Standard.

ponedjeljak oktobar 22

Plata na svakih 15 dana: Šta o tome misle poslodavci i sindikalci

Privreda bi u ovom ekonomskom miljeu teško izdržala isplatu zarada iz dva dijela petnaestodnevno, kažu poslodavci. Sindikalci smatraju da to nije loša ideja, ali ističu da se prije svega moramo…

17 hits

ponedjeljak oktobar 22

Imate li ikakva prava ako vam je otkazan let iz Crne Gore? Koliko novca može da se dobije?

Mnogobrojni su razlozi zbog kojih se dešava da letovi avionom kasne ili su otkazani. U tim situacijama nije neuobičajeno da se putnici nađu u problemima zbog nepredviđenih dešavanja. Svakako da…

17 hits

ponedjeljak oktobar 22

EPCG i Fortum u solarnu elektranu ulažu 178 miliona eura

Konzorcijum koji čine Elektroprivreda i finska kompanija Fortum, koji je izabran za gradnju solarne elektrane na Briskoj gori u Ulcinju, planira da zaposli 226 ljudi na tom projektu i uloži…

33 hits

ponedjeljak oktobar 22

"Rušićemo nelegalne objekte"

Građani su u zakonom predviđenom roku nadležnim opštinskim organima predali više od 51 hiljade zahtjeva za legalizaciju objekata u Crnoj Gori, saopštio je u emisiji "Okvir" na RTCG ministar održivog…

18 hits

ponedjeljak oktobar 22

"Rušićemo nelegalne objekte"

Objavljeno u: Ekonomija

 
 
 
 
srijeda, 21 februar 2018 10:16

Raspisan javni poziv za podršku u oblastima prerađivačke industrije

Ministarstvo ekonomije, u saradnji sa Investiciono-razvojnim fondom (IRF), raspisalo je Javni poziv za učešće u Programu podrške za modernizaciju prerađivačke industrije 2018-2020, u 2018. godini, koji će biti otvoren do utroška raspoloživih sredstava od 150.000 eura, odnosno najkasnije do 15. decembra ove godine.

Ilustracija Ilustracija

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, poziv je usmjeren na privredne subjekte čija je pretežna djelatnost registrovana u oblastima prerađivačke industrije, kao što su proizvodnja prehrambenih proizvoda, tekstilna, drvna, farmaceutska, metalna industrija i ostale prerađivačke djelatnosti. 

"Program podrazumijeva realizaciju planirane investicije – nabavku opreme, dijelom ili u potpunosti, kroz kreditni aranžman sa IRF-om. Ukoliko IRF odobri kredit, potencijalni korisnik može ostvariti pravo na subvenciju do 20 odsto vrijednosti nabavke opreme (bez poreza na dodatu vrijednost) na iznos sredstava obezbijeđenih kroz kreditni aranžman sa IRF, u skladu sa Programom i pravilima dodjele državne pomoći. Visina odobrenih bespovratnih sredstava zavisi od veličine privrednog subjekta: u slučaju preduzetnika, mikro i malih privrednih društava iznosi do 20 odsto, a u slučaju srednjih privrednih društava iznosi do 10 odsto", navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, iznos odobrenih bespovratnih sredstava, u visini do 20 odsto vrijednosti opreme ne može biti manji od 5.000 eura, niti veći od 20.000 eura, pa, samim tim, vrijednost nabavke opreme kreće se u rasponu od 25.000 do 100.000 eura. 

"Sredstva opredijeljena Programom namijenjena su za sufinansiranje dijela opravdanih troškova nabavke opreme, i to za nabavku: nove proizvodne opreme i/ili mašina, polovne proizvodne opreme i/ili mašina, ne starije od pet godina i novih djelova, specijalizovanih alata za mašine ili drugih kapitalnih dobara koja će se iskoristiti kako bi se stavile u pogon neiskorišćene mašine", navodi se u saopštenju..

Iz Ministarstva podsjećaju da je u prethodne dvije godine kroz realizaciju ovog programa dodijeljeno 71.136 eura bespovratnih sredstava i odobreno 458.207 eura kreditnih sredstava od strane IRF-a, na osnovu čega su nabavljene mašine i prateća oprema u vrijednosti od 531.366 eura.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno srijeda, 21 februar 2018 10:30

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.