Standard.

subota februar 16

Premijer otvorio Ski centar Kolašin 1600: Danas svjedočimo da riječi i obećanja kad je u pitanju razvoj pretvaramo u djela

Predsjednik Vlade Duško Marković, poručio je danas na svečanom otvaranju Ski centru Kolašin 1600 da će ovaj projekat i kao i ostalo što Vlada radi  kada  je u pitanju zimski turizam i skijaški…

40 hits

subota februar 16

Svečanost na skijalištu Kolašin 1600: U nekoliko godina od šuma i livada do prestižnog ski centra

Novi crnogorski Ski centar Kolašin 1600, na mjestu na kojem su prije samo nekoliko godina bile šume i livade, primjer je uspješne valorizacije potencijala, materijalizacija politike Vlade Crne Gore i…

34 hits

subota februar 16

Naknada za ribarsku kućicu od 228 do 3.500 eura

Vlasnici montažnih ribarskih kućica na rijeci Bojani plaćaće godišnje od 228 do 3.500 eura koliko iznosi naknada za objekte površine do 35, odnosno 100 kvadrata.

30 hits

subota februar 16

U toku završni radovi u tunelima na auto-putu Bar-Boljare

U toku su završni radovi u tunelima duž cijele prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, na koje vremenski uslovi trenutno imaju minimalni uticaj. Najintenzivniji radovi realizuju se na prvoj i drugoj sekciji,…

56 hits

 
 
 
 
petak, 12 oktobar 2018 14:09

PORAŽAJAVUĆE: Crna Gora i Makedonija prema indeksu ljudskog kapitala najgore u regionu

Crna Gora, prema novim rezultatima Indeksa ljudskog kapitala (Human Capital Index, HCI) koje je predstavila Svjetska banka, našla se na 59. mjestu od ukupno 157 zemalja. Iako je, na prvi pogled, Crna Gora postigla značajne rezultate koje je Svjetska banka znala da vrednuje, poražavajuća je činjenica da su skoro sve države regiona bolje rangirane od nas.

PORAŽAJAVUĆE: Crna Gora i Makedonija prema indeksu ljudskog kapitala najgore u regionu FOTO: nydisabilitylaw.com

Svjetska banka razvila je indeks HCI za 157 zemalja kako bi se izmjerio doprinos ljudskog kapitala produktivnosti sljedeće generacije radnika.

Indeks HCI se sastoji iz pet pokazatelja: vjerovatnoća da se doživi peta godina života, očekivani broj godina školovanja, harmonizovani rezultati na testovima kao mera kvaliteta učenja, procenat 15-ogodišnjaka koji će doživjeti starost od 60 godina i udio djece koja ne zaostaju u rastu.

Prema indeksu ljudskog kapitala, 100 od 100 djece rođene u Crnoj Gori će doživeti 5. rođendan i očekuje se da dijete koje sa četiri godine krene u predškolsku ustanovu završi 12,4 godine školovanja do 18. rođendana.

Takođe, kako je objavljeno u istraživanju, 91 odsto današnjih 15-godišnjaka će doživjeti 60-tu godinu. Devet od 100 djece je omalovažavano, a 91 od 100 djece nema problema sa neuhranjenošću.

Poražavajuće je i da će dijete koje se danas rodi u Crnoj Gori dostići tek 62 odsto svog punog potencijala sa 18 godina.

Od država regiona najbolje je rangirana Srbija koja se našla na 27. mjestu, zatim Hrvatska (36. mjesto), Albanija (56. mjesto), Bosna i Hercegovina (58. mjesto). Iza nas je jedino Makedonija koja je zauzela 88. mjesto sa indeksom 0,54.

Kako su kazali iz Svjetske banke ljudski kapital - znanje, vještine i zdravlje koje ljudi akumuliraju tokom života, bili su ključni faktor zaslužan za stope stabilnog ekonomskog rasta i smanjenja siromaštva u velikom broju zemalja u 20. vijeku, a naročito u Istočnoj Aziji.

"Ljudski kapital često je jedini kapital koji posjeduju najsiromašniji", rekao je predsjednik Grupe Svjetske banke Džim Jong Kim i dodao da je ljudski kapital ključni faktor podsticaja održivog i inkluzivnog ekonomskog rasta i da je njegova izgradnja od suštinskog značaja za sve zemlje i njihovu konkurentnost u ekonomiji u budućnosti.

"Ovaj indeks stvara direktnu vezu između poboljšavanja ishoda u zdravstvu i obrazovanju, produktivnosti i ekonomskog rasta. Nadam se da će zemlje podstaći da hitno reaguju i investiraju više i djelotvornije u ljude", kazao je Džim Jong Kim.

Indeks ljudskog kapitala za 157 zemalja Svetska banka pravi da bi se izmjerio doprinos ljudskog kapitala produktivnosti sljedeće generacije radnika.

Taj indeks odražava produktivnost djeteta rođenog danas kao budućeg radnika, u odnosu na produktivnost kakva bi mogla da bude ukoliko bi to dijete imalo besprekorno zdravlje i potpuno visokokvalitetno obrazovanje.

N.D.L.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.