Standard.

nedjelja januar 20

CBCG: Vodimo se načelom nulte tolerancije na korupciju, nadležni organi da utvrde odgovornost

Iz Centralne banke Crne Gore poručili su da će beskompromisno reagovati na sve aktivnosti pojedinaca koje bi mogle ugroziti njihovu vrijednost, pozivajući nadležne državne organe da pokrenu postupak za utvrđivanje…

17 hits

nedjelja januar 20

Krah IBM neće ugroziti bankarski sistem

Invest banka Montenegro je treća banka, poslije Jugobanke i Ekos banke, koja je u posljednjih 18 godina, odnosno od osnivanja Centralne banke, otišla u stečaj. U prve dvije banke proces…

19 hits

nedjelja januar 20

Kineski ambasador: Gradnja autoputa biće kvalitetno dovršena, iako se kompanija CCCC suočava sa velikim teškoćama

Ambasador Kine u Crnoj Gori Liu Jin kazao je da kompanija China Communications Construction Company (CCCC) ima sposobnost da kvalitetno dovrši gradnju prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare i pored toga što…

69 hits

subota januar 19

Radulović – Kemp: Zajedno u podizanju poreske discipline i suzbijanju sive ekonomije

Crna Gora će imati podršku Velike Britanije u podizanju poreske discipline kroz zajednički projekat iz oblasti suzbijanja sive ekonomije, istaknuto je na današnjem sastanku ministra održivog razvoja i turizma Pavla…

22 hits

 
 
 
 
petak, 14 septembar 2018 07:12

Burna sjednica odbora direktora Luke Bar: Podnošene ostavke, tužba protiv Franovića

Na jučerašnjoj sjednici Odbora direktora Luke Bar ostavku je podnio član odbora direktora Branislav Branković, saznaje Pobjeda, dok su manjinski akcionari barske kompanije podnijeli krivičnu prijavu protiv izvršnog direktora Zarije Franović.

Pobjedin izvor iz Luke Bar je potvrdio da je juče održana sjednica, ali da saopštenje najvjerovatnije neće biti poslato medijima, iako je to ranije bila uobičajena praksa. Branković, predsjednik Odbora direktora Anđelko Lojpur i član odbora Aleksandar Jovović, koji predstavlja manjinske akcionare nijesu odgovarali na pozive i poruke Pobjede.

Franović ipak tvrdi da sjednica odbora direktora nije održana.

“Nijesmo imali sjednicu odbora direktora. Ništa nije bilo, nije bilo sastanka”, kazao je Franović.

On nije želio da navede zašto, kako on tvrdi, sjednica nije održana.

“Sjednica je trebalo da se održi, ali nije. Evo, vidjećemo, dogovorićemo se kada ćemo je održati”, rekao je Franović.

Odbor direktora Luke Bar na sjednici održanoj 10. avgusta nije prihvatio Izvještaj o radu i rezultatima poslovanja kompanije za prvih šest mjeseci, a iz odbora je tada najavljeno da će se zbog iskazane sumnje u vjerodostojnost finansijskih iskaza, sprovesti vanredna revizija poslovanja za prvih pola godine.

Uz to, u cilju zaštite interesa zaposlenih, odbor direktora je donio odluku o kreditnom zaduženju i zadužio izvršni menadžment da se, u najkraćem roku, realizuje sporazum o isplati razlike zarada (poravnanje) za period od 2009. do 2016. godina, za sve zaposlene i bivše zaposlene, kojima to pravo pripada.

Iz menadžementa kompanije, na čijem čelu se nalazi Franović, je nakon te sjednice saopšteno da izvršni menadžment kompanije Luka Bar, s obzirom na suprotstavljena mišljenja u samom Revizorskom odboru kompanije, apsolutno podržava stav da se angažuje eksterna revizija za Izvještaj o poslovanju preduzeća za prvih šest mjeseci.

Na pitanje da li ima kakvih novosti u vezi Izvještaja o radu i rezultatima za prvih šest mjeseci, koji odbor direktora ranije nije prihvatio, kao i da li je sprovedena vanredna revizija poslovanja Franović je saopštio da “nema ništa novo”.

“Dobićete informacije kada bude održana sjednica odbora direkotora”, najavio je Franović.

Prema ranijem pisanju medija članovi Odbora direktora Luke Bar saopštili su krajem avgusta Franoviću da više ne uživa njihovo povjerenje zbog nerealizovanog biznis plana i netačnog polugodišnjeg izvještaja koji će umjesto dobiti od 600.000 eura imati gubitak od 50.000 eura.

Prema navodima medija eksterna revizija Luke Bar, odnosno, revizorska kuća MV Konsalt, na zahtjev predstavnika malih akcionara barske firme, utvrdila je da polugodišnji izvještaj o poslovanju Franovićevog menadžmenta nije tačan, odnosno, ne odgovara pravom stanju.

Bord Luke Bar je krajem avgusta obavijestio Komisiju za tržište kapitala da neće moći u zakonskom roku, koji je istekao 31. avgusta, dostaviti šestomjesečni izvještaj o poslovanju jer on ne odražava pravo stanje u firmi.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.