Standard.

nedjelja januar 20

CBCG: Vodimo se načelom nulte tolerancije na korupciju, nadležni organi da utvrde odgovornost

Iz Centralne banke Crne Gore poručili su da će beskompromisno reagovati na sve aktivnosti pojedinaca koje bi mogle ugroziti njihovu vrijednost, pozivajući nadležne državne organe da pokrenu postupak za utvrđivanje…

17 hits

nedjelja januar 20

Krah IBM neće ugroziti bankarski sistem

Invest banka Montenegro je treća banka, poslije Jugobanke i Ekos banke, koja je u posljednjih 18 godina, odnosno od osnivanja Centralne banke, otišla u stečaj. U prve dvije banke proces…

19 hits

nedjelja januar 20

Kineski ambasador: Gradnja autoputa biće kvalitetno dovršena, iako se kompanija CCCC suočava sa velikim teškoćama

Ambasador Kine u Crnoj Gori Liu Jin kazao je da kompanija China Communications Construction Company (CCCC) ima sposobnost da kvalitetno dovrši gradnju prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare i pored toga što…

69 hits

subota januar 19

Radulović – Kemp: Zajedno u podizanju poreske discipline i suzbijanju sive ekonomije

Crna Gora će imati podršku Velike Britanije u podizanju poreske discipline kroz zajednički projekat iz oblasti suzbijanja sive ekonomije, istaknuto je na današnjem sastanku ministra održivog razvoja i turizma Pavla…

22 hits

 
 
 
 
petak, 19 oktobar 2018 11:00

Mujević za Standard: Pola kredita za gradnju Sozine vraćeno, kroz tunel do sad prošlo više od 30 miliona vozila!

Tunel Sozina - danas predstavlja sinonim za pravi investicioni pogodak naše države. Put ka Baru i Ulcinju nezamisliv je bez ovog tunela, za koji su kritičari prije 17 godina tvrdili da nam ne treba i da novac umjesto za gradnju Sozine, preusmjerimo na druge projekte. Srećom, priča kritičara nije urodila plodom, a najbolje ih demantuje podatak da je kroz ovaj tunel od 2005. godine, kada je pušten u rad, do danas prošlo više od 30 miliona vozila.

Direktor državne kompanije Monteput, koja upravlja tunelom Sozina, Jonuz Mujević za portal Standard je saopštio da je do sada otplaćeno više od pola uzetog kredita za gradnju ovog projekta.

5a556efe 9ad8 465e a977 6de20a0a0a64 10jonuz mujevic dir monteputa 2112 2017 dragan mijatovic 23 previewOrg

Mujević - FOTO: Pobjeda

StandardKoliko novca je do sada, od 41 milion eura uzetog kredita za gradnju tunela Sozina vraćeno i kada se očekuje da kredit u potpunosti bude isplaćen?

Mujević:  Nakon pripremnih radova u prethodnim godinama izgradnja tunela Sozina, tunela Raš i prilaznih saobraćajnica, počela je 2001. godine i trajala do 13. jula 2005. godine. Tada su i pušteni u rad. Sredstava za izgradnju navedene investicije obezbijeđena su većim dijelom iz sopstvenih sredstava - prihoda Direkcije za izgradnju autoputeva u Crnoj Gori, a dijelom iz kredita EIB u iznosu 24 miliona eura sa pripadajućom kamatom u iznosu od 17.287.776 eura što ukupno iznosi 41.287.776 eura. Sredstvima iz kredita finansirana je izgradnja sjeverne prilazne saobraćajnice i oprema tunela Sozina. Kredit se otplaćuje utvrđenom dinamikom od strane EIB-a, a posljednja rata biće uplaćena 15. aprila 2030. godine. Za period od 15. aprila 2005. godine do 9. oktobara 2018. godine izmirene su obaveze po tom osnovu u iznosu od 22.615.946 eura. Ostatak duga iznosi 18.671.830 eura, od čega obaveza za glavnicu iznosi 14.813.349 eura, a za kamatu 3.858.481 eura.

slider tunnel

Standard: Koliko vozila je od puštanja u rad do danas prošlo kroz tunel Sozina?

Mujević: Od dana zvaničnog puštanja u rad prilaznih saobraćajnica i tunela Raš i Sozina do danas kroz tunel Sozina je prošlo 30.189.421 motorno vozilo.

Standard: Koliko iznosi rekord u broju vozila koja su za jedan dan prošla kroz tunel Sozina?

Mujević: Rekordan broj vozila koja su u jedan dan prošla kroz tunel Sozina bio je 22. jul ove godine. Toga dana kroz tunel su prošla čak 17.062 vozila.

sozinaaaaa

Standard: Od gradnje tunela do danas, koliko je uloženo u njegovo održavanje? 

Mujević: Održavanje tunela i prilaznih saobraćajnica radi se u skladu sa Planom održavanja. Rashodi za održavanje tunela Sozina i Raš i prilaznih saobraćajnica kao i redovni troškovi poslovanja (zarade, nabavka nove opreme, materije i rezervni djelovi za održavanje, amortizacija, plaćene rate kamate po kreditu i dr.) se rade iz redovnog poslovanja. Direktni troškovi rashoda za materijal i rezervne djelove za održavanje tunela do sada su iznosili 5.797.379 eura bez PDV-a.

Nemanja Lacman

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno petak, 19 oktobar 2018 10:56

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.