Standard.

nedjelja septembar 23

NTO zadovoljna sezonom, ove godine više gostiju iz Kine i Njemačke

Tokom prve polovine godine evidentiran je rast učešća turista iz Zapadne i Sjeverne Evrope u ukupnoj strukturi turista od više od 45 odsto, kazali su Pobjedi iz Nacionalne turističke organizacije…

85 hits

nedjelja septembar 23

Privredna komora posvećena evropskim projektima

Generalni sekretar Privredne komore Crne Gore, Pavle D. Radovanović  učestvovao je na skupu sa temom „Borba protiv prevara i  neregularnosti u implementaciji projekata“, koji je u Beogradu  organizovao OLAF (Evropski…

16 hits

subota septembar 22

Simović otvorio voodovod Petrovići: Ostvarenje decenijskog sna mještana i perspektiva razvoja sela

Rješavanje pitanja vodosnabdijevanja predstavlja ostvarenje decenijskog sna mještana Petrovića, ocijenjeno je danas prilikom svečanog puštanja u rad novoizgrađenog vodovoda sa kojeg će se uredno i kvalitetno snabdijevati 45 domaćinstava, sa…

21 hits

subota septembar 22

Marković: Nastavljamo implementaciju fiskalnih mjera koje će obezbijediti bolji životni standard građana

Premijer Duško Marković ocijenio, na putu za Njujork da je prelazak rejtinga iz stabilnog u pozitivan potvrda kredibilnosti Vladine ekonomske politike.

14 hits

 
 
 
 
četvrtak, 13 septembar 2018 13:58

IA: Gdje je Zaštitnik u raspravi o sudbini Aerodroma?

Rasprava o sudbini Aerodroma ne smije proteći bez mišljenja Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa, koje nadležno ministarstvo treba da zatraži s obzirom na značaj i iznose predloženog koncesionog aranžmana, poručili su iz Instituta alternativa (IA).

"Na prezentaciji postupka dodjele koncesije za Aerodrome Crne Gore, istaknuti su stavovi privatne advokatske kancelarije o poštovanju pravnih propisa povodom predloženog koncesionog aranžmana", kazali su iz IA.

Oni napominju da kao i u drugim pitanjima od velikog pravnog i imovinskog interesa za državu, još uvijek nijesmo čuli mišljenje Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa.

"Institut alternativa je ranije u publikaciji 'Šta štiti Zaštitnik?' ukazao da pozicija ove institucije nije na nivou koji joj pripada. Tada smo ukazali da je konsultativna uloga Zaštitnika naročito nedovoljno razvijena i da ova institucija ima izraženu ulogu tek nakon što nastupi šteta za budžet", navodi se u saopštenju.

S obzirom na značaj dalje sudbine Aerodroma Crne Gore, i veliki javni interes koji postoji u pogledu koncesionog aranžmana, IA poziva Ministarstvo saobraćaja i pomorstva da zatraži i javnost upozna sa stavom institucije Zaštitnika o tom pitanju. Smatraju da bi institucija Zaštitnika trebalo da iznese svoje stavove i na konsultativnom saslušanju u Skupštini Crne Gore.

"Angažovanje privatnih konsultantskih kuća do sada je značajno ugrozilo transparentnost podataka, koji su poslužili kao osnova za koncesioni akt. Bez punog uvida u relevantna stručna mišljenja, javnost ne može zauzeti utemeljen stav o ovom pitanju, pa organizovanje javnih rasprava bez mogućnosti da zainteresovani građani i građanke budu ravnopravni učesnici u njima nema mnogo smisla", navode oni.

Iz IA podsjećaju da Zakon o državnoj imovini daje mogućnost svim državnim organima da zatraže mišljenje Zaštitnika o imovinsko-pravnim pitanjima, pa je, kažu, nejasno zašto se prednost daje privatnim advokatskim kancelarijama umjesto institucijama koje se finansiraju novcem poreskih obveznika.

"Zaštitnik bi trebalo da bude jedna od najvažnijih karika u zaštiti imovinsko-pravnih interesa, ali je i dalje u redu insitucija, čiji je rad najslabije regulisan. Ova institucija nije ni organ u sastavu Ministarstva finansija, iako je u njegovoj nadležnosti, niti uživa neophodni stepen samostalnosti", kazali su iz IA.

Iako je, dodaju, Vlada u martu ove godine usvojila još jedan zaključak da se hitno pristupi izradi Zakona o Zaštitniku imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, nakon što je godinu dana ranije takođe ukazala na hitnost tog poduhvata, podsjećaju da i dalje ne postoji poseban zakon koji bi regulisao tu važnu oblast.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.