Standard.

ponedjeljak oktobar 22

Plata na svakih 15 dana: Šta o tome misle poslodavci i sindikalci

Privreda bi u ovom ekonomskom miljeu teško izdržala isplatu zarada iz dva dijela petnaestodnevno, kažu poslodavci. Sindikalci smatraju da to nije loša ideja, ali ističu da se prije svega moramo…

18 hits

ponedjeljak oktobar 22

Imate li ikakva prava ako vam je otkazan let iz Crne Gore? Koliko novca može da se dobije?

Mnogobrojni su razlozi zbog kojih se dešava da letovi avionom kasne ili su otkazani. U tim situacijama nije neuobičajeno da se putnici nađu u problemima zbog nepredviđenih dešavanja. Svakako da…

18 hits

ponedjeljak oktobar 22

EPCG i Fortum u solarnu elektranu ulažu 178 miliona eura

Konzorcijum koji čine Elektroprivreda i finska kompanija Fortum, koji je izabran za gradnju solarne elektrane na Briskoj gori u Ulcinju, planira da zaposli 226 ljudi na tom projektu i uloži…

35 hits

ponedjeljak oktobar 22

"Rušićemo nelegalne objekte"

Građani su u zakonom predviđenom roku nadležnim opštinskim organima predali više od 51 hiljade zahtjeva za legalizaciju objekata u Crnoj Gori, saopštio je u emisiji "Okvir" na RTCG ministar održivog…

19 hits

ponedjeljak oktobar 22

"Rušićemo nelegalne objekte"

Objavljeno u: Ekonomija

 
 
 
 
subota, 11 avgust 2018 08:40

Revitalizacija distributivnog sistema počinje u februaru

Za revitalizaciju elektrodistributivne mreže, naredne godine će biti izdvojeno 32,2 miliona eura, a prema dinamičkom planu, konkretni radovi, odnosno uvođenje izvođača u posao, moglo bi početi već u februaru naredne godine, navodi se u Informaciji o programima intenzivne revitalizacije distributivne mreže, pišu Vikend novine.

Revitalizacija distributivnog sistema počinje u februaru FOTO: CEDIS

Od tog iznosa 3,9 miliona će biti uloženo u primarnu mrežu, u sekundarnu, koju čine nadzemni i kablovski vodovi, 11,8 miliona, dok će investicija u obnovu srednjenaponske i niskonaponske mreže iznosti 12,1 milion eura.

“Planom je predviđeno da se za mjerna mjesta izdvoji 1,6 miliona, ostale investicije će koštati 1,8, dok će iznos osnovnih sredstava biti 888.101 eura”, istaknuto je u Vladinom dokumentu.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić rekla je, nakon posljednje sjednice Vlade, da će investicija u naponsku mrežu u naredne tri godine iznositi 81,6 miliona eura. U drugoj godini sprovođenja plana biće izdvojeno 26,9, a 2021. godine 22,3 miliona eura.

“Realizacijom planiranih investicija očekuje se povećanje kapaciteta u cilju priključenja novih potrošača, dostizanje tehničkih standarda, odnosno poboljšanje naponskih prilika, povećanje pouzdanosti i sigurnosti napajanja potrošača, kao i smanjenje gubitaka električne energije”, navodi se u dokumentu.

Plan aktivnosti revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske nadzemne mreže u distributivnom sistemu pripremio je i izradio Crnogorski elektro-distributivni sistem (CEDIS).

“U odnosu na prethodni višegodišnji prosjek, plan ulaganja u najvidljiviji segment, tačnije niskonaponsku i srednjenaponsku mrežu, uvećan je oko četiri puta, od čega skoro 60 odsto čine ulaganja na sjeveru”, piše u programu.

U naredne tri godine planirana je revitalizacija oko 487 kilometara srednjenaponske mreže i 990 kilometara niskonaponske.

“Istovremeno, planirano je da se kroz trogodišnji investicioni plan izvrši izgradnja oko 60 stubnih trafostanica kako bi se skratile duge niskonaponske mreže”, istaknuto je u Vladinom dokumentu.

Osnovni ciljevi programa su poboljšanje kvaliteta isporuke struje korisnicima elektrodistribu-tivnog sistema, odnosno obezbjeđenje istih uslova korišćenja, bez obzira na geografsku lokaciju korisnika. Obnovom mreže će se ubrzati i dovođenje srednjenaponske i niskonaponske mreže u adekvatno stanje, ali i unaprijediti institucionalni okvir za efikasnu realizaciju redovnih razvojnih aktivnosti i uklanjanje administrativnih barijera.

Ukoliko bi se sve to ostvarilo, već u septembru RAE bi odobrila ažurirani trogodišnji plan investicija, dok bi krajem tog mjeseca došlo do izmjene plana javnih nabavki.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.