Standard.

četvrtak novembar 15

Vjetroelektrana na Možuri u funkciji do kraja novembra

Vjetroelektrana na Možuri trebalo bi da počne sa probnim radom do kraja novembra, saznaje Pobjeda.

22 hits

četvrtak novembar 15

Ponuda Wizz Aira: Popust od 10 odsto na rezervacije grupnih karata u narednih sedam dana

WizzAir, od danas, pa u narednih sedam dana, nudi popust od 10 odsto na grupe od 11 i više osoba za sve letove koji su u opticaju tokom zimske sezone.

16 hits

četvrtak novembar 15

PKCG: Sinergijom do dobrih rezultata u zapošljavanju

Za smanjenje nezaposlenosti u Crnoj Gori neophodna je sinergija svih aktera u toj oblasti. Uz dobru analizu, sistemski i sveobuhvatan pristup izazovu zapošljavanja, naročito sezonskog, realno je očekivati dobre rezultate.…

14 hits

srijeda novembar 14

Paunović: Budžet za narednu godinu usmjeren na jačanje infrastrukture i efikasniji javni servis prema građanima

Budžet za narednu godinu, koji iznosi blizu 2,4 milijarde eura, pripremljen je kao razvojni i usmjeren na jačanje infrastrukture i unapređenje i efikasniji javni servis prema građanima, kazao je za Standard…

37 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 12 februar 2018 10:22

Istraživanje Forbsa: Crna Gora odlično štiti investitore, ali problem predstavljaju veliki porezi

Na novoj listi zemalja najboljih za poslovanje magazina Forbs, Crna Gora se našla na 68. mjestu, što je za čak 18 mjesta gori rezultat nego prošle godine.

Istraživanjem su ukupno obuhvaćene 153 države u svijetu, koje su rangirane na osnovu 11 kriterijuma, među kojima su pravo na imovinu, inovacije, porezi, tehnologija, korupcija, sloboda (lična, finansijska, tržišna, zaštita i bezbjednost investitora).

Kada je u pitanju monetarna sloboda, Crna Gora se nalazi na 46 mjestu u svijetu. Odlične rezultate bilježimo i kada su u pitanju zaštita i bezbjednost investitora (49) i tržišna slobododa (51 mjesto).

Međutim, najgore je ocijenjeno pravo na imovinu u našoj državi. Prema ovom kriterijumu, Crna Gora se našla tek na 104. mjestu u svijetu. Ni inovacije nam nijesu jača strana, jer nas je po osnovu ovog kriterijuma Forbs pozicionirao na 90. mjesto. Ovaj renomirani biznis magazin ocijenio je i da poresko opterećenje u Crnoj Gori predstavlja problem, zbog čega smo se našli na 63. mjestu, prema tom kriterijumu. 

Prema ocjeni Forbsa, u 2018. godini, najbolja država za biznis je ujedljivo Velika Britanija, koja je sa trona skinula Švedsku. Na drugom mjestu je Novi Zeland, treća je Holandija, a četvrto mjesto pripalo je Švedskoj. U prvih deset država najboljih za poslovanje našle su se i Kanada, Hong Kong, Danska, Irska, Singapur i Švajcarska.

Na začelju liste je Čad, a u posljednih deset država pomenute liste, nalaze se i Gambija, Haiti, Avganistan. Libija, Jemen, Gvineja, Burundi, Zimbabve i Venecuela.

Kada je u pitanju region, ispred Crne Gore su Slovenija (32), Hrvatska (51) i Makedonija (63), koje su takođe zabilježile pad u odnosu na prethodne godine.

Iza Crne Gore su Srbija koja je zadržala 69. mjesto, zatim Albanija (71), te Bosna i Hercegovina koja se našla na 97. mjestu.

Od najjačih svjetskih ekonomija najbolje su rangirane Sjedinjene Američke Države koje su zauzele 12. mjesto. Rusija se našla na 58. mjestu nove Forbsove liste država najboljih za poslovanje u 2017. godini, a Kina na 66. mjestu.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno ponedjeljak, 12 februar 2018 11:02

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.