Standard.

četvrtak april 18

Porez vraćen samo Žugiću, Fabrisu i Luburiću

Povraćaj poreza na zarade za prošlu godinu od ministara iz oblasti ekonomije i funkcionera Centralne banke imali su jedino guverner, viceguverneri i izvršni direktor ovog regulatora, pokazuju imovinski kartoni za…

22 hits

četvrtak april 18

Vlada ispunila 74 odsto obaveza

Za prvi kvartal 2019. Vlada Crne Gore je od ukupno 72 obaveze ispunila 53, što čini 74 odsto, navedeno je u izvještaju o realizaciji obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore…

20 hits

srijeda april 17

Kuća meda: Puštena u rad najsavremenija linija za punjenje i pakovanje, vrijednost oko 90 hiljada eura

Objavljeno u: Ekonomija

by Jovana

U Kući meda, u Danilovgradu, danas je obilježen početak rada najsavremenije linije za punjenje i pakovanje meda, vrijednosti oko 90 hiljada eura, čiju nabavku je finansirala Vlada Crne Gore kroz…

27 hits

srijeda april 17

Poreska uprava demantovala MANS: Radnicima CRBC-a se plate isplaćuju kvartalno ili polugodišnje

Radnicima kineske kompanije CRBC se zarade isplaćuju kvartalno ili na polugodišnjoj osnovu, a ne mjesečno kako tvrdi MANS saopšteno je u Poreskoj upravi Crne Gore.

60 hits

 
 
 
 
subota, 11 avgust 2018 08:40

Revitalizacija distributivnog sistema počinje u februaru

Za revitalizaciju elektrodistributivne mreže, naredne godine će biti izdvojeno 32,2 miliona eura, a prema dinamičkom planu, konkretni radovi, odnosno uvođenje izvođača u posao, moglo bi početi već u februaru naredne godine, navodi se u Informaciji o programima intenzivne revitalizacije distributivne mreže, pišu Vikend novine.

Revitalizacija distributivnog sistema počinje u februaru FOTO: CEDIS

Od tog iznosa 3,9 miliona će biti uloženo u primarnu mrežu, u sekundarnu, koju čine nadzemni i kablovski vodovi, 11,8 miliona, dok će investicija u obnovu srednjenaponske i niskonaponske mreže iznosti 12,1 milion eura.

“Planom je predviđeno da se za mjerna mjesta izdvoji 1,6 miliona, ostale investicije će koštati 1,8, dok će iznos osnovnih sredstava biti 888.101 eura”, istaknuto je u Vladinom dokumentu.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić rekla je, nakon posljednje sjednice Vlade, da će investicija u naponsku mrežu u naredne tri godine iznositi 81,6 miliona eura. U drugoj godini sprovođenja plana biće izdvojeno 26,9, a 2021. godine 22,3 miliona eura.

“Realizacijom planiranih investicija očekuje se povećanje kapaciteta u cilju priključenja novih potrošača, dostizanje tehničkih standarda, odnosno poboljšanje naponskih prilika, povećanje pouzdanosti i sigurnosti napajanja potrošača, kao i smanjenje gubitaka električne energije”, navodi se u dokumentu.

Plan aktivnosti revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske nadzemne mreže u distributivnom sistemu pripremio je i izradio Crnogorski elektro-distributivni sistem (CEDIS).

“U odnosu na prethodni višegodišnji prosjek, plan ulaganja u najvidljiviji segment, tačnije niskonaponsku i srednjenaponsku mrežu, uvećan je oko četiri puta, od čega skoro 60 odsto čine ulaganja na sjeveru”, piše u programu.

U naredne tri godine planirana je revitalizacija oko 487 kilometara srednjenaponske mreže i 990 kilometara niskonaponske.

“Istovremeno, planirano je da se kroz trogodišnji investicioni plan izvrši izgradnja oko 60 stubnih trafostanica kako bi se skratile duge niskonaponske mreže”, istaknuto je u Vladinom dokumentu.

Osnovni ciljevi programa su poboljšanje kvaliteta isporuke struje korisnicima elektrodistribu-tivnog sistema, odnosno obezbjeđenje istih uslova korišćenja, bez obzira na geografsku lokaciju korisnika. Obnovom mreže će se ubrzati i dovođenje srednjenaponske i niskonaponske mreže u adekvatno stanje, ali i unaprijediti institucionalni okvir za efikasnu realizaciju redovnih razvojnih aktivnosti i uklanjanje administrativnih barijera.

Ukoliko bi se sve to ostvarilo, već u septembru RAE bi odobrila ažurirani trogodišnji plan investicija, dok bi krajem tog mjeseca došlo do izmjene plana javnih nabavki.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.