Standard.

utorak februar 19

Potrošači platili 7,6 miliona eura gubitaka struje

Gubici na distributivnoj mreži prošle godine su iznosili 18,3 miliona eura, od čega je u tarife na računima za struju prebačeno 7,6 miliona, saopšteno je Dnevnim novinama u Crnogorskom elektrodistributivnom…

32 hits

ponedjeljak februar 18

Cijene goriva ostaju iste

Cijene goriva u Crnoj Gori, naredne dvije nedjelje biće bez promjena, saopšteno je Standardu u Ministarstvu ekonomije.

30 hits

ponedjeljak februar 18

Cijene goriva ostaju iste

Objavljeno u: Ekonomija

ponedjeljak februar 18

Bespovratna podrška do 50 odsto maslinarima za investicije u širenje i modernizaciju proizvodnje

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas Javni poziv za dodjelu podrške razvoju maslinarstva, kroz Agrobudžet za 2019. godinu.

31 hits

ponedjeljak februar 18

IBM banka: Isplaćeno 13,3 miliona eura garantovanih depozita

Isplata garantovanih depozita, koja je započela 28.01.2019 godine i obavlja se  u poslovnim jedninicama NLB, Hipotekarne banke i Societe Generale banke  u Podgorici, protiče bez zastoja i problema, kazao je…

23 hits

 
 
 
 
četvrtak, 11 oktobar 2018 07:54

Za zaštitu prirode i proizvodnju soli godišnje 1,1 milion eura

Najbolje rješenje za Solanuje proizvodnja kvalitetnih vrsta soli cvijet soli u kombinaciji sa upravljanjem područjem kao zaštićenim. U infrastrukturuje potrebno uložiti četiri miliona eura, navodi se u informaciji o finalizaciji studije zaštite ulcinjske solane. Operativni troškovi za ovu namjenu bili bi 1,1 milion godišnje, a očekuje se prihod od 245.000 do 420.000 eura od prodaje soli i posjeta zaštićenom području, piše Pobjeda.

“Veoma ograničene količine cvijeta soli mogle bi se prodati na evropskom tržištu, dok bi se broj posjetilaca postepeno povećavao”, kaže se u studiji.

Kao najprikladnije kategorije zaštićenih područja po međunarodnoj (IUCN) klasifikaciji studija predlaže: kategoriju V (park prirode) ako se nastavi proizvodnja soli, ili kategorija IV(rezervat prirode), sa demonstracijom proizvodnje soli za posjetioce.

U drugim rješenjima se predlaže proizvodnja soli za puteve i ishranu, a u tom slučaju bi bila potrebna povećana proizvodnja kako bi se izborilo sa niskim cijenama soli i visokim troškovima proizvodnje. U prvom slučaju bi trebalo uložiti sedam, a u drugom 10,5 miliona eura i zaposliti 70 radnika. Navodi se da je na vodnim površinama moguće organizovati rekreaciju, edukativni i naučni turizam. Intervencije će obuhvatiti izgradnju pješačkih i biciklističkih staza, vidikovaca za posmatranje ptica, basena za proizvodnju i postrojenja za prikupljanje soli.

Kako je Pobjedi kazala generalna direktorica za životnu sredinu Ivana Vojinović Ministarstvo održivog razvoja i turizma će opštini Ulcinj dostaviti finalizovanu studiju, kako bi se organizovala javna rasprava.

U studiji se navodi da proizvodnja soli za puteve nije profitabilna, jer je cijena izuzetno niska, a tražnja promjenjiva, dok su početna ulaganja velika. Proizvodnja soli za jelo mogla bi biti profitabilna, uz godišnji prinos od 25.000, što prelazi kapacitet solane u posljednjih 10 godina rada.

Nije realno očekivati prodaju velike količine jestive soli na zasićenom evropskom tržištu. U Crnoj Gori, ukupna potrošnja svih vrsta soli, čini petinu te proizvodnje navodi se u studiji i dodaje da to ne bi bilo optimalno rješenje.

Za razliku od kuhinjske, cvijet soli je bogatiji kalcijumom i magnezijumom i predstavlja proizvod najvišeg kvaliteta. Skuplja se i ručno uz pomoć drvenih lopata i proizvodi od finih kristala koji se nakupljaju na površini salamure na bazenima u vrijeme početka kristalizacije.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.