Standard.

petak januar 17

NEPI kupio Delta City

Objavljeno u: Ekonomija

by Samir

Južnoafrički investicioni fond New Europe Property Investments (NEPI) kupio je podgorički i beogradski šoping mol Delta siti, saznaje Pobjeda iz Beča, gdje je ugovor potpisan.

173 hits

petak januar 17

NEPI kupio Delta City

Objavljeno u: Ekonomija

petak januar 17

Potpisan 20 miliona eura vrijedan ugovor o rehabilitaciji dionice puta Rožaje – Špiljani

Uprava za saobraćaj i austrijska kompanija Štrabag zaključili su Ugovor o izvođenju radova na rehabilitaciji i unapređenju dionice puta M – 2 Rožaje – Špiljani.

139 hits

petak januar 17

Za izgradnju puteva u ovoj godini 2.750.000 eura

Podgoričko preduzeće Putevi u ovoj godini planira da potroši 2.750.000 eura za izgradnju puteva. Od tog iznosa, saopštili su iz preduzeća čiji je izvršni direktor Radenko Bulatović, 250.000 eura namijenjeno je…

129 hits

petak januar 17

Montenegro Airlines osmi put nosilac IOSA sertifikata 

Nacionalnoj avio-kompaniji Montenegro Airlines ove godine, osmi put po redu, uručen je IOSA sertifikat koji se izdaje nakon kompleksne revizije koju obavi Međunarodna asocijacija redovnih avio-prevozilaca IATA, saopšteno je iz te kompanije. 

92 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 19 mart 2018 15:10

Simović: Potrebna su im znanja i vještine jer će biti dio evropske porodice mladih farmera

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović pozdravio je jutros na radnom doručku grupu od 40 mladih poljoprivrednika pred polazak u studijsku posjetu u Sloveniju i Austriju.

Mladim poljoprivrednicima koji su prošle godine započeli biznis u poljoprivredi, kao prvi korisnici novog programa bespovratne podrške Ministarstva namijenjene pokretanju njihovog poslovanja, Simović je poželio srećan put u studijsku posjetu, sa željom da se vrate sa novim znanjima i vještinama koje će im biti značajne za unapređenje poljoprivredne proizvodnje na svojim gazdinstvima.

"Cilj nam je da vidite kako rade i žive mladi farmeri u Evropi, jer pitanje je vremena kada ćete i vi biti dio te evropske porodice mladih farmera, i kada ćete kao i oni uživati u ukupnim benefitima koji se kreiraju sa nivoa Zajedničke evropske poljoprivredne politike. Evropska politika ide sve više u pravcu veće podrške mladim farmerima, jer na nivou EU kao i na nivou Crne Gore imamo zajednički problem, a to je depopulacija ruralnih područja i „ostarjelo“ selo. I zato, tragom tih novih mjera koje se generišu na nivou EU, i mi u Crnoj Gori smo kreirali niz novih podsticaja koji su, upravo, usmjereni ka mladima poljoprivrednim proizvođačima", kazao je Simović obraćajući se mladim farmerima.

Simović je podsjetio da Ministarstvo poljoprivrede i ove godine nastavlja sa programom bespovratne podrške mladim nezaposlenim ljudima koji su završili srednju školu ili fakultet poljoprivredne ili veterinarske struke, a koji će takođe dobiti po 10.000 eura za početak pokretanja biznisa, s tim da je ove godine pomjerena starosna granica za mlade na 35 godina. Za sve mlade poljoprivrednike u Crnoj Gori, kako je kazao, kreiran je niz novih podsticaja: imaće veću podršku po hektaru, umjesto 50 odsto imaće 60 odsto bespovratne podrške investicijama kroz mjere ruralnog razvoja, a za investicije kroz IPARD, umjesto 60 odsto, imaće 65 odsto bespovratne podrške ili čak 70 odsto ako žive u planinskom području.

Potpredsjednik i ministar poljoprivrede čestitao je mladim poljoprivrednicima na tome što su namjenski iskoristili sredstva podrške koju su dobili prošle godine za pokretanje poslovanja. „Čestitam što ste sredstva iskoristili za nabavku stočnog fonda, mehanizacije, izgradnju objekata, što na  bazi porodične tradicije  predstavlja dobru odskočnu dasku da u godinama koje su pred vama unapređujete gazdinstvo“, kazao je Simović.

On je istakao da je jedan od ciljeva Ministarstva prilikom organizovanja ove studijske posjete bio da se naši mladi poljoprivrednici upoznaju i sa načinom organizacije njihovih kolega u zemljama EU, i izrazio uvjerenje da će se vratiti sa novim idejama, a da će jedna od njih uroditi i formiranjem njihovog udruženja. „Naša je potreba da budete organizovani i jači, sa jasnim porukama prema Ministarstvu i državnim organima, jer će te poruke biti za dobro vas pojedinaca, vaših porodica, lokalnih zajednica i ukupne ekonomije Crne Gore“, kazao je Simović, dodajući da očekuje da mladi poljoprivrednici informacije i znanja sa studijske posjete prenijeti onima koji nijesu bili u prilici da odu i ostalim mladim ljudima u Crnoj Gori, kako bi ohrabrili što više njih da krenu u poljoprivrednu proizvodnju.

Mladi farmeri se odrekli dijela dnevnica na ime podrške kolegi Milovanu Krsmanoviću

Jedan od mladih poljoprivrednika koji nije bio u prilici da otputuje u studijsku posjetu je i njihov kolega Milovan Krsmanović iz Šavnika, kome je prošle sedmice u požaru izgorjela porodična kuća u selu Slatina, a gdje se nakon podrške Ministarstva vratio da živi i bavi stočarstvom, sa suprugom i osmomjesečnom bebom.

Podstaknuti podrškom koju je Vlada i lokalna samouprava obezbijedila za ovog poljoprivrednika, kada je tim povodom mladog Krsmanovića obišao potpredsjednik Simović, mladi poljoprivrednici su danas saopštili da se odriču dijela dnevnice koju su od Ministarstva dobili kroz program organizacije ovog studijskog putovanja, kao pomoć i podršku svom kolegi Milovanu Krsmanoviću.

Potpredsjednik Simović im je čestitao na toj odluci, ističući da je to potvrda tradicionalne solidarnosti koja je uvijek bila prisutna u Crnoj Gori kod vrijednih domaćina. „To nije ništa novo, već predstavlja potvrdu tradiocionalne solidarnosti koja je uvijek bila prisutna u Crnoj Gori, a čini mi se posebno krasila vrijedne domaćine. Vašim gestom vi potvrđujete i nepisano zlatno pravilo da se dobro samo može dobrim vratiti. Siguran sam da će se vratiti na dobro vama i vašim porodicama“, poručio je Simović.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.