Standard.

četvrtak decembar 12

Banjević: Radićemo na optimizaciji radnika i usklađivanju zarada u Montenegro Airlines-u

Da će biti otpuštanja u Montenegro Airlinesu potvrdio je direktor te kompanije Živko Banjević. 

141 hits

četvrtak decembar 12

Nurković: Ne vidim razlog da SD ne podrži ulaganje u Montenegro Airlines iako su se protivili davanju Aerodroma u zakup

Notorna je laž i bolesna tendencija, neutemeljenih stručnjaka koji tvrde da će država platiti 32 miliona eura duga nacionalnog avio prevoznika prema Aerodromima i da će taj novac ostati koncesionaru,…

314 hits

srijeda decembar 11

Nagrada Ministarstva nauke drugu godinu zaredom uručena kompaniji M:tel

Godišnja nagrada Ministarstva nauke, odnosno strateško partnerstvo i grant od 50 hiljada eura uručeni su danas direktoru kompanije M:tel Vladimiru Lučiću, na svečanom prijemu u Vili Gorica.

325 hits

srijeda decembar 11

Dug Montenegro Airlinesa od 85 miliona biće "prebijen", a 32 miliona Aerodromima moraju biti isplaćena do kraja naredne godine

Vlada Crne Gore objelodanila je na koji način će uložiti 155 miliona eura u Montenegro Airlines. U predlogu zakona, koji je po skraćenoj proceduri dostavljen Skupštini, jasno je naznačeno koji…

489 hits

 
 
 
 
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 548
nedjelja, 18 februar 2018 12:04

Simović: Domaćini razumjeli podršku Vlade iskazanu kroz Agrobudžet

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede  Milutin Simović ocijenio je danas, gostujući na Radiju Crne Gore, u emisiji „Nedjeljom o selu i poljoprivredi“, da je izuzetno veliko interesovanje poljoprivrednika na prezentacijama Agrobudžeta, koje se ovih dana održavaju u crnogorskim opštinama, potvrda povjerenja, partnerstva i pozitivan odgovor na poruku koja dolazi iz Vlade kroz usvojeni Agrobudžet za ovu godinu.

Prepune sale na prezentacijama Agrobudžeta koje su ovih dana održane u Nikšiću, Kolašinu i Mojkovcu, kao i na radionicama Zimske škole za poljoprivrednike održanim na Žabljaku i u Pljevljima, prema riječima Simovića, ohrabruju i pokazuju da poljoprivrednici žele čuti živu riječ stručnih službi, više nego administrativnu komunikaciju, i da su veoma zainteresovani za sve mogućnosti podrške, a koje su brojne.

On je dodao da će široka komunikacija sa poljoprivrednicima koja je pokrenuta nakon usvajanja Agrobudžeta, kako bi se potencijalni korisnici upoznali sa svim i brojnim mogućnostima koje su obezbijeđene, biti nastavljena i u drugim opštinama,

Agrobudžet nosi poruku podrške domaćinima, poruku da zajednički možemo i treba da više uradimo, da povećamo postojeći dohodak i da otvorimo što više novih radnih mjesta, kazao je potpredsjednik Simović.

Na konstataciju urednika emisije da do sada nije bilo ozbiljnijih primjedbi na mjere Agrobudžeta, niti od strane stručne javnosti, niti od opozicionih partija, Simović je kazao da su i struka i nauka bili aktivni u fazi dizajniranja Agrobudžeta i da pokazuju puni angažman u njegovoj implementaciji, te da su „vrlo rijetki oni koji to posmatraju sa umišljenih akademskih visina“

„Opozicione partije se ne oglašavaju ovim povodom, a i kada to učine to je iz kratkoročnih politikantskih razloga. Briga o sektoru poljoprivrede zahtijeva ovakav i u narednim godinama još veći budžet, podrazumijeva odlazak na teren i neprekidnu komunikaciju sa proizvođačima i od stručnih službi i od donosioca odluka. To je jedini put da se razumiju stvarni problemi i da se nalaze mogući i realni odgovori. To upravo očekuju i traže naši domaćini. S druge strane opozicija takav naš odnos zna da kritikuje“, kazao je Simović.

Potpredsjednik Vlade je istakao da je Agrobudžet usmjeren u sve regione, i južni, a posebno sjeverni, jer na sjeveru su upravo najveće razvojne šanse u sektoru poljoprivrede.

„Sjever je naša razvojna šansa i naša obaveza“, poručio je Simović.

Pokretanje proizvodnje u Bjelasici Radi politički gubitnici pokušavaju da proglase zatvaranjem

Upitan da prokomentariše optužbe opozicionih partija koje kritikuju odnos Vlade prema sjeveru, posebno kada je riječ o nekadašnjim fabrikama kao što je Bjelasica Rada, a što su u nedavnom saopštenju Demokrate uzele kao primjer neispunjenih obećanja Vlade prema sjeveru, Simović je kazao da to nije „ništa novo kada su pojedine opozicione partije u pitanju“.

„Kao što smo bili u prilici da čujemo ovih dana da su svoje poraze proglašavali pobjedama, tako i aktivnosti pokretanja proizvodnje u fabrici „Bjelasica Rada“ pokušavaju da proglase zatvaranjem. Samo još neko treba da povjeruje u to. Srećom, građani su mudri i ne vjeruju im i zbog toga će i dalje biti gubitnici na političkoj sceni, a Vlada će veoma brzo privesti ono što sam i rekao prilikom posjete Bijelom Polju i fabrici – da ćemo pokrenuti proizvodnju, da ćemo obezbijediti nova radna mjesta, da ćemo valorizovati potencijale za proizvodnju i supstituciju uvoza od preko 6 miliona € godišnje i stvoriti pretpostavke za izvoz. Upravo ove konkretne napore pojedine opozicione partije nazivaju zatvaranjem fabrike, a sa takvim neistinama u svojoj kampanji „od vrata, do vrata“, nije ni čudo što su im najčešće zatvorena vrata, samo o tome ne pričaju“, poručio je Simović.

IPARD velika šansa i veliki zadatak

Simović je slušaocima emisije “Nedjeljom o selu i poljoprivredi”, detaljno  pojasnio koncept ovogodišnjeg Agrobudžeta i mjere podrške svim sektorima, posebno potencirajući novine, kao što je omogućavanje većeg obuhvata korisnika podrške.

U susret objavljivanju prvog javnog poziva za korišćenje pretpristupnih sredstava EU, kroz IPARD Program, Simović je kazao da će to biti istovrmeno i velika šansa i veliki zadatak.

“Veliki IPARD je šansa za veliki iskorak u poljoprivredi i u primarnom i u prerađivačkom sektoru. Ovo je veliki zadatak za korisnike, ali i za brojne institucije i na državnom i na lokalnom nivou“, kazao je Simović ističući da je Vlada ovih dana, osim Ministarstvo poljoprivrede, zadužila i drugih pet ministarstava da prioritet u radu daju predmetima vezanim za dokumentaciju na osnovu koje se ostvaruje pravo na podršku iz IPARD- a.

Istovremeno, kako je kazao, Vlada je preporučila i lokalnim samoupravama da pokažu odnos efikasnosti i brige prema korisnicima sa njihovog područja. 

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.