Standard.

nedjelja decembar 08

Orlandić: Rušimo rekorde, 200.000 putnika više nego prošle godine

Objavljeno u: Ekonomija

by Samir

Aerodromi Crne Gore na današnji dan bilježe 200.000 putnika više nego u istom periodu rekordne prošle godine, što predstavlja odličan poslovni rezultat, ocijenio je izvršni direktor kompanije Danilo Orlandić.

130 hits

subota decembar 07

CRNO NA BIJELO: Idete iz Crne Gore? Ovo su troškovi života u Njemačkoj

Objavljeno u: Ekonomija

by Samir

Njemačka je za državljane zemalja Zapadnog Balkana omiljena adresa za bolji život. Međutim, život u Njemačkoj i nije tako jeftin. Samo za stan mjesečno izdvajate trećinu svoje plate. Koliki su…

980 hits

nedjelja decembar 08

Biljana Jakić: Državna pomoć MA biće izazov u pregovorima

Objavljeno u: Ekonomija

by Samir

Slučaj državne pomići Montenegro Airlinesu nije bio uslov za otvaranje Poglavlja 8, ali će to svakako biti izazov u pregovorima sa EU, kazala je za TVCG Biljana Jakić, generalna direktorica…

157 hits

subota decembar 07

Čanović: Od 51.000 podnijetih, obrađeno više od 33.000 zahtjeva za legalizaciju

Objavljeno u: Ekonomija

by Samir

U onim opštinama u kojima je i zvanično evidentiran najveći broj bespravnih objekata podnijet je najveći broj zahtjeva za legalizaciju, kaže za Vikend novine Marko Čanović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

394 hits

 
 
 
 
nedjelja, 18 februar 2018 08:07

Izdavanje stanova "na divlje": Država ćuti, hotelijeri kukaju, a vlasnici pune džepove

Pored šverca cigareta, alkohola i druge robe, unosan posao je odavno i izdavanje stanova na duže, a posljednjih godina i na sat, dan, dva bez plaćanja poreza. Cijena po danu uglavnom se kreće od 15 do 40, a nerijetko i 50 eura, piše Pobjeda.

U ovu sivu zonu država, koja gubi ne male prihode, još praktično nije ni zavirila. Nema zvaničnog podatka koliko se stanova u Crnoj Gori izdaje i koliki su prihodi od toga. Imaju samo ranije podatke iz nekih Vladinih strateških dokumenata koji govore da su podstanari blizu 18.500 porodica sa oko 60.000 članova.

Na drugoj strani se procjenjuje da ima oko 60.000 praznih stanova. Za sada nema odgovora na pitanje koliko država gubi od ovog nelegalnog biznisa. Nema preciznog odgovora ni na pitanje koliko dobija od onog malog broja koji plaćaju porez na rentiranje stanova jer se prihodi od poreza na taj način ne razvrstavaju.

U Poreskoj upravi su Pobjedi kazali da imaju samo kumulativne cifre.

”U prošloj godini je ukupno (bruto) naplaćeno 147,22 miliona eura poreza na dohodak fizičkih lica. Od toga je po osnovu poreza na prihod od imovine i imovinskih prava prihodovano 3,49 miliona eura”, naveli su iz Poreske uprave.

Oni su objasnili da je nemoguće izvesti podatak koliko je od ovih 3,49 miliona eura država prihodovala od rentiranja stanova jer sistem kumulativno evidentira. A oni koje pogađa nelegalno rentiranje stanova kažu i da je svih tri i po miliona samo od rentiranja stanova – malo je.

Do sada su u žalbama bili najglasniji hotelijeri, koji su se obraćali državi obavještavajući da im renta stanovi otimaju goste i da postoji opasnost da će početi da zatvaraju hotele. Upozorili su da se na Primorju čak cijele zgrade (stanovi) izdaju kao hotelske sobe, a vlasnici ne plaćaju porez. Oni su tražili i pomoć inspekcije. Predlagali su da ne bi trebalo dozvoliti da se stanovi izdaju na period kraći od 60 dana i da to mora biti jasno zakonski regulisano. Za sada je sve u inicijativama.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.