Standard.

srijeda februar 21

Za jedan stan u Podgorici dobijate dva u Nikšiću

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori prošle godine je iznosila 1.124 eura, najskuplji kvadrat prodavao se u Budvi za 1.283, a najjeftiniji u Nikšiću za 550…

28 hits

srijeda februar 21

Uz podršku EU, Crna Gora jača kapacitete za borbu protiv nelegalnog ribolova

Crna Gora će u oblasti ribarstva imati podršku Evropske komisije, ne samo u dijelu usklađivanja sa Zajedničkom ribarskom politikom EU i podizanja konkuretnosti sektora ribarstva, već i u dijelu podizanja kapaciteta u suočavanju sa zajedničkim izazovima kakvi su sve vrste nelegalnog ribolova, poruka je sa dvodnevne međunarodne radionice na temu  nelegalnog, neprijavljenog i neregulisanog ribolova (IUU ribolov), koja je održana u Podgorici, u organizaciji Instrumenta za tehničku pomoć (TAIEX)  i Evropske komisije.

8 hits

srijeda februar 21

Raspisan javni poziv za podršku u oblastima prerađivačke industrije

Ministarstvo ekonomije, u saradnji sa Investiciono-razvojnim fondom (IRF), raspisalo je Javni poziv za učešće u Programu podrške za modernizaciju prerađivačke industrije 2018-2020, u 2018. godini, koji će biti otvoren do…

11 hits

utorak februar 20

Poslodavci sakrili 22,3 miliona eura doprinosa

Poreski inspektori su u prošloj godini kroz 1.369 kontrola tačnosti obračunavanja, prijavljivanja i plaćanja poreza i doprinosa na zarade zaposlenih utvrdili da nije plaćeno još blizu 22,3 miliona eura, rečeno…

13 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 12 februar 2018 10:22

Istraživanje Forbsa: Crna Gora odlično štiti investitore, ali problem predstavljaju veliki porezi

Na novoj listi zemalja najboljih za poslovanje magazina Forbs, Crna Gora se našla na 68. mjestu, što je za čak 18 mjesta gori rezultat nego prošle godine.

Istraživanjem su ukupno obuhvaćene 153 države u svijetu, koje su rangirane na osnovu 11 kriterijuma, među kojima su pravo na imovinu, inovacije, porezi, tehnologija, korupcija, sloboda (lična, finansijska, tržišna, zaštita i bezbjednost investitora).

Kada je u pitanju monetarna sloboda, Crna Gora se nalazi na 46 mjestu u svijetu. Odlične rezultate bilježimo i kada su u pitanju zaštita i bezbjednost investitora (49) i tržišna slobododa (51 mjesto).

Međutim, najgore je ocijenjeno pravo na imovinu u našoj državi. Prema ovom kriterijumu, Crna Gora se našla tek na 104. mjestu u svijetu. Ni inovacije nam nijesu jača strana, jer nas je po osnovu ovog kriterijuma Forbs pozicionirao na 90. mjesto. Ovaj renomirani biznis magazin ocijenio je i da poresko opterećenje u Crnoj Gori predstavlja problem, zbog čega smo se našli na 63. mjestu, prema tom kriterijumu. 

Prema ocjeni Forbsa, u 2018. godini, najbolja država za biznis je ujedljivo Velika Britanija, koja je sa trona skinula Švedsku. Na drugom mjestu je Novi Zeland, treća je Holandija, a četvrto mjesto pripalo je Švedskoj. U prvih deset država najboljih za poslovanje našle su se i Kanada, Hong Kong, Danska, Irska, Singapur i Švajcarska.

Na začelju liste je Čad, a u posljednih deset država pomenute liste, nalaze se i Gambija, Haiti, Avganistan. Libija, Jemen, Gvineja, Burundi, Zimbabve i Venecuela.

Kada je u pitanju region, ispred Crne Gore su Slovenija (32), Hrvatska (51) i Makedonija (63), koje su takođe zabilježile pad u odnosu na prethodne godine.

Iza Crne Gore su Srbija koja je zadržala 69. mjesto, zatim Albanija (71), te Bosna i Hercegovina koja se našla na 97. mjestu.

Od najjačih svjetskih ekonomija najbolje su rangirane Sjedinjene Američke Države koje su zauzele 12. mjesto. Rusija se našla na 58. mjestu nove Forbsove liste država najboljih za poslovanje u 2017. godini, a Kina na 66. mjestu.

Posljednji put izmijenjeno ponedjeljak, 12 februar 2018 11:02

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.