Standard.

nedjelja maj 20

Provjerite je li vam imovina precizno upisana u katastru

Evidencijom katastra nepokretnosti pokriveno je u ovom trenutku 78 odsto teritorija Crne Gore, za 12 odsto podaci su pripremljeni i u toku je proces njihovog izlaganja na javni uvid, dva…

338 hits

subota maj 19

Švedska Savana kupuje Europoint

Švedska kompanija Savana Holding AB kupuje prvu ekološki koncipiranu zgradu u Podgorici Europoint, saznaje Pobjeda.

134 hits

subota maj 19

Ministarstvo ekonomije raspisalo Javni poziv za izgradnju solarne elektrane

Ministarstvo ekonomije raspisalo je danas Javni poziv za davanje u zakup zemljišta u svojini države na lokalitetu Briska gora – opština Ulcinj radi izgradnje solarne elektrane, koji će biti otvoren…

86 hits

subota maj 19

Osnovana Crnogorska mreža biznis anđela: Investiranja ostvarenih preduzetnika u nove preduzetnike

Crnogorska mreža biznis anđela (MEBAN) je, sredinom aprila, osnovana u Crnoj Gori, a prije toga je osnovana u Belgiji. Ideja za osnivanje Crnogorske mreže biznis anđela jeste potreba promocije koncepta „anđeoskog investiranja“ odnosno…

104 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 12 februar 2018 10:22

Istraživanje Forbsa: Crna Gora odlično štiti investitore, ali problem predstavljaju veliki porezi

Na novoj listi zemalja najboljih za poslovanje magazina Forbs, Crna Gora se našla na 68. mjestu, što je za čak 18 mjesta gori rezultat nego prošle godine.

Istraživanjem su ukupno obuhvaćene 153 države u svijetu, koje su rangirane na osnovu 11 kriterijuma, među kojima su pravo na imovinu, inovacije, porezi, tehnologija, korupcija, sloboda (lična, finansijska, tržišna, zaštita i bezbjednost investitora).

Kada je u pitanju monetarna sloboda, Crna Gora se nalazi na 46 mjestu u svijetu. Odlične rezultate bilježimo i kada su u pitanju zaštita i bezbjednost investitora (49) i tržišna slobododa (51 mjesto).

Međutim, najgore je ocijenjeno pravo na imovinu u našoj državi. Prema ovom kriterijumu, Crna Gora se našla tek na 104. mjestu u svijetu. Ni inovacije nam nijesu jača strana, jer nas je po osnovu ovog kriterijuma Forbs pozicionirao na 90. mjesto. Ovaj renomirani biznis magazin ocijenio je i da poresko opterećenje u Crnoj Gori predstavlja problem, zbog čega smo se našli na 63. mjestu, prema tom kriterijumu. 

Prema ocjeni Forbsa, u 2018. godini, najbolja država za biznis je ujedljivo Velika Britanija, koja je sa trona skinula Švedsku. Na drugom mjestu je Novi Zeland, treća je Holandija, a četvrto mjesto pripalo je Švedskoj. U prvih deset država najboljih za poslovanje našle su se i Kanada, Hong Kong, Danska, Irska, Singapur i Švajcarska.

Na začelju liste je Čad, a u posljednih deset država pomenute liste, nalaze se i Gambija, Haiti, Avganistan. Libija, Jemen, Gvineja, Burundi, Zimbabve i Venecuela.

Kada je u pitanju region, ispred Crne Gore su Slovenija (32), Hrvatska (51) i Makedonija (63), koje su takođe zabilježile pad u odnosu na prethodne godine.

Iza Crne Gore su Srbija koja je zadržala 69. mjesto, zatim Albanija (71), te Bosna i Hercegovina koja se našla na 97. mjestu.

Od najjačih svjetskih ekonomija najbolje su rangirane Sjedinjene Američke Države koje su zauzele 12. mjesto. Rusija se našla na 58. mjestu nove Forbsove liste država najboljih za poslovanje u 2017. godini, a Kina na 66. mjestu.

Posljednji put izmijenjeno ponedjeljak, 12 februar 2018 11:02

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.