Standard.

nedjelja decembar 08

Orlandić: Rušimo rekorde, 200.000 putnika više nego prošle godine

Objavljeno u: Ekonomija

by Samir

Aerodromi Crne Gore na današnji dan bilježe 200.000 putnika više nego u istom periodu rekordne prošle godine, što predstavlja odličan poslovni rezultat, ocijenio je izvršni direktor kompanije Danilo Orlandić.

126 hits

subota decembar 07

CRNO NA BIJELO: Idete iz Crne Gore? Ovo su troškovi života u Njemačkoj

Objavljeno u: Ekonomija

by Samir

Njemačka je za državljane zemalja Zapadnog Balkana omiljena adresa za bolji život. Međutim, život u Njemačkoj i nije tako jeftin. Samo za stan mjesečno izdvajate trećinu svoje plate. Koliki su…

973 hits

nedjelja decembar 08

Biljana Jakić: Državna pomoć MA biće izazov u pregovorima

Objavljeno u: Ekonomija

by Samir

Slučaj državne pomići Montenegro Airlinesu nije bio uslov za otvaranje Poglavlja 8, ali će to svakako biti izazov u pregovorima sa EU, kazala je za TVCG Biljana Jakić, generalna direktorica…

153 hits

subota decembar 07

Čanović: Od 51.000 podnijetih, obrađeno više od 33.000 zahtjeva za legalizaciju

Objavljeno u: Ekonomija

by Samir

U onim opštinama u kojima je i zvanično evidentiran najveći broj bespravnih objekata podnijet je najveći broj zahtjeva za legalizaciju, kaže za Vikend novine Marko Čanović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

390 hits

 
 
 
 
petak, 16 februar 2018 15:56

Transparentnost centralnih banaka kao izazov monetarne politike 

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić istakao je da je neophodno da centralne banke napuste princip zatvorenih institucija i započnu trend povećanja transparentnosti svog rada i unapređenja komunikacije sa zainteresovanom javnošću.

On je to poručio na međunarodnoj konferenciji pod nazivom „Kako iskoristiti komunikaciju i transparentnost u cilju jačanja efikasnosti politika centralne banke“, koja se održava u Amsterdamu, u organizaciji Banke Holandije i Narodne banke Belgije.

Povećanje transparentnosti rada centralne banke, po riječima Žugića, „može unaprijediti kredibilitet institucije i, kroz nametanje odgovornosti kreatorima monetarne politike, povećati vjerovatnoću vođenja konzistentne monetarne politike“. Ipak, treba imati u vidu da prevelika transparentnost centralne banke može ugroziti nivo finansijske stabilnosti, te se mora voditi računa o održavanju njenog optimalnog nivoa.

Učesnici su diskutovali o transparentnosti u radu centralnih banaka, koja je postala jedan od ključnih izazova monetarne politike, kao i o njenom uticaju na formiranje očekivanja javnosti i reakcije finansijskih tržišta, a time i na finansijsku stabilnost.

Članovi Belgijsko-holandske konstituence pri MMF-u, čija je Crna Gora članica, zaključili su, tokom današnje konferencije, da treba podsticati transparentnost koja pojednostavljuje komunikaciju i omogućava javnosti da bolje razumije akcije monetarne politike i njihov uticaj na ekonomske trendove.

Sa druge strane, usljed mogućeg rizika po finansijsku stabilnost, preporučen je visok nivo opreza u povećanju transparentnosti, posebno u segmentu supervizije, koja mora održavati distancu u odnosu na klijente.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.