Standard.

nedjelja septembar 23

NTO zadovoljna sezonom, ove godine više gostiju iz Kine i Njemačke

Tokom prve polovine godine evidentiran je rast učešća turista iz Zapadne i Sjeverne Evrope u ukupnoj strukturi turista od više od 45 odsto, kazali su Pobjedi iz Nacionalne turističke organizacije…

85 hits

nedjelja septembar 23

Privredna komora posvećena evropskim projektima

Generalni sekretar Privredne komore Crne Gore, Pavle D. Radovanović  učestvovao je na skupu sa temom „Borba protiv prevara i  neregularnosti u implementaciji projekata“, koji je u Beogradu  organizovao OLAF (Evropski…

16 hits

subota septembar 22

Simović otvorio voodovod Petrovići: Ostvarenje decenijskog sna mještana i perspektiva razvoja sela

Rješavanje pitanja vodosnabdijevanja predstavlja ostvarenje decenijskog sna mještana Petrovića, ocijenjeno je danas prilikom svečanog puštanja u rad novoizgrađenog vodovoda sa kojeg će se uredno i kvalitetno snabdijevati 45 domaćinstava, sa…

21 hits

subota septembar 22

Marković: Nastavljamo implementaciju fiskalnih mjera koje će obezbijediti bolji životni standard građana

Premijer Duško Marković ocijenio, na putu za Njujork da je prelazak rejtinga iz stabilnog u pozitivan potvrda kredibilnosti Vladine ekonomske politike.

14 hits

 
 
 
 
petak, 14 septembar 2018 07:22

Očekuju se promjene u koncesionom ugovoru za Aerodrome

Skupštinski Odbor za ekonomiju odlučio je juče da održi kontrolno saslušanje oko modela daljeg razvoja Aerodroma Crne Gore. Termin kontrolnog saslušanja i odluku ko će biti saslušan donijeće naknadno. Predsjednik Odbora, Predrag Sekulić je predložio da se prije saslušanja Vladi uputi pismo sa zahtjevom za dostavljanje određene dokumentacije.

“Moramo da zatražimo od Vlade izvještaj sa javne rasprave na ovu temu i nacrt novog koncesionog ugovora, jer smo razumijeli da će biti promjena u sadašnjem. O terminu i detaljima ćemo se dogovoriti naknadno”, kazao je Sekulić piše Pobjeda.

Podsjetimo da je Vlada odlučila da aerodrome ponudi na koncesiju izda ih na period od 25 do 30 godina. Prijedlogom koncesiog akta planirano je da se od koncesija za aerodrome unaprijed naplati 100 miliona, dok će koncesionaru nadoknaditi novac koji on ne naplati od Montenegro erlajnza. Ostatak godišnje koncesione naknade zavisiće od prohoda aerodroma.

Tema kontrolnog saslušanja bi bila Razvojna politika Aerodroma Crne Gore u svjetlu predloženog koncesionog akta.

Sekulić je saopštio da su tom skupštinskom tijelu dostavljene dvije inicijative za održavanje konsultativnog kontrolnog saslušanja, koje su dostavili poslanici Socijaldemokrata i Demokratske partije socijalista DPS.

“Početkom sedmice dobili smo inicijativu od poslanika SD-a, Borisa Mugoše, za održavanje konsultativnog saslušanja sa prijedlogom da Odbor pozove ministra saobraćaja Osmana Nurkovića, predsjednika Odbora direktora Nikolu Vukićevića i izvršnog direktora Aerodroma Živka Banjevića. Odboru je danas stigla i inicijativa od tri poslanika DPS-a Nikole Rakočevića, Ane Nikolić i Filipa Vukovića, za sazivanje kontrolnog saslušanja ministra saobraćaja i ostalih članova Vlade koji upravljaju procesom pripreme posebnog akta za dalju valorizaciju aerodrome”, saopštio je Sekulić.

Generalna direktorica Direktorata za centralnu harmonizaciju u Ministarstvu finansija Ana Krsmanović kazala je da je razlog izmjena tog akta produženje roka do 31. januara za usklađivanje profesije procjenitelja sa odredbama novog zakona.

“Razlog za donošenje je to što Ministarstvo još nije završilo postupak prenošenja ovlašćenja organizaciji koja će u narednom periodu sprovoditi proces obuke ovlašćenih procjenjivača, nakon čega će Ministarstvo da licencira”, objasnila je Krsmanović.

Predstavnik Instituta sertifikovanih računovođa Crne Gore Tatjana Šćepanović istakla je da je ta institucija dala sugestije na predložene izmjene u formi amandmana.

“Evidentno je da je ovo jedna od rijetkih profesija gdje zakonom nije definisano ko može da sastavlja finansijske iskaze. Stanje na tržištu je takvo da to može biti svaka osoba kojoj izvršni direktor povjeri taj posao. To nekada budu tek svršeni srednjoškolci koji se jako dobro služe engleskim jezikom. Zbog toga je budžet oštećen za velike iznose. To bude neko od naših kolega koji nijesu godinama pročitali nijedan propis i uredbu. Smatramo da to mora biti osoba koja mora imati određeni nivo edukacije i iskustva”, navela je Šćepanović.

Na to je Krsmanović kazala da je ta inicijativa neprihvatljiva.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.