Standard.

utorak februar 19

Potrošači platili 7,6 miliona eura gubitaka struje

Gubici na distributivnoj mreži prošle godine su iznosili 18,3 miliona eura, od čega je u tarife na računima za struju prebačeno 7,6 miliona, saopšteno je Dnevnim novinama u Crnogorskom elektrodistributivnom…

38 hits

ponedjeljak februar 18

Cijene goriva ostaju iste

Cijene goriva u Crnoj Gori, naredne dvije nedjelje biće bez promjena, saopšteno je Standardu u Ministarstvu ekonomije.

32 hits

ponedjeljak februar 18

Cijene goriva ostaju iste

Objavljeno u: Ekonomija

ponedjeljak februar 18

Bespovratna podrška do 50 odsto maslinarima za investicije u širenje i modernizaciju proizvodnje

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas Javni poziv za dodjelu podrške razvoju maslinarstva, kroz Agrobudžet za 2019. godinu.

32 hits

ponedjeljak februar 18

IBM banka: Isplaćeno 13,3 miliona eura garantovanih depozita

Isplata garantovanih depozita, koja je započela 28.01.2019 godine i obavlja se  u poslovnim jedninicama NLB, Hipotekarne banke i Societe Generale banke  u Podgorici, protiče bez zastoja i problema, kazao je…

24 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 12 februar 2018 10:22

Istraživanje Forbsa: Crna Gora odlično štiti investitore, ali problem predstavljaju veliki porezi

Na novoj listi zemalja najboljih za poslovanje magazina Forbs, Crna Gora se našla na 68. mjestu, što je za čak 18 mjesta gori rezultat nego prošle godine.

Istraživanjem su ukupno obuhvaćene 153 države u svijetu, koje su rangirane na osnovu 11 kriterijuma, među kojima su pravo na imovinu, inovacije, porezi, tehnologija, korupcija, sloboda (lična, finansijska, tržišna, zaštita i bezbjednost investitora).

Kada je u pitanju monetarna sloboda, Crna Gora se nalazi na 46 mjestu u svijetu. Odlične rezultate bilježimo i kada su u pitanju zaštita i bezbjednost investitora (49) i tržišna slobododa (51 mjesto).

Međutim, najgore je ocijenjeno pravo na imovinu u našoj državi. Prema ovom kriterijumu, Crna Gora se našla tek na 104. mjestu u svijetu. Ni inovacije nam nijesu jača strana, jer nas je po osnovu ovog kriterijuma Forbs pozicionirao na 90. mjesto. Ovaj renomirani biznis magazin ocijenio je i da poresko opterećenje u Crnoj Gori predstavlja problem, zbog čega smo se našli na 63. mjestu, prema tom kriterijumu. 

Prema ocjeni Forbsa, u 2018. godini, najbolja država za biznis je ujedljivo Velika Britanija, koja je sa trona skinula Švedsku. Na drugom mjestu je Novi Zeland, treća je Holandija, a četvrto mjesto pripalo je Švedskoj. U prvih deset država najboljih za poslovanje našle su se i Kanada, Hong Kong, Danska, Irska, Singapur i Švajcarska.

Na začelju liste je Čad, a u posljednih deset država pomenute liste, nalaze se i Gambija, Haiti, Avganistan. Libija, Jemen, Gvineja, Burundi, Zimbabve i Venecuela.

Kada je u pitanju region, ispred Crne Gore su Slovenija (32), Hrvatska (51) i Makedonija (63), koje su takođe zabilježile pad u odnosu na prethodne godine.

Iza Crne Gore su Srbija koja je zadržala 69. mjesto, zatim Albanija (71), te Bosna i Hercegovina koja se našla na 97. mjestu.

Od najjačih svjetskih ekonomija najbolje su rangirane Sjedinjene Američke Države koje su zauzele 12. mjesto. Rusija se našla na 58. mjestu nove Forbsove liste država najboljih za poslovanje u 2017. godini, a Kina na 66. mjestu.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno ponedjeljak, 12 februar 2018 11:02

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.