Standard.

nedjelja januar 20

CBCG: Vodimo se načelom nulte tolerancije na korupciju, nadležni organi da utvrde odgovornost

Iz Centralne banke Crne Gore poručili su da će beskompromisno reagovati na sve aktivnosti pojedinaca koje bi mogle ugroziti njihovu vrijednost, pozivajući nadležne državne organe da pokrenu postupak za utvrđivanje…

20 hits

nedjelja januar 20

Krah IBM neće ugroziti bankarski sistem

Invest banka Montenegro je treća banka, poslije Jugobanke i Ekos banke, koja je u posljednjih 18 godina, odnosno od osnivanja Centralne banke, otišla u stečaj. U prve dvije banke proces…

21 hits

nedjelja januar 20

Kineski ambasador: Gradnja autoputa biće kvalitetno dovršena, iako se kompanija CCCC suočava sa velikim teškoćama

Ambasador Kine u Crnoj Gori Liu Jin kazao je da kompanija China Communications Construction Company (CCCC) ima sposobnost da kvalitetno dovrši gradnju prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare i pored toga što…

70 hits

subota januar 19

Radulović – Kemp: Zajedno u podizanju poreske discipline i suzbijanju sive ekonomije

Crna Gora će imati podršku Velike Britanije u podizanju poreske discipline kroz zajednički projekat iz oblasti suzbijanja sive ekonomije, istaknuto je na današnjem sastanku ministra održivog razvoja i turizma Pavla…

23 hits

 
 
 
 
srijeda, 21 februar 2018 10:16

Raspisan javni poziv za podršku u oblastima prerađivačke industrije

Ministarstvo ekonomije, u saradnji sa Investiciono-razvojnim fondom (IRF), raspisalo je Javni poziv za učešće u Programu podrške za modernizaciju prerađivačke industrije 2018-2020, u 2018. godini, koji će biti otvoren do utroška raspoloživih sredstava od 150.000 eura, odnosno najkasnije do 15. decembra ove godine.

Ilustracija Ilustracija

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, poziv je usmjeren na privredne subjekte čija je pretežna djelatnost registrovana u oblastima prerađivačke industrije, kao što su proizvodnja prehrambenih proizvoda, tekstilna, drvna, farmaceutska, metalna industrija i ostale prerađivačke djelatnosti. 

"Program podrazumijeva realizaciju planirane investicije – nabavku opreme, dijelom ili u potpunosti, kroz kreditni aranžman sa IRF-om. Ukoliko IRF odobri kredit, potencijalni korisnik može ostvariti pravo na subvenciju do 20 odsto vrijednosti nabavke opreme (bez poreza na dodatu vrijednost) na iznos sredstava obezbijeđenih kroz kreditni aranžman sa IRF, u skladu sa Programom i pravilima dodjele državne pomoći. Visina odobrenih bespovratnih sredstava zavisi od veličine privrednog subjekta: u slučaju preduzetnika, mikro i malih privrednih društava iznosi do 20 odsto, a u slučaju srednjih privrednih društava iznosi do 10 odsto", navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, iznos odobrenih bespovratnih sredstava, u visini do 20 odsto vrijednosti opreme ne može biti manji od 5.000 eura, niti veći od 20.000 eura, pa, samim tim, vrijednost nabavke opreme kreće se u rasponu od 25.000 do 100.000 eura. 

"Sredstva opredijeljena Programom namijenjena su za sufinansiranje dijela opravdanih troškova nabavke opreme, i to za nabavku: nove proizvodne opreme i/ili mašina, polovne proizvodne opreme i/ili mašina, ne starije od pet godina i novih djelova, specijalizovanih alata za mašine ili drugih kapitalnih dobara koja će se iskoristiti kako bi se stavile u pogon neiskorišćene mašine", navodi se u saopštenju..

Iz Ministarstva podsjećaju da je u prethodne dvije godine kroz realizaciju ovog programa dodijeljeno 71.136 eura bespovratnih sredstava i odobreno 458.207 eura kreditnih sredstava od strane IRF-a, na osnovu čega su nabavljene mašine i prateća oprema u vrijednosti od 531.366 eura.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno srijeda, 21 februar 2018 10:30

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.