Standard.

četvrtak novembar 15

Vjetroelektrana na Možuri u funkciji do kraja novembra

Vjetroelektrana na Možuri trebalo bi da počne sa probnim radom do kraja novembra, saznaje Pobjeda.

19 hits

četvrtak novembar 15

Ponuda Wizz Aira: Popust od 10 odsto na rezervacije grupnih karata u narednih sedam dana

WizzAir, od danas, pa u narednih sedam dana, nudi popust od 10 odsto na grupe od 11 i više osoba za sve letove koji su u opticaju tokom zimske sezone.

11 hits

četvrtak novembar 15

PKCG: Sinergijom do dobrih rezultata u zapošljavanju

Za smanjenje nezaposlenosti u Crnoj Gori neophodna je sinergija svih aktera u toj oblasti. Uz dobru analizu, sistemski i sveobuhvatan pristup izazovu zapošljavanja, naročito sezonskog, realno je očekivati dobre rezultate.…

10 hits

srijeda novembar 14

Paunović: Budžet za narednu godinu usmjeren na jačanje infrastrukture i efikasniji javni servis prema građanima

Budžet za narednu godinu, koji iznosi blizu 2,4 milijarde eura, pripremljen je kao razvojni i usmjeren na jačanje infrastrukture i unapređenje i efikasniji javni servis prema građanima, kazao je za Standard…

35 hits

 
 
 
 
petak, 14 septembar 2018 07:22

Očekuju se promjene u koncesionom ugovoru za Aerodrome

Skupštinski Odbor za ekonomiju odlučio je juče da održi kontrolno saslušanje oko modela daljeg razvoja Aerodroma Crne Gore. Termin kontrolnog saslušanja i odluku ko će biti saslušan donijeće naknadno. Predsjednik Odbora, Predrag Sekulić je predložio da se prije saslušanja Vladi uputi pismo sa zahtjevom za dostavljanje određene dokumentacije.

“Moramo da zatražimo od Vlade izvještaj sa javne rasprave na ovu temu i nacrt novog koncesionog ugovora, jer smo razumijeli da će biti promjena u sadašnjem. O terminu i detaljima ćemo se dogovoriti naknadno”, kazao je Sekulić piše Pobjeda.

Podsjetimo da je Vlada odlučila da aerodrome ponudi na koncesiju izda ih na period od 25 do 30 godina. Prijedlogom koncesiog akta planirano je da se od koncesija za aerodrome unaprijed naplati 100 miliona, dok će koncesionaru nadoknaditi novac koji on ne naplati od Montenegro erlajnza. Ostatak godišnje koncesione naknade zavisiće od prohoda aerodroma.

Tema kontrolnog saslušanja bi bila Razvojna politika Aerodroma Crne Gore u svjetlu predloženog koncesionog akta.

Sekulić je saopštio da su tom skupštinskom tijelu dostavljene dvije inicijative za održavanje konsultativnog kontrolnog saslušanja, koje su dostavili poslanici Socijaldemokrata i Demokratske partije socijalista DPS.

“Početkom sedmice dobili smo inicijativu od poslanika SD-a, Borisa Mugoše, za održavanje konsultativnog saslušanja sa prijedlogom da Odbor pozove ministra saobraćaja Osmana Nurkovića, predsjednika Odbora direktora Nikolu Vukićevića i izvršnog direktora Aerodroma Živka Banjevića. Odboru je danas stigla i inicijativa od tri poslanika DPS-a Nikole Rakočevića, Ane Nikolić i Filipa Vukovića, za sazivanje kontrolnog saslušanja ministra saobraćaja i ostalih članova Vlade koji upravljaju procesom pripreme posebnog akta za dalju valorizaciju aerodrome”, saopštio je Sekulić.

Generalna direktorica Direktorata za centralnu harmonizaciju u Ministarstvu finansija Ana Krsmanović kazala je da je razlog izmjena tog akta produženje roka do 31. januara za usklađivanje profesije procjenitelja sa odredbama novog zakona.

“Razlog za donošenje je to što Ministarstvo još nije završilo postupak prenošenja ovlašćenja organizaciji koja će u narednom periodu sprovoditi proces obuke ovlašćenih procjenjivača, nakon čega će Ministarstvo da licencira”, objasnila je Krsmanović.

Predstavnik Instituta sertifikovanih računovođa Crne Gore Tatjana Šćepanović istakla je da je ta institucija dala sugestije na predložene izmjene u formi amandmana.

“Evidentno je da je ovo jedna od rijetkih profesija gdje zakonom nije definisano ko može da sastavlja finansijske iskaze. Stanje na tržištu je takvo da to može biti svaka osoba kojoj izvršni direktor povjeri taj posao. To nekada budu tek svršeni srednjoškolci koji se jako dobro služe engleskim jezikom. Zbog toga je budžet oštećen za velike iznose. To bude neko od naših kolega koji nijesu godinama pročitali nijedan propis i uredbu. Smatramo da to mora biti osoba koja mora imati određeni nivo edukacije i iskustva”, navela je Šćepanović.

Na to je Krsmanović kazala da je ta inicijativa neprihvatljiva.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.