Standard.

subota januar 18

Dobit prijavilo 2000 firmi više nego lani

Objavljeno u: Ekonomija

by Vasilj

U prošloj godini je Poreskoj upravi porez na dobit prijavilo dvije hiljade firmi više nego godinu ranije, saopštili su Pobjedi iz ove institucije.

54 hits

subota januar 18

Završetak auto-puta poboljšaće crnogorsku privredu

Objavljeno u: Ekonomija

by Vasilj

Glavni zamajac snažnijeg privrednog rasta i u ovoj godini će biti investiciona aktivnost i priliv stranih direktnih investicija, kako bi stopa privrednog rasta i dalje imala pozitivan trend, a rast…

55 hits

petak januar 17

NEPI kupio Delta City

Objavljeno u: Ekonomija

by Samir

Južnoafrički investicioni fond New Europe Property Investments (NEPI) kupio je podgorički i beogradski šoping mol Delta siti, saznaje Pobjeda iz Beča, gdje je ugovor potpisan.

315 hits

petak januar 17

NEPI kupio Delta City

Objavljeno u: Ekonomija

petak januar 17

Potpisan 20 miliona eura vrijedan ugovor o rehabilitaciji dionice puta Rožaje – Špiljani

Uprava za saobraćaj i austrijska kompanija Štrabag zaključili su Ugovor o izvođenju radova na rehabilitaciji i unapređenju dionice puta M – 2 Rožaje – Špiljani.

277 hits

petak januar 17

Za izgradnju puteva u ovoj godini 2.750.000 eura

Podgoričko preduzeće Putevi u ovoj godini planira da potroši 2.750.000 eura za izgradnju puteva. Od tog iznosa, saopštili su iz preduzeća čiji je izvršni direktor Radenko Bulatović, 250.000 eura namijenjeno je…

264 hits

 
 
 
 
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 548
srijeda, 21 mart 2018 08:02

Radovi na Možuri u završnoj fazi, za sad uloženo 35 miliona eura

FOTO: Barinfo.me FOTO: Barinfo.me

Kineska kompanija Shanghai Electric Power Engineering ušla je u finalnu fazu građevinskih radova na vjetroparku na Možuri, a tokom proljeća je planiran početak montiranja i instalacije vjetro-generatora, rečeno je Dnevnim novinama u Ministarstvu ekonomije.

Prema informacijama koje su predstavnici tog Vladinog resora dobili od malteškog investitora Enemalta plc, do sada je od planiranih 89 miliona eura u vjetropark uloženo oko 35. Na pitanje kada se može očekivati završetak gradnje vjetroparka i njegovo puštanje u rad, u Ministarstvu nijesu precizno odgovorili.

“Trenutno radimo na usaglašavanju teksta aneksa ugovora kojim će se utvrditi rokovi za završetak izgradnje vjetroelektrana na lokalitetu Možura", naveli su u Ministarstva.

Kako se navodi u Informaciji o realizaciji ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrana na lokalitetu Možura, koju je Vlada usvojila prošle godine, kompanija Enemalta plc izradila je glavni projekat i završila više od 14 kilometara pristupnih puteva i platformi za vjetroturbine.

“Dopremljena su 23 prstenasta temelja za vjetroturbine pomorskim putem iz Kine u dvije serije, a završena je i izgradnja 14 kilometara pristupnih puteva i platformi. Gotovo je i nivelisanje terena za platformu trafostanice, iskopavanje jarka za kabal, povezani su privremeni putevi i pribavljene sve neophodne dozvole i odobrenja”, navedeno je u Informaciji.

Dalje je objašnjeno da je zemljište na Možuri u državnom vlasništvu, te stoga nije sprovođen postupak eksproprijacije.

“Cijena godišnjeg zakupa, u skladu sa ponudom investitora, iznosi 186.057 eura što je 0,37 eura po kvadratu, a plaća ga investitor u četiri jednake rate”, navedeno je u Vladinom dokumentu.

Od završenih radova, kako je ranije izvijestio podizvođač Bemax, prošle godine je izliven prvi temelj od ukupno 23 predviđena za vjetroelektrane.

Početkom marta iz Kine su u Bar dopremljeni prvi djelovi za vjetrenjače i pripadajuća oprema.

Kako su Dnevnim novinama kazali u Ministarstvu, u kojoj mjeri će puštanje u rad vjetroparka na Možuri uticati na ukupan račun za električnu energiju zavisiće od brojnih faktora.

Između ostalog, od ukupne projektovane potrošnje struje za kalendarsku godinu, planirane proizvodnje vjetroelektrana, kao i realizovane proizvodnje koja dominantno zavisi od meteoroloških prilika”, ukazali su u tom resoru.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.