Standard.

subota januar 18

Dobit prijavilo 2000 firmi više nego lani

Objavljeno u: Ekonomija

by Vasilj

U prošloj godini je Poreskoj upravi porez na dobit prijavilo dvije hiljade firmi više nego godinu ranije, saopštili su Pobjedi iz ove institucije.

54 hits

subota januar 18

Završetak auto-puta poboljšaće crnogorsku privredu

Objavljeno u: Ekonomija

by Vasilj

Glavni zamajac snažnijeg privrednog rasta i u ovoj godini će biti investiciona aktivnost i priliv stranih direktnih investicija, kako bi stopa privrednog rasta i dalje imala pozitivan trend, a rast…

55 hits

petak januar 17

NEPI kupio Delta City

Objavljeno u: Ekonomija

by Samir

Južnoafrički investicioni fond New Europe Property Investments (NEPI) kupio je podgorički i beogradski šoping mol Delta siti, saznaje Pobjeda iz Beča, gdje je ugovor potpisan.

315 hits

petak januar 17

NEPI kupio Delta City

Objavljeno u: Ekonomija

petak januar 17

Potpisan 20 miliona eura vrijedan ugovor o rehabilitaciji dionice puta Rožaje – Špiljani

Uprava za saobraćaj i austrijska kompanija Štrabag zaključili su Ugovor o izvođenju radova na rehabilitaciji i unapređenju dionice puta M – 2 Rožaje – Špiljani.

277 hits

petak januar 17

Za izgradnju puteva u ovoj godini 2.750.000 eura

Podgoričko preduzeće Putevi u ovoj godini planira da potroši 2.750.000 eura za izgradnju puteva. Od tog iznosa, saopštili su iz preduzeća čiji je izvršni direktor Radenko Bulatović, 250.000 eura namijenjeno je…

264 hits

 
 
 
 
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 548
utorak, 20 mart 2018 06:47

Vlada planira da isplati A2A za dvije godine

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je juče u parlamentu da Vlada sa 70 miliona eura kroz rebalans ovogodišnjeg budžeta namjerava da isplati dvije rate za otkup akcija A2A iz Elektroprivrede. Tim novcem namjeravaju da plate prvu i najvjerovatnije sedmu ratu, kako bi uvećali vlasništvo države u EPCG na 69 odsto, piše Pobjeda.

Parlament je juče usvojio rebalans budžeta, kojim se prihodi uvećavaju za 57 miliona, a rashodi za 82 miliona eura.

Ministarka je kazala da je ocijenjeno da je bolje da se za dvije godine završi s partnerstvom sa A2A nego da se čeka sedam godina.

"Kroz rebalans Vlada stvara preduslov da sa A2A može razgovarati o ubrzanju put opcije. Namjera nam je da, nakon izlaska A2A, objavimo javni poziv i razgovaramo sa mogućim strateškim investitorima", kazala je Sekulić, koja smatra da je A2A, samim tim što je riješila da aktivira put opciju, poručila da ne želi dalje da sa Crnom Gorom razvija Elektroprivredu.

"Način prodaje akcija zavisiće od toga šta je namjera potencijalnog investitora. Namjera nam je da se u EPCG u narednom periodu realizuje veliki broj investicija. Bolje je to uraditi sa nekim investitorom, iako je EPCG sposobna da to i sama finansira", kazala je Sekulić.

Sa A2A je ranije ugovorena isplata 250 miliona eura za njihovih 41,7 odsto akcija u sedam godišnjih rata.

Ministar finansija Darko Radunović je kazao da je rebalans potreban i zbog prilike da povoljnije refinansiramo dio javnog duga emisijom euroobveznica, koje bi omogućile prikupljanje do 500 miliona eura.

"Deficit budžeta u odnosu na postojeći plan se povećava 25 miliona i nominalno iznosi 139,14 miliona. Rast deficita predviđen je dominantno A2A i odnosi se na povećanje imovine države, a ne na potrošnju. Za 25 miliona se povećavaju nedostajuća sredstva, koja u predlogu rebalansa sada iznose 320 miliona. To je ukupni iznos nedostajućih sredstava za ovu godinu, a svako drugo zaduženje do limita od 440, odnosno do 500 miliona može, a i ne mora da se desi, jer se ne odnosi na nedostajuća sredstva", objasnio je Radunović.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.