Standard.

nedjelja avgust 19

Od boravišne takse 102.000 eura više nego prošle godine

Prema zvaničnim podacima Centralne banke Crne Gore, u prvom kvartalu 2018. godine bilježimo rast prihoda od turizma 8,5 odsto. Kada je u pitanju naplata boravišne takse, prihodi budžeta, zaključno sa…

12 hits

nedjelja avgust 19

Lojpur: Državnim činovnicima ponuditi otpremnine do petogodišnje zarade

Državnim činovnicima koji su spremni da napuste posao mogla bi se ponuditi otpremnina u visini trogodišnje ili petogodišnje zarade uz mogućnost da rade isti posao, ali sada u svoje ime…

27 hits

petak avgust 17

Marković na otvaranju Hotela Čedi: Ovo je pobjeda vizije nad opstrukcijom i neznanjem

Predsjednik Vlade Duško Marković poručio je večeras sa svečanog otvaranje Hotela Čedi na Luštici da projekat Luštica Bay, koji su od početka pratila snažna protivljenja sa svih strana, predstavlja potvrdu…

135 hits

petak avgust 17

Marković i Merkel: Crna Gora je spremna na veće prisustvo njemačkih kompanija

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković je danas u Berlinu, na konferenciji za medije nakon zvaničnih razgovora sa saveznom kancelarkom Njemačke Angelom Merkel, poručio da dolazi vrijeme većeg povjerenja u…

27 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 12 februar 2018 10:22

Istraživanje Forbsa: Crna Gora odlično štiti investitore, ali problem predstavljaju veliki porezi

Na novoj listi zemalja najboljih za poslovanje magazina Forbs, Crna Gora se našla na 68. mjestu, što je za čak 18 mjesta gori rezultat nego prošle godine.

Istraživanjem su ukupno obuhvaćene 153 države u svijetu, koje su rangirane na osnovu 11 kriterijuma, među kojima su pravo na imovinu, inovacije, porezi, tehnologija, korupcija, sloboda (lična, finansijska, tržišna, zaštita i bezbjednost investitora).

Kada je u pitanju monetarna sloboda, Crna Gora se nalazi na 46 mjestu u svijetu. Odlične rezultate bilježimo i kada su u pitanju zaštita i bezbjednost investitora (49) i tržišna slobododa (51 mjesto).

Međutim, najgore je ocijenjeno pravo na imovinu u našoj državi. Prema ovom kriterijumu, Crna Gora se našla tek na 104. mjestu u svijetu. Ni inovacije nam nijesu jača strana, jer nas je po osnovu ovog kriterijuma Forbs pozicionirao na 90. mjesto. Ovaj renomirani biznis magazin ocijenio je i da poresko opterećenje u Crnoj Gori predstavlja problem, zbog čega smo se našli na 63. mjestu, prema tom kriterijumu. 

Prema ocjeni Forbsa, u 2018. godini, najbolja država za biznis je ujedljivo Velika Britanija, koja je sa trona skinula Švedsku. Na drugom mjestu je Novi Zeland, treća je Holandija, a četvrto mjesto pripalo je Švedskoj. U prvih deset država najboljih za poslovanje našle su se i Kanada, Hong Kong, Danska, Irska, Singapur i Švajcarska.

Na začelju liste je Čad, a u posljednih deset država pomenute liste, nalaze se i Gambija, Haiti, Avganistan. Libija, Jemen, Gvineja, Burundi, Zimbabve i Venecuela.

Kada je u pitanju region, ispred Crne Gore su Slovenija (32), Hrvatska (51) i Makedonija (63), koje su takođe zabilježile pad u odnosu na prethodne godine.

Iza Crne Gore su Srbija koja je zadržala 69. mjesto, zatim Albanija (71), te Bosna i Hercegovina koja se našla na 97. mjestu.

Od najjačih svjetskih ekonomija najbolje su rangirane Sjedinjene Američke Države koje su zauzele 12. mjesto. Rusija se našla na 58. mjestu nove Forbsove liste država najboljih za poslovanje u 2017. godini, a Kina na 66. mjestu.

Posljednji put izmijenjeno ponedjeljak, 12 februar 2018 11:02

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.