Standard.

srijeda oktobar 17

Sindikati sjutra odlučuju o predlozima Purišića

Organi Saveza sindikata i Uniije slobodnih sindikata sješće sjutra za zajednički sto i razmotriti predloge Ministarstva rada i socijalnog staranja o nacrtu Zakona o PIO. Time su demantovani navodi da…

16 hits

srijeda oktobar 17

Treća faza projekta 1000 plus: U petak dodjela vaučera za prioritete

Prva dodjela vaučera treće faze projekta 1000 plus biće organizovana u petak, 19. oktobra, u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, kada će biti uručeni prioritetnoj grupi kazao je Pobjedi generalni…

43 hits

utorak oktobar 16

Apelacioni sud ukinuo stečaj u Kompleksu Meljine

Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je rješenje Privrednog suda kojim je 09. avgusta uveden stečaj u Meljine komleks DOO, čime je uvažena žalba konzorcijuma vlasnika Meljine kompleksa, u okviru kojeg…

24 hits

 
 
 
 
petak, 12 oktobar 2018 14:09

PORAŽAJAVUĆE: Crna Gora i Makedonija prema indeksu ljudskog kapitala najgore u regionu

Crna Gora, prema novim rezultatima Indeksa ljudskog kapitala (Human Capital Index, HCI) koje je predstavila Svjetska banka, našla se na 59. mjestu od ukupno 157 zemalja. Iako je, na prvi pogled, Crna Gora postigla značajne rezultate koje je Svjetska banka znala da vrednuje, poražavajuća je činjenica da su skoro sve države regiona bolje rangirane od nas.

PORAŽAJAVUĆE: Crna Gora i Makedonija prema indeksu ljudskog kapitala najgore u regionu FOTO: nydisabilitylaw.com

Svjetska banka razvila je indeks HCI za 157 zemalja kako bi se izmjerio doprinos ljudskog kapitala produktivnosti sljedeće generacije radnika.

Indeks HCI se sastoji iz pet pokazatelja: vjerovatnoća da se doživi peta godina života, očekivani broj godina školovanja, harmonizovani rezultati na testovima kao mera kvaliteta učenja, procenat 15-ogodišnjaka koji će doživjeti starost od 60 godina i udio djece koja ne zaostaju u rastu.

Prema indeksu ljudskog kapitala, 100 od 100 djece rođene u Crnoj Gori će doživeti 5. rođendan i očekuje se da dijete koje sa četiri godine krene u predškolsku ustanovu završi 12,4 godine školovanja do 18. rođendana.

Takođe, kako je objavljeno u istraživanju, 91 odsto današnjih 15-godišnjaka će doživjeti 60-tu godinu. Devet od 100 djece je omalovažavano, a 91 od 100 djece nema problema sa neuhranjenošću.

Poražavajuće je i da će dijete koje se danas rodi u Crnoj Gori dostići tek 62 odsto svog punog potencijala sa 18 godina.

Od država regiona najbolje je rangirana Srbija koja se našla na 27. mjestu, zatim Hrvatska (36. mjesto), Albanija (56. mjesto), Bosna i Hercegovina (58. mjesto). Iza nas je jedino Makedonija koja je zauzela 88. mjesto sa indeksom 0,54.

Kako su kazali iz Svjetske banke ljudski kapital - znanje, vještine i zdravlje koje ljudi akumuliraju tokom života, bili su ključni faktor zaslužan za stope stabilnog ekonomskog rasta i smanjenja siromaštva u velikom broju zemalja u 20. vijeku, a naročito u Istočnoj Aziji.

"Ljudski kapital često je jedini kapital koji posjeduju najsiromašniji", rekao je predsjednik Grupe Svjetske banke Džim Jong Kim i dodao da je ljudski kapital ključni faktor podsticaja održivog i inkluzivnog ekonomskog rasta i da je njegova izgradnja od suštinskog značaja za sve zemlje i njihovu konkurentnost u ekonomiji u budućnosti.

"Ovaj indeks stvara direktnu vezu između poboljšavanja ishoda u zdravstvu i obrazovanju, produktivnosti i ekonomskog rasta. Nadam se da će zemlje podstaći da hitno reaguju i investiraju više i djelotvornije u ljude", kazao je Džim Jong Kim.

Indeks ljudskog kapitala za 157 zemalja Svetska banka pravi da bi se izmjerio doprinos ljudskog kapitala produktivnosti sljedeće generacije radnika.

Taj indeks odražava produktivnost djeteta rođenog danas kao budućeg radnika, u odnosu na produktivnost kakva bi mogla da bude ukoliko bi to dijete imalo besprekorno zdravlje i potpuno visokokvalitetno obrazovanje.

N.D.L.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.