Standard.

četvrtak maj 23

Rekordna plata u ovoj godini 54.440 eura

Najveća plata u ovoj godini bila je 54.440 eura i dobio je domaći građanin zaposlen u sektoru bankarstva i monetarnog posredovanja, piše Pobjeda.

41 hits

srijeda maj 22

Ovako će izgledati nova novčanica od 100 eura

Evropska centralna banka predstavila je u Frankfurtu novi izgled novčanica od 100 i 200 eura koje će biti u opticaju od 28. maja ove godine.

44 hits

srijeda maj 22

Rastu plate i penzije, ali i javni dug: Ove godine obaramo rekord u turizmu, a počinje sa radom i najbolji…

Majski referendum 2006. donio nam je nezavisnost, ali i mnogo veću odgovornost kada je u pitanju razvoj države i poboljšanje života građana. Prosječna plata je od 2006. do danas duplirana,…

110 hits

utorak maj 21

Apple će platiti preveliku cijenu američkih sankcija Huaveiju

Apple bi mogao imati velike probleme zbog stavljanja Huaveija na crnu listu Amerike.

46 hits

 
 
 
 
četvrtak, 11 oktobar 2018 07:01

Kompanije rizikuju kaznu do 20 miliona eura ako zloupotrebe lične podatke

Opštom uredbom EU (GDPR), koju su obavezne da primjenjuju i zemlje koje nijesu članice, propisana je kazna do 20 miliona eura ili četiri odsto ukupnog prometa ukoliko kompanija zloupotrijebi lične podatke građanina Evropske unije, upozoreno je juče u Privrednoj komori na konferenciji “Zaštita ličnih podataka obaveze privrednih subjekata”.

Mirjana Volkov, rukovodilac odsjeka za predmete i prigovore Agencije za zaštitu ličnih podataka kazala je da je ova rigorozna kazna sastavni dio Opšte uredbe, koja je u primjeni od 25. maja tekuće godine, a koja se odnosi i na brojne crnogorske kompanije.

“Ukoliko kompanija posluje u više država, a zloupotrijebi lične podatke kao osnov za kaznu od četiri odsto uzima se ukupni godišnji prihod u svim državama, a ne samo toj zemlji u kojoj je bila zloupotreba. Upravo je to bio i alarm za privredu da obrati pažnju za zaštitu ličnih podataka i da preduzmu adekvatne mjere. Mi iz Agencije smo u dnevnoj komunikaciji sa predstavnicima kompanija”, istakla je ona.

Najavila je da će i u domaće zakonodavstvo biti ugrađena ova odredba, ali i podsjetila da su i sada mnoge kompanije u finansijskom, bankarskom i sektoru telekomunikacija, hotelijerstvu… u kontaktu sa ličnim podacima građana EU i već su obavezni da primjenjuju opštu uredbu. Upozorila je predstavnike brojnih crnogorskih kompanija da se mora voditi računa ko obrađuje lične poidatke, kako, u koje svrhe i koje mjere zaštite primjenjuje, piše Pobjeda.

“Zato što se u posljednje vrijeme dešavaju stvari koje indiciraju na mogućnost organizovane zloupotrebe ličnih podataka”, rekla je ona i podsjetila na postojanje “crnog” interneta na kojem se trguje svim i svačim pa i ličnim podacima.

Dodala je da se radi na ugradnji odredaba Opšte uredbe u Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Volkov je podsjetila da Agencija o ovoj temi ima intenzivnu komunikaciju i sa zemljama regiona i dodala da Hrvatska kao članica EU primjenjuje Opštu uredbu. U Crnoj Gori, ali i u kompletnom regionu veliko je interesovanje kompanija za zaštitu ličnih podataka.

Najavila je da će Uprava za kadrove u saradnji sa Agencijom organizovati edukaciju o primjeni Opšte uredbe i apelovala da kompanije odrede službenika za zaštitu ličnih podataka, kojemu će to biti jedini posao.

Iz agrencije upozoravaju građane da budu oprezni kada na društvenm mrežama objavljuju fotografije, posebno maloljetnih osoba, razne informacije o sebi. Upozorili su da se lične karte prilikom ulaska u službene prostorije ne ostavljaju već se vraćaju vlasniku nakon uvida. Uredba, kako je objasnila, daje parvo licu da zatraži brisanje njegovih podataka sa interneta. Tu je i “pravo na zaborav” što znači da potpuno budu uklonjeni i da se ne mogu naći na pretrazi jer neki podaci mogu da ugroze nečiju budućnost, privatni život.

Predstavnici Agencije za zaštitu ličnih podataka su saopštili da se u posljednje vrijeme zloupotrebljavaju oznake i nazivi kompanija iz Crne Gore tako što se preko društvenih mreža organizuju navodne nagradne igre.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.