Standard.

subota januar 18

Dobit prijavilo 2000 firmi više nego lani

Objavljeno u: Ekonomija

by Vasilj

U prošloj godini je Poreskoj upravi porez na dobit prijavilo dvije hiljade firmi više nego godinu ranije, saopštili su Pobjedi iz ove institucije.

69 hits

subota januar 18

Završetak auto-puta poboljšaće crnogorsku privredu

Objavljeno u: Ekonomija

by Vasilj

Glavni zamajac snažnijeg privrednog rasta i u ovoj godini će biti investiciona aktivnost i priliv stranih direktnih investicija, kako bi stopa privrednog rasta i dalje imala pozitivan trend, a rast…

70 hits

subota januar 18

Četiri kompanije sada vrijede po trilion dolara

Objavljeno u: Ekonomija

by Vasilj

Epl, Majkrosoft, Saudi Aramko a sada i Alfabet - kompanije su čija se vrijednost procjenjuje na preko trilion dolara, prenosi CNN.

25 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 19 mart 2018 16:22

Poljoprivrednicima u Žabljaku i Šavniku predstavljen IPARD javni poziv

Poljoprivrednim proizvođačima sa područja opština Žabljak i Šavnik predstavljen je prvi javni poziv za korišćenje sredstava iz IPARD programa.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja predstavili su poziv kao i procedure za podnošenje zahtjeva kao i neophodne preduslove koji se moraju ispoštovati kako bi poljoprivredni proizvođači mogli konkurisati.

"Poljoprivrednim proizvođačima je pojašnjeno da kroz ovaj javni poziv koji se odnosi na primarnu proizvodnju mogu konkurisati sa projektima, čiji prihvatljivi troškovi iznose od 10.000 do 500.000 eura. Podrška iznosi do 60 posto prihvatljivih troškova. Za mlade farmere, ispod 40 godina, bespovratna podrška iznosi 65 posto, dok za one koji realizuju investicije u planinskom području iznad 600 metara nadmorske visine podrška iznosi čak 70 posto. Javni poziv je otvoren do 15. maja 2018. godine", kazali su iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

4

Kako je saopšteno iz Ministarstva, ono što je izazvalo najviše interesovanja odnosi se na obavezu da svi objekti koji se grade moraju imati dozvolu za gradnju kao i da proceduru moraju završiti kod organa lokalne samouprave. 

"Najviše pitanja odnosilo se na oblast stočarstva, s obzirom na interesovanje poljoprivrednika da unaprijede svoje farme. Takođe, poljoprivrednim proizvođačima je ukazano da je preduslov za korišćenje sredstava podrške kroz IPARD program upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava kako površina tako i grla stoke koju posjeduju", dodaju oni.

Poljoprivrednim proizvođačima je pojašnjeno da će se predmeti koji su vezani za aplikacije za IPARD program rješavati po prioritetnoj proceduri kako bi mogli iskoristiti podršku koja im se nudi.

"Kroz objavljeni IPARD javni poziv poljoprivrednici mogu izgraditi ili rekonstruisati objekte, kupiti potrebnu opremu i mehanizaciju, urediti infrastrukturu na gazdinstvu, podići voćnjake, vinograde, maslinjake, izgraditi plastenike i staklenike, zatim ugraditi sisteme za korišćenje obnovljivih izvora energije i ostalo", navode iz ovog resora.

Proizvođači su informisani da se svi potrebni obrasci vezani za apliciranje na projekat mogu preuzeti sa internet stranici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i internet stranici koja je uspostavljena posebno za IPARD program – www.ipard.gov.me. Obrasci se mogu preuzeti i u regionalnim kancelarijama odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i u biljnoj proizvodnji, kao i u kancelarijama Ministarstva. 

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.