Standard.

subota jul 21

Ove godine posao za 10 hiljada domaćih i 18 hiljada stranih sezonaca

Trenutno su najdeficitarnija zanimanja majstori na građevinama, te kuvari, konobari i sobarice u turizmu. Ipak, srednjoškolci se radije opredjeljuju za zanimanja tehničara u tim strukama, ili za neke druge poslove.…

27 hits

petak jul 20

Jednoglasno podržali: Crna Gora ulaže 50 miliona eura u projekat Kolašin 1600

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte jednoglasno je na današnjoj sjednici podržao projekat Kolašin 1600.

82 hits

petak jul 20

Simović u Kotoru: Potreba Crne Gore je razvijen ribarski sektor i održivo ribarstvo

Crna Gora želi da razvije moderan ribarski sektor, u kome će se sa morskim resursima upravljati na održiv način, uz istovremeno jačanje ribarske flote i konkuretnosti ribara, kao i valorizaciju…

17 hits

petak jul 20

Novi poreski dug od 13,5 miliona eura nagomilalo 30 najvećih dužnika

Dospjele obaveze po osnovu reprograma 30 najvećih poreskih dužnika su 12,58 miliona, a nije naplaćeno 5,99 miliona - kazao je u parlamentu ministar finansija Darko Radunović, odgovarajući na pitanja Raška…

15 hits

 
 
 
 
srijeda, 21 februar 2018 10:16

Raspisan javni poziv za podršku u oblastima prerađivačke industrije

Ministarstvo ekonomije, u saradnji sa Investiciono-razvojnim fondom (IRF), raspisalo je Javni poziv za učešće u Programu podrške za modernizaciju prerađivačke industrije 2018-2020, u 2018. godini, koji će biti otvoren do utroška raspoloživih sredstava od 150.000 eura, odnosno najkasnije do 15. decembra ove godine.

Ilustracija Ilustracija

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, poziv je usmjeren na privredne subjekte čija je pretežna djelatnost registrovana u oblastima prerađivačke industrije, kao što su proizvodnja prehrambenih proizvoda, tekstilna, drvna, farmaceutska, metalna industrija i ostale prerađivačke djelatnosti. 

"Program podrazumijeva realizaciju planirane investicije – nabavku opreme, dijelom ili u potpunosti, kroz kreditni aranžman sa IRF-om. Ukoliko IRF odobri kredit, potencijalni korisnik može ostvariti pravo na subvenciju do 20 odsto vrijednosti nabavke opreme (bez poreza na dodatu vrijednost) na iznos sredstava obezbijeđenih kroz kreditni aranžman sa IRF, u skladu sa Programom i pravilima dodjele državne pomoći. Visina odobrenih bespovratnih sredstava zavisi od veličine privrednog subjekta: u slučaju preduzetnika, mikro i malih privrednih društava iznosi do 20 odsto, a u slučaju srednjih privrednih društava iznosi do 10 odsto", navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, iznos odobrenih bespovratnih sredstava, u visini do 20 odsto vrijednosti opreme ne može biti manji od 5.000 eura, niti veći od 20.000 eura, pa, samim tim, vrijednost nabavke opreme kreće se u rasponu od 25.000 do 100.000 eura. 

"Sredstva opredijeljena Programom namijenjena su za sufinansiranje dijela opravdanih troškova nabavke opreme, i to za nabavku: nove proizvodne opreme i/ili mašina, polovne proizvodne opreme i/ili mašina, ne starije od pet godina i novih djelova, specijalizovanih alata za mašine ili drugih kapitalnih dobara koja će se iskoristiti kako bi se stavile u pogon neiskorišćene mašine", navodi se u saopštenju..

Iz Ministarstva podsjećaju da je u prethodne dvije godine kroz realizaciju ovog programa dodijeljeno 71.136 eura bespovratnih sredstava i odobreno 458.207 eura kreditnih sredstava od strane IRF-a, na osnovu čega su nabavljene mašine i prateća oprema u vrijednosti od 531.366 eura.

Posljednji put izmijenjeno srijeda, 21 februar 2018 10:30

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.