Standard.

četvrtak avgust 16

Svaka faktura če morati na odobrenje u Poresku upravu

Novi zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, o čijem će se nacrtu javna rasprava povesti u septembru, sve su prilike da je dizajniran kao još jedna biznis barijera.…

20 hits

srijeda avgust 15

Orlandić: Do kraja godine opslužićemo preko dva miliona putnika

Na crnogorskim aerodromima Tivat i Podgorica od početka godine do 12. avgusta, opsluženo je rekordnih milion i po putnika, što je 170 hiljada više nego lani, kazao je za Pink…

46 hits

srijeda avgust 15

Atlas grupa: Finansiramo bolnicu Meljine 10 godina, osporićemo stečaj

Konzorcijum vlasnika osporiće pred Privrednim sudom uvođenje stečaja u Meljine Kompleks d.o.o. Razloga ima više, a osnovni je da predstavnik Konzorcijuma vlasnika nije pozvan na ročište na kojem se odlučivalo…

10 hits

srijeda avgust 15

Privredni sud uveo stečaj u kompleks Duška Kneževića u Meljinama

Privredni sud Crne Gore uveo je stečaj u kompaniju Meljine kompleks, biznismena Duška Kneževića, zbog nemogućnosti izmirivanja obaveza prema povjeriocima i dugogodišnje blokade računa na iznos od 349.517 eura, saznaju…

68 hits

 
 
 
 
četvrtak, 09 avgust 2018 15:00

Investitor Porto Skadar Lake se žali na Nacrt: Brišete nam projekat vrijedan 160 miliona eura

Investitor projekta Porto Skadar Lake, Montenegro Resort Company javno se žali na Nacrt prostornog plana posebne namjene za Nacionalni park Skadarsko jezero, koji je na javnoj raspravi. Predsjednik kompanije Lionel Sonigo kaže da Nacrt predviđa svođenje projekta na 10 od 20 odsto planirane zone što, smatra on, podrazumijeva brisanje rizorta vrijednog 160 miliona eura što je, kako dodaje neodrživo i neisplativo.  Ponavlja i da u rizorstu neće biti mjesta za 600 već za 350 ljudi, a naglašava i da je riječ o jedinoj stranoj investiciji na teritoriji Prijestonice Cetinje, u okviru koje bi posao dobilo između 200 i 300 naših ljudi.

Njegovo reagovanje prenosimo u cjelosti:

“Investitor projekta Porto Skadar Lake, Montenegro Resort Company, izražava zabrinutost povodom predloženih rješenja Nacrta prostornog plana posebne namjene za Nacionalni park Skadarsko jezero, koji je na javnoj raspravi.

Naime, predloženim scenarijom 2, Održivi razvoj, planirano je svođenje projekta Porto Skadar Lake na 10 do 20 odsto planirane zone. To gotovo znači brisanje rizorta iz novog Nacrta. Svođenje cijelog projekta, vrijednog 160 miliona EUR, na ovaj nivo, je apsolutno neodrživo i neisplativo. 

Zanimljivo je da je u konzorcijumu koji je za potrebe Ministarstva održivog razvoja i turizma pripremio Nacrt prostornog plana posebne namjene ista kompanija koja je radila prethodnu Studiju lokacije za isti prostor, 2014. godine, a to je Centar za arhitekturu i urbanizam. Ono što se kao investitor pitamo jeste na osnovu kojih bitno izmijenjenih kriterijuma i saznanja se, nakon svega nekoliko godina, prvo predviđaju turistički kompleksi na ovom području, a zatim gotovo brišu? Podsjećanja radi, prethodnom Studijom lokacije predviđena je gradnja dva turistička kompleksa u ovoj zoni: Porto Skadar Lake i MJ Property kompleksa.

Preciznosti radi, želimo i da još jednom saopštimo da kapaciteti Porto Skadar Lake kompleksa nijesu 600 ljudi, kako se to predstavlja. Kompleks će imati 51 apartman kapaciteta 110 osoba, kao i 30 vila predviđenih za smještaj maksimum osam osoba po vili. Ukoliko budemo imali 100 odsto popunjene kapacitete, to je ukupno 350 ljudi, što je skoro dva puta manje od brojke kojom se pokušava manipulisati javnost.

Projekat Porto Skadar Lake ima neophodnu građevinsku dozvolu, koju nam je izdalo resorno Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Pripremne radove na zemjištu koje je u potpunosti u vlasništvu investitora (dakle, privatna svojina) počeli smo 2016. godine.

Uradili smo sve neophodne studije i sve su odobrene od relavantnih institucija (studija nultog stanja biodiverziteta, vazduha, Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu, Vodna studija, stanje buke, kvalitet zemljišta i geo-mehanički elaborati). U toku je izrada studije ispitivanja fito-planktona u ljetnjem periodu i očekujemo da će biti završena u septembru. Nakon potvrđivanja ove studije, mi  planiramo nastavak radova.

Do sada smo u projekat Porto Skadar Lake uložili oko 10 miliona eura. Projekat pored Montenegro Resort Company kao investitora ima i Pizzarotti Group, italijansku kompaniju sa preko 100 godina tradicije. Rezortom će upravljati indijski hotelski lanac, The Oberoi Group, koji su svrstani među najbolje svjetske hotelske brendove. Međunarodno iskustvo partnera i primjena ekoloških standarda u gradnji garantuju da će na obali Skadarskog jezera nići jedinstveni turistički rizort u Evropi, koji će redefinisati standarde luksuza.

Ovo je i jedina strana investicija na teritoriji Prijestonice Cetinje, koja bi kreirala između 200 i 300 radnih mjesta za lokalno stanovništvo. Kao što se na javnoj raspravi čulo, mještani ovog područja u velikom broju podržavaju projekat, jer su svjesni da može pomoći valorizaciji Skadarskog jezera i donijeti benefite svima. 

Sigurni smo da naš projekat predstavlja oplemenjivanje ovog sada neiskorišćenog prostora.

Vjerujemo da će i državne institucije, koje su do sada pokazale otvorenost za saradnju sa investitorima, nastaviti da stvaraju uslove za potrebne nove investicije, koje mogu biti vjetar u leđa cijeloj crnogorskoj ekonomiji i ključnoj grani razvoja: crnogorskom turizmu”, zaključuje on.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.