Gori.

Hrapović je zahvalio doktorima iz Hrvatske na kontinuiranoj saradnji sa našim zdravstvenim sistemom u oblasti transplantacionog programa koji se sprovodi od septembra 2012.godine, kada je u Kliničkom Centru Crne Gore, u saradnji sa transplantacionim timom KBC „Rebro“ iz Zagreba, urađena prva transplantacija bubrega sa živog davaoca.

Na sastanku je bilo riječi o dostignućima Crne Gore u ovoj oblasti, daljem ulaganju u njen razvoj, kao i edukaciji naših ljekara u hrvatskim zdravstvenim centrima, uvažavajući činjenicu da Hrvatska decenijama unazad sprovodi transplantacioni program, koji je po ostvarenim rezultatima u svjetskom vrhu.

Kaštelan i Brezak istakli su da je Crna Gora svojim kapacitetima odgovorila jednom od najvećih izazova savremene medicine, uvođenjem transplantacionog programa, koji je kruna svakog zdravstvenog sistema.

Na sastanku je zaključeno da i pored svih dostignuća u ovoj oblasti, Crna Gora mora da radi na podizanju svijesti građana o značaju doniranja organa.

Transplantacija je, kako je naglašeno, jedini spas za bolesnike kojima su teško ili nepovratno oboljeli pojedini organi, a sa pozitivnim stavom prema ovom vidu liječenja, mi obezbjeđujemo budućnost svojoj porodici, svojoj djeci i unucima.

Samo sa društvenom odgovornošću i visokim stepenom građanske solidarnosti, kako navode, možemo povećati broj kadaveričnih transplantacija, što je jedan od preduslova za uspjeh transplantacionog programa.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.