Standard.

petak januar 17

NEPI kupio Delta City

Objavljeno u: Ekonomija

by Samir

Južnoafrički investicioni fond New Europe Property Investments (NEPI) kupio je podgorički i beogradski šoping mol Delta siti, saznaje Pobjeda iz Beča, gdje je ugovor potpisan.

179 hits

petak januar 17

NEPI kupio Delta City

Objavljeno u: Ekonomija

petak januar 17

Potpisan 20 miliona eura vrijedan ugovor o rehabilitaciji dionice puta Rožaje – Špiljani

Uprava za saobraćaj i austrijska kompanija Štrabag zaključili su Ugovor o izvođenju radova na rehabilitaciji i unapređenju dionice puta M – 2 Rožaje – Špiljani.

145 hits

petak januar 17

Za izgradnju puteva u ovoj godini 2.750.000 eura

Podgoričko preduzeće Putevi u ovoj godini planira da potroši 2.750.000 eura za izgradnju puteva. Od tog iznosa, saopštili su iz preduzeća čiji je izvršni direktor Radenko Bulatović, 250.000 eura namijenjeno je…

135 hits

petak januar 17

Montenegro Airlines osmi put nosilac IOSA sertifikata 

Nacionalnoj avio-kompaniji Montenegro Airlines ove godine, osmi put po redu, uručen je IOSA sertifikat koji se izdaje nakon kompleksne revizije koju obavi Međunarodna asocijacija redovnih avio-prevozilaca IATA, saopšteno je iz te kompanije. 

100 hits

 
 
 
 
srijeda, 21 mart 2018 09:56

Telenor definitivno odlazi iz Crne Gore: Poslovanje prodato najbogatijem Čehu za 2,8 milijardi eura

Medijske spekulacije su se obistinile. Telenor definitivno napušta Crnu Goru. 

Telenor grupa potpisala je ugovor o prodaji svog poslovanja u regionu centralne i istočne Evrope sa PPF grupom u vrijednosti od 2,8 milijardi eura. Bord direktora Telenor grupe namjerava da na godišnjoj Skupštini akcionara (AGM) zatraži odobrenje za distribuciju posebne dividende od 4,40 NOK po akciji.

Transakcija uključuje mobilne operacije u Mađarskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Srbiji i provajdera tehničkih usluga Telenor Common Operation (TnCo), koji su svi u potpunosti u vlasništvu Telenor grupe. Telenor operacije u regionu centralne i istočne Evrope imaju udio od 11,8 milijarde NOK, odnosno 9 odsto u ukupnim prihodima Telenor grupe i 4,1 milijarde NOK ili oko 8 odsto EBITDE u 2017, sa više od devet miliona korisnika i 3.500 zaposlenih.

Sandra Štajner, generalna direktorka Telenora u Crnoj Gori istakla je da ulaze u novu fazu poslovanja, s obzirom na to da će njihove operacije u Mađarskoj, Bugraskoj, Crnoj Gori i Srbiji biti prodate PPF grupi.

"Već 21 godinu u Crnoj Gori predvodimo razvoj telekomunikacionog tržišta i održavamo poziciju lidera. PPF grupa ima jasan cilj za razvoj telekomunikacionog portfolija, a Telenorovo poslovanje u regionu centralne i istočne Evrope ključno je za njegovo ostvarenje. Transakcija neće uticati na naše korisnike i lokalne partnere, a nastavljamo da radimo kao i do sada, posvećeni pružanju konzistentnih i kvalitetnih usluga našim korisnicima", rekla je ona.

Strategija Telenor Grupe bazira se na rastu, efikasnosti i simplifikaciji poslovanja, tvrde su u ovoj kompaniji

"Prodajom regiona centralne i istočne Evrope pravimo važan korak u pojednostavljivanju i fokusiranju Telenorovog portfolija na regione gdje vidimo najjači potencijal za kreiranje vrijednosti. Nakon ove transakcije, Telenor će imati integrisane fiksne i mobilne operacije u Skandinaviji, i jake mobilne pozicije u Aziji. Telenor grupa vjeruje da je PPF, sa svojim iskustvom iz regiona i u sektoru telekomunikacija, dobar novi vlasnik Telenorovih operacija u regionu", kaže Sigve Brekke, predsjednik i generalni direktor Telenor grupe.

Bord direktora Telenor grupe će, kako se navodi u njihovom saopštenju, 2. maja tražiti od Skupštine akcionara punomoćje da isplati običnu dividendu od NOK 4,40 po akciji, po uspješnom završetku transakcije.

Uključujući predloženu dividendu od NOK 8.10 po akciji za 2017, ukupna predložena isplata akcionarima u 2018. biće oko NOK 19 milijardi. Kao što je ranije saopšteno, kompanija planira i da traži od AGM-a novi mandat za otkup sopstvenih akcija kako bi osigurala fleksibilnost za dodatnu nadoknadu akcionarima.

"Predloženi način korišćenja sredstava ostvarenih kao rezultat transakcije predstavlja balans između nastojanja da akcionarima pružimo atraktivnu nadoknadu i očuvamo stratešku fleksibilnost. Vanredna dividenda predstavlja dodatnu isplatu, pored istorijski rekordno visoke redovne dividende i nedavno izvršenog programa otkupa sopstvenih akcija. Trenutno se fokusiramo na razvijanje našeg postojećeg poslovanja i proces digitalne transformacije. U narednim godinama, vjerujemo da ćemo u našim osnovnim oblastima poslovanja kreirati dodatne vrijednosti", kaže Jørgen C. Arentz Rostrup, izvršni direktor finansija Telenor grupe kaže da su zadovoljni "transakcijom, i to ne samo zbog profesionalnog odnosa koji je PPF pokazao tokom procesa”.

PPF je najveća investiciona grupa u centralno- istočnoj Evropi koja ulaže u različite sektore, uključujući bankarstvo, finansiranje privatnih lica, nekretnine, rudarstvo i telekomunikacije. Među skorašnjim akvizicijama su O2 Čeck Republic od Telefonike 2012. i Nova Broadcasting Group u Bugarskoj 2018.

"Ovom kupovinom, PPF grupa proširuje svoj telekomunikacioni portfolio na još četiri zemlje i bliži se svom dugoročnom cilju da postane evropski operator srednje veličine, kao i da iskoristi svoje iskustvo za jačanje tržišne pozicije“, kaže Ladislav Bartoníček, predstavnik PPF grupe odgovoran za sektor telekomunikacija.

Transakcija zahtijeva dobijanje neophodnih regulatornih odobrenja i očekuje se da bude završena u trećem kvartalu 2018. godine. 

Posljednji put izmijenjeno srijeda, 21 mart 2018 13:29

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.