Standard.

subota novembar 17

Poslaničke zarade u oktobru od 400 do 2.000 eura

Za oktobarske zarade poslanika iz budžeta Skupštine Crne Gore isplaćeno je ukupno 125.534 eura. Dodatnih 6.446 eura izdvojeno je za službu generalnog sekretara Skupštine i 12.132 za savjetnike predsjednika i…

23 hits

petak novembar 16

Marković boravio na istraživačkom brodu „Polar Empress“: Moramo se sa pažnjom ophoditi prema onome što ostavljmo potomocima

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, ministarka ekonomije Dragica Sekulić i ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović boravili su danas na istraživačkom brodu „Polar Empress“ koji vrši prikupljanje 3D…

47 hits

petak novembar 16

Usvojen Strateški plan razvoja do 2022. godine: Za razvoj Tivta 120 miliona eura

Odbornici Skupštine Opštine Tivat na 25. sjednici usvojili su predlog Strateškog plana razvoja opštine Tivat 2019-2022 kojim je definisan razvoj opštine kroz četiri specifična strateška cilja za čije ostvarenje će…

19 hits

petak novembar 16

Monstat ostaje pri svojoj računici: Minimalna potrošačka korpa 637 eura, dva eura dnevno dovoljno za hranu

Vrijednost minimalne potrošačke korpe u oktobru je iznosila 637,8 eura, pokazuju preliminarni podaci Monstata objavljeni na njihovom sajtu.

60 hits

 
 
 
 
subota, 22 septembar 2018 12:52

Marković: Nastavljamo implementaciju fiskalnih mjera koje će obezbijediti bolji životni standard građana

Premijer Duško Marković ocijenio, na putu za Njujork da je prelazak rejtinga iz stabilnog u pozitivan potvrda kredibilnosti Vladine ekonomske politike.

"Nastavljamo implementaciju fiskalnih mjera koje će obezbijediti dalji održivi rast crnogorske ekonomije i bolji životni standard naših građana", kazao je premijer.

Podsjećamo kreditna rejting agencija Moody’s povećala je kreditni rejting Crne Gore, pa je u novom izvještaju potvrđena ocjena rejtinga B1 za našu zemlju, uz značajnu izmjenu izgleda sa pozicije "stabilan" u "pozitivan".

Navedena izmjena, kako je ocijenjeno iz Ministarstva finansija, signal je povjerenja investitora u ekonomski napredak Crne Gore, kao i podrške mjerama stabilizacije javnih finansija koje sprovodi Ministarstvo finansija i Vlada.

"Prema procjenama analitičara pomenute agencije, ključni pokretači za promjenu crnogorskog profila na pozitivan karakteriše povoljna srednjoročna perspektiva ekonomskog rasta Crne Gore, podržana strukturnim reformama, napredak u pogledu pregovora o pristupanju zemlje EU i značajnih investicionih projekata u sektoru transporta, turizma i energetike, kao i vladine mjere konsolidacije koje poboljšavaju fiskalnu poziciju Crne Gore, te efektivne mjere vlade u oblasti upravljanja javnim dugom u cilju smanjenja rizika srednjoročnog refinansiranja u Crnoj Gori", saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Očekivanja analitičara iz Moody's-a su, kako je saopšteno, da će crnogorska ekonomija ostvariti potencijalni rast od oko 3,5 odsto, a projekat izgradnje auto-puta karakterišu kao potencijal za dodatno unapređenje pozicije naše zemlje "u smislu diverzifikacije turističke ponude i prelivanja pozitivnih efekata na ukupnu privredu".

"Potencijal za dalji rast prepoznat je i u velikim energetskim projektima koji poboljšavaju izvoznu poziciju naše zemlje, povećavajući konkurentnost i podsticanje ulaganja u obnovljive izvore energije", saopštilo je resorno ministarstvo.

Kako se navodi u Izvještaju, Crna Gora je ostvarila napredak u implementaciji značajnih mjera fiskalne konsolidacije koje uključuju veće prihode i smanjenje rashoda, kao i započete strukturne reforme u penzionom sistemu i javnoj upravi.

"Analitičari takođe procjenjuju da će mjere fiskalne konsolidacije koje je uvela Vlada, dovesti do unaprjeđenja u dijelu upravljanja javnim dugom, te da će se odnos duga i BDP-a do 2022. godine smanjiti ispod 50%. U Izvještaju je pohvaljen i napredak u uspostavljanju pravnog i operativnog okvira Crne Gore u skladu s normama EU kojim se poboljšavaju uslovi poslovanja na lokalnom nivou i atraktivnost zemlje za strane direktne investicije. Istaknuto je da je Crna Gora u procesu pregovora o pristupanju EU najistaknutiji kandidat u regionu", navodi se u saopštenju.

 

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.